«Антонов» опікується трьома дитсадками: там виховують понад 380 дітей і онуків співробітників

19.10.2021
«Антонов» опікується трьома дитсадками: там виховують понад 380 дітей і онуків співробітників

Найбільший з антоновських закладів дошкільної освіти — дитсадок №736 «Мрія» — відвідують 200 дітей.

Держпідприємство задовольнило на 100 відсотків потребу своїх працівників у влаштуванні дітей та онуків у заклади дошкільної освіти (ЗДО) цього і наступного років.

 

Торік цей показник становив 40%. Про це газеті «Україна молода» повідомили в управлінні соціального забезпечення.


У структуру управління соціальної сфери «Антонова» входять три садочки — №329 (на шість груп), №266 «Бджілка» (п’ять груп) і №736 «Мрія» (13 груп).

 

Ще два дитсадки перебувають в оренді. В одному (по вулиці Туполєва, 3) нині розташована гімназія «Прем’єр-арена».

 

Другий садочок відданий у довгострокову оренду за газові борги серійного авіазаводу до 2028 року. Оскільки заявки співробітників на дитсадок задовольнили, на підприємстві вважають, що відмовлятися від цієї оренди недоцільно.


Наявність у структурі ДП «Антонов» дитсадків є великим соціальним надбанням колективу підприємства. У Києві катастрофічно не вистачає дитячих дошкільних закладів, і щоб потрапити до них, батьки чекають три-чотири роки. «Антонов» фінансує оплату комунальних послуг дитсадків, придбання обладнання та інші потреби цих закладів.

 

Крім того, оплачує 40% харчування дітей співробітників і 20% вартості харчування дітей працюючих дідусів та бабусь (його вартість у місяць становить 1 тисячу гривень).


Підтримка дошкільних закладів вигідна роботодавцям. Приміром, згідно з дослідженням «Догляд за дітьми: навіщо роботодавцям дитячі дошкільні установи» Міжнародної фінансової корпорації (МФК, входить до групи Все­світнього банку), завдяки підтримці дошкільних закладів поліпшується процес найму і знижується плинність кадрів, підвищується продуктивність праці та мотивація працівників.

 

Це також сприяє поліпшенню гендерного балансу і допомагає просуванню більшої кількості жінок на керівні позиції.


В 11 із 50 проаналізованих МФК країнах законодавство зобов’язує роботодавців підтримувати або забезпечувати послуги з нагляду за дітьми для своїх співробітників. Це Бразилія, Чилі, Еквадор, Японія, Нідерланди, Туреччина, Йорданія та інші.

 

Навіть за відсутності законодавчих вимог багато роботодавців знаходять можливість пропонувати догляд за дітьми і тим самим отримують вищі економічні результати. Компанії пропонують різні опції нагляду за дітьми — від відомчих дитячих садків до цільових субсидій для працівників.


Приємно, що «Антонов» рухається в тренді найкращих світових практик. За словами директора з інфраструктури ДП «Антонов» Віктора Семенцова, підприємство в антоновських дитячих дошкільних закладах приділяє увагу авіаційній тематиці.

 

Продовжує цю традицію і в рамках шефської роботи зі школами (загальноосвітніми київськими №203 та №83) і спеціалізованою школою I-III ступенів №96 імені О. К. Антонова.

 

Не дивно, що в подальшому багато з його колишніх дошкільнят стають студентами Київського авіаційного фахового коледжу і філіалу Національного аерокосмічного університету імені М. Є. Жуковського «ХАІ», які розташовані на території підприємства. Тепер вони приводять до цих садочків своїх малят.

ФАХОВА ДУМКА


Методист закладу дошкільної освіти №329, заслужений працівник освіти України Міла Копенкова:


— Педагоги нашого дитсадка в рамках дер­жавної освітньої програми «Дитина» творчо реалізовують десятки освітніх проєктів. Застосуємо в роботі з вихованцями нові технології і підходи (STEM-освіта, «LEGO — шість цеглинок», технологія лепбуку («книга на колінах»), мнемотехніка, інтегровані заняття, сучасні оздоровчі практики: фітбол-гімнастика, ігровий фітнес, технологія «Казкова фізкультура»).

 

Зокрема, в рамках проєкту «Зі 100 доріг — одна моя. Професії моїх батьків» використовуємо сучасні інноваційні ігрові методики. Виховуємо в маленьких антоновців інтерес до літакобудування, повагу та гордість за досягнення підприємства на прикладі видатних людей — Олега Антонова, Петра Балабуєва, а також сімейних династій підприємства.


У садочку діти мають змогу побувати в ролі маленьких учених, пізнати світ у дослідницькій лабораторії, яка створена в закладі.

 

Вони можуть випробувати себе в різних професіях, приміром стати кухарями та приготувати смаколики або майстрами з виготовлення музичних інструментів та влаштувати шумовий оркестр. У спортивних змаганнях головне не стільки перемога дітей, скільки їхня активна участь, вміння співпереживати, радіти один за одного.

ДО РЕЧІ


Дитсадочок №266 «Бджілка», що по вулиці генерала Вітрука, побудований у 1959 році. Він є першим на підприємстві закладом для дітей працівників, які після переїзду конструкторського бюро з Новосибірська заснували КБ на чолі з О. К. Антоновим.

 

Дошкільний заклад названо на честь Ан-14. Реконструювали його в 2017 році. Сьогодні тут виховуються 97 дітей. Штат педагогічних і технічних працівників становить 29 осіб.


Дитсадок №736 «Мрія» відкрито влітку 1986 року. З 1991 року його здали в оренду. Цей заклад серійний авіазавод передав на ДП «Антонов» у 2014 році під час реорганізації держ­підприємства. В 2014-му заклад відбудували. Наразі він розрахований на 200 дітей. Їх обслуговують 68 працівників.


Садочок №329 (по вулиці Туполєва), створений у 1961 році, розраховано на 87 дітей і він є одним із зразкових у Шевченківському районі столиці та єдиним відомчим у цьому районі. В його штаті 35 співробітників.

 

Вікторія КОВАЛЬОВА,
для «України молодої»