В очікуванні більшого: «Динамо» і «Шахтар» здобули яскраві перемоги вдома перед ключовими матчами у Лізі чемпіонів

19.10.2021
В очікуванні більшого: «Динамо» і «Шахтар» здобули яскраві перемоги вдома перед ключовими матчами у Лізі чемпіонів

Динамівець Денис Гармаш минулого уїк-енду забив 50-й гол у кар’єрі. (Фото: з сайту «Динамо».)

Після матчів збірних топ-клуби УПЛ «Динамо» і «Шахтар» готуються до ключових у контексті боротьби за євровесну поєдинків Ліги чемпіонів — проти «Барселони» та «Реала» відповідно.

 

Перед іграми з іспанськими грандами і кияни, і донеччани досить легко розгромили «на класі» слабших суперників — «Зорю» і «Львів».

 

При цьо­му настільки впевнена перемога «гірників» над луганчанами (6:1) стала дещо несподіваною, оскільки раніше бронзові призери неодноразово давали бій віцечемпіонам та навіть обігрували їх.


Через кадрові проблеми наставник «Зорі» Віктор Скрипник не міг розраховувати на кількох важливих футболістів лінії захисту, тому обрав максимально атакувальну модель (із 4 номінальними форвардами в основі), утім результату це не принесло.


«Чому аж 1:6? Бо «Шахтар» такий хороший. Ми граємо і живемо від матчу до матчу. Якщо в нас хтось випадає або з якихось причин не грає, то це дуже позначається на нас. Потрапили під коток, так можна сказати», — визнав Скрипник.


Попри розгромну поразку, він заявив, що не став би міняти схему.


«Я нічого не став би перегравати. Тут справа випадку. Перший гол: вибий м’яч правильно — і все, але чиркнув — і вихід один на один. Усі ці нюанси зіграли проти нас. У нас був хороший момент за рахунку 1:0, коли могли забивати. За такі моменти з такими суперниками чіпляєшся — і потім трохи впевненіше себе почуваєш. Але цього разу не вийшло», — резюмував тренер луганчан.


Натомість його колега з «Шахтаря» Роберто де Дзербі похвалив своїх підопічних, але додав, що вони мали забивати більше.


«Завжди є щось, що не дозволяє мені радіти на сто відсотків. Наприклад, у першому таймі ми повинні були забити не три, а більше м’ячів — чотири або п’ять. По-друге, на початку конструкцій від оборони ми припустилися декількох  помилок, одна з яких призвела до голу в наші ворота. Це мені не сподобалося», — сказав італієць.


Також фахівець розповів про підготовку до матчу з «Реалом» — із мадридцями «гірники» зіграють у Києві у вівторок ввечері.


«Перемоги завжди допомагають жити легше і готуватися до наступних матчів. Грати в Лізі чемпіонів завжди цікаво. Ми хочемо постійно виступати добре. Звичайно, ми намагаємося робити все, щоб в Лізі чемпіонів кваліфікуватися далі, але я вважаю, що перша мета «Шахтаря» на цей сезон — виграти чемпіонат України», — додав він.


Водночас чинний чемпіон та головний конкурент «гірників» «Динамо» зберегло відрив у три бали, розгромивши на виїзді «Львів». Попри впевнену перевагу за рахунком, у киян у першому таймі виникали певні трудощі.

 

Спочатку Владислав Супряга, який після провалу з трансфером до Серії А поки не може знайти себе, не влучив у порожні ворота з кількох метрів, потім його ж необов’язковий фол призвів до гольової атаки суперника.

 

Реакція тренера киян Мірчі Луческу була миттєвою: румунський наставник зняв Супрягу з поля ще до перерви, випустивши більш досвідченого Гармаша, котрий, до речі, віддячив за довіру «дублем».


«Рання заміна Супряги — це можливість йому подумати про те, що було на полі, про те, що він зробив. Він не забив гол, який мав забити. Потім він сфолив на нашій половині поля, звідки вийшов пенальті. Він мав бути більш уважним і сконцентрованим у цих двох епізодах. У Влада дуже хороші фізичні якості, хороша техніка — у нього все є для нападника. Але він повинен розуміти, що професійний футбол — це також характер, увага і концентрація. Він повинен зробити висновки з цієї заміни. Це життєвий урок для професійного футболіста», — пояснив свої дії Луческу.


При цьому він похвалив інших своїх футболістів та відзначив важливість якісної підготовки до виїзного матчу проти «Барселони», який відбудеться уже цієї середи.


Центральний же матч туру за динамікою та драматизмом видали претенденти на бронзу — «Олександрія» та «Ворскла». У цьому поєдинку було все: і важка травма (серйозного ушкодження коліна зазнав лідер олександрійців Кирило Ковалець), і «дубль» новачка (за полтавчан знову відзначився бразильський форвард Рангел), і сутички з вилученнями.


Моменти, аби відзначитись, були в обох команд, проте полтавчани реалізували їх краще і перемогли. Таким чином, підопічні Максимова виграли вже четвертий поєдинок поспіль та закріпились у топ-3, далі — серйозний іспит проти «Шахтаря».


А на дні турнірної таблиці поки залишається «Маріуполь», який із молоддю «Шахтаря» не програв цього сезону лише 2 матчі з 11.

 

Маючи досить непогану атаку та забивного форварда (Андрій Кулаков із 6 голами у лідерах бомбардирської гонки), азовці через брак досвіду все ніяк не можуть зачепитися бодай за нічию.

 

Так сталося і в останній зустрічі з «Металістом-1925». Підопічні Остапа Маркевича швидко відкрили рахунок зусиллями того ж таки Кулакова, але харків’яни наприкінці матчу таки вирвали перемогу.


«Який може бути коментар? Замість того щоб виграти з перевагою в 2-3 м’ячі, ми програли. Це чергове підтвердження того, що досвід відіграє велику роль на такому рівні. Щоб реалізовувати моменти, необхідна, як кажуть, набита нога. У нас же молоді хлопці. Будемо працювати далі і виховувати молодь для українського футболу. У нас молоді хлопці, яким необхідно зрозуміти, що вони грають в УПЛ — як на полі, так і за його межами. Ці хлопці ще перебувають у процесі футбольного дорослішання. І зараз ми, і вболівальники, і клуб, є свідками цього процесу. Якщо вони зрозуміють, що потрібно багато працювати, значить будуть грати у великому футболі. Якщо ні — то вже нічого не зробиш», — констатував Маркевич-молодший.

ТАБЛО

Прем’єр-ліга. 11-й тур. «Шахтар» — «Зоря» — 6:1 (Фернандо, 11, 36; Педріньйо, 28; Тете, 71, 90+1; Сікан, 80 — Гладкий, 63), «Маріуполь» — «Металіст-1925» — 1:2 (Кулаков, 3 — Марлісон, 71; І. Зубков, 90), «Львів» — «Динамо» — 1:4 (Чирьяк, 36 (пен.) — Буяльський, 38; Циганков, 45+1; Гармаш, 58, 83), «Дніпро-1» — «Колос» — 2:0 (Ігнатенко, 23; Довбик, 38), «Минай» — «Десна» — 0:0, «Олександрія» — «Ворскла» — 1:2 (Калюжний, 53 — Рангел, 14, 39).


Турнірна таблиця:
        I    В    Н    П      М    О
1. «Динамо»    11    9    2    0    29-3    29
2. «Шахтар»    11    8    2    1    29-6    26
3. «Ворскла»    11    7    3    1    21-8    24
4. «Дніпро-1»     11    7    1    3    16-12    22
5. «Зоря»    11    6    2    3    23-15    20
6. «Олександрія»    11    5    3    3    11-9    18
7. «Десна»    11    5    2    4    13-16    17
8. «Металіст-1925»    11    5    1    5    11-14    16
9. «Верес»    10    3    3    4    9-12    12
10. «Рух»    10    3    2    5    8-12    11
11. «Колос»    10    3    2    5    7-16    11
12. «Інгулець»    10    2    2    6    9-18    8
13. «Львів»    11    1     3    7    7-19    6
14. «Чорноморець»    10    1     3    6    11-24    6
15. «Минай»      9    1    3    5     6-12     6
16. «Маріуполь»    11    1    1    9    13-27    4.
    Бомбардир: Циганков («Динамо») — 8.