Зеленський підписав закон на підтримку молодих фермерів: але чи вистачить ресурсів

19.10.2021
Зеленський підписав закон на підтримку молодих фермерів: але чи вистачить ресурсів

Президент Володимир Зеленський підписав Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо стимулювання діяльності фермерських господарств» (законопроєкт № 4046), який Верховна Рада прийняла ще 24 вересня. Закон, безумовно, гарний, якби не значна кількість обмежень.


Згідно з документом, фермерським господарствам у перші три роки після створення надають допомогу за рахунок державного бюджету. Кабінет Міністрів щорічно повинен передбачати в проєкті державного бюджету України кошти на підтримку фермерських господарств.

 

Органи місцевого самоврядування також можуть додавати в проєкти місцевих кошторисів витрати на підтримку таких господарств.

 

Сьогодні фермерські та особисті селянські господарства спільно виробляють близько 50 відсотків валової сільськогосподарської продукції в Україні, але скількома з них керують молоді фермери — пояснювальна записка до закону не уточнює.

 

Адже грошову допомогу за рахунок держбюджету надають тільки таким фермерським господарствам, де головою є особа віком до 35 років включно.


Також прийнятий закон уточнює (читай, обмежує. — Авт.) склад земель фермерських господарств, які претендують на державну підтримку. На таку допомогу можуть розраховувати лише новостворені фермерські садиби, сімейні фермерські господарства, фермерські господарства, розташовані в гірських населених пунктах та на поліських територіях.

 

Зрозуміло, добре, що фермерам зі статусом сімейних фермерських господарств надається додаткова державна підтримка, в тому числі на сплату єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

 

Але, як на мене, незрозумілим є пункт щодо виплати в розмірі 36 тис. грн за послуги сільськогосподарської консультації: коли, кому і за яким переліком питань її надаватимуть.

 

Утім прийнятий документ, який голосно назвали «законом на підтримку молодих фермерів», повинен ще отримати фінансову складову під час захисту в парламенті бюджету-2022. Слухання в парламенті розпочнуться 20 жовтня.

 

Для того, щоб підтримка молодих фермерів була реальною, необхідно не тільки передбачити необхідні кошти в бюджеті, а й домогтися, щоб ця стаття бюджету була захищеною, тобто її не можна було б скоротити або використати на інші потреби.


Очікується, що бюджетний процес цієї осені буде цікавішим, ніж зазвичай. Уряд підготував два проєкти: «базовий», виходячи з чинної податкової бази, та «розширений», який враховує ще не затверджені податкові ініціативи.

 

Наразі Кабмін фактично поставив Верховну Раду перед необхідністю збільшити податки для фінансування інфраструктурних проєктів, зокрема й тих, які вже будують цього року, та й медицина, освіта, армія конче потребують збільшення фінансування. Чи залишиться щось молодим фермерам?