У Харківському університеті залізничного транспорту розробили роботів-автопілотів, стюартів і силовиків

19.10.2021

Кафедра інформаційних технологій Харківського університету залізничного транспорту створила й готова передати виробничникам розробки систем-роботів, що давно стали звичним явищем у країнах технологічного Заходу.

 

На думку вчених і студентів вишу, цей проєкт може стати початком масового застосування приладів зі штучним інтелектом в Україні.


Найактуальнiшою технічною новинкою університету наразі визнано робота-розвідника, оскільки він здатний полегшити життя популярним нині охоронним службам.

 

Завдяки цій системі співробітникам фірм достатньо перебувати біля комп’ютерного монітора, дистанційно керуючи колісним помічником. Той сам відстежить можливі несанкціоновані візити на територію і чітко передасть усе побачене.

 

Цього робота автори ідеї оснастили ще й функцією автопілота, тому він легко вираховує відстань до найближчих об’єктів і вправно вивертає на вільний простір.


Подібними функціями володіють також роботи-пожежники та системи-гуманоїди. Перші мають сенсори для ви­значення загазованості, вологості, освітлення й здатні ідентифікувати пожежну небезпеку.

 

А другі легко перетинають жваві автомобільні шляхи, залишаючись при цьому неушкодженими.


Не оминули розробники й тему, близьку до свого профілю. Зараз вони працюють над системою робота-стюарта, що вміє подавати каву, перевіряти квитки й прибирати сміття.

 

А також над схемою помічника пасажира, що спроможний створювати комфортні умови у вагонах будь-якого транспорту.

 

Подібні функції виконуватимуть й електронні гіди на залізничних вокзалах. Аби отримати максимум необхідної інформації, достатньо буде підключитися до робота через звичайний персональний гаджет.


Кафедру інформаційних технологій у стінах цього університету було відкрито п’ять років тому. За цей час тут устигли створити лабораторії технологій штучного інтелекту, розумних машин та iнтернету речей.

 

Нова технічна база допомагає студентам і науковцям розробляти різні прилади і комп’ютерні програми. Системи-роботи стали свого роду підсумковим проєктом, який об’єднав цікаві пошуки та розробки минулих років.