Європарламент присудив премію Сахарова Навальному

22.10.2021
Європарламент присудив премію Сахарова Навальному

Життя Навальному у в’язниці підбадьорили премією «За свободу думки».

Російський опозиціонер Олексій Навальний став лауреатом премії Сахарова 2021 року. Нагороду вручає Європарламент «За свободу думки».

 

Присудити цю премію йому в середу, 20 жовтня, вирішила президія Європарламенту, до якої входять спікер та голови всіх фракцій.

 

Про це повідомив у Twitter представник фракції Європейської народної партії Андрюс Кубілюс. Євродепутати назвали Навального «головним політичним опонентом» президента Росії Путіна.


Як повідомляє телеканал «Настоящєє врємя», кандидатуру Навального висунули найбільша фракція Європарламенту — Європейська народна партія, а також третя за кількістю депутатів фракція лібералів «Оновити Європу».

 

Формулювання: «за його мужність у боротьбі за свободу, демократію і права людини». Вони також назвали Навального «головним політичним опонентом» президента Росії Володимира Путіна.


Євродепутати відзначали, що російський опозиціонер здобув «міжнародну популярність», організовуючи демонстрації, балотуючись на виборах і виступаючи за «реформи проти корупції в Росії, проти Путіна і його уряду».

 

Вони нагадали про отруєння Навального, термін ув’язнення, який він відбуває в колонії за надуманими обвинуваченнями, а також заборону заснованих ним організацій, включно з Фондом боротьби з корупцією.

 

Олексій Навальний вважає, що його справа політична та пов’язана з його опозиційною діяльністю — він робив відео про статки російських чиновників, зокрема і про «палац Путіна» в Геленджику.


У 2019 році Навального вже номінували на премію Сахарова, але тоді він не потрапив навіть до шортлиста. В цьому році, крім Навального, до трійки фіналістів премії увійшли 11 афганських жінок і болівійська політикиня Жанін Аньєс.

 

Також Олексію Навальному пророкували цьогорічну Нобелівську премію миру, але в підсумку її отримали інший росіянин — головред «Нової газети» Дмитро Муратов — та філіппінська журналістка Марія Рессо.


Вручення нагороди відбудеться 15 грудня на пленарному засіданні Європейського парламенту в Страсбурзі, повідомляє кореспондент «Німецької хвилі». Оскільки Навального утримують у колонії в Росії, то премію отримає хтось із його близьких або родичів.


Премія «За свободу думки» названа на честь радянського фізика і правозахисника Андрія Сахарова, була заснована Європарламентом у 1988 році, її присуджують людям чи громадським організаціям, які відзначилися в справі захисту прав людини та основоположних свобод. Її вважають головною правозахисною відзнакою Євросоюзу.

 

Розмір премії становить 50 тисяч євро. У 2020 році премію отримала білоруська опозиція, а в 2018 році — український режисер Олег Сенцов, якого в той час утримували у в’язниці в Росії.


Реакція російської влади на відзначення опального російського опозиціонера була очікувано цинічною.

 

Перший заступник голови комітету Ради Федерації з міжнародних справ Володимир Джабаров заявив, що йому соромно за європарламентарів, які присудили премію «За свободу думки» імені Сахарова російському блогеру Олексію Навальному, повідомляє ТАСС.

 

«Мені соромно за європарламентаріїв. Вони присуджують премію кримінальному злочинцеві, який відбуває покарання, по суті, за шахрайство. Вони таким рішенням девальвують цю премію. Ніхто всерйоз на цю премію більше звертати увагу не буде», — наголосив Джабаров.

 

І додав, що скептично ставиться до представників Європарламенту, бо це люди, які «втратили політичну вагу і значимість» у своїх національних парламентах. Росія завжди маніпулює навколо невигідних їй подій.