Просимо пана баклажана до столу! Смачні рецепти із «синеньких»

12.10.2021
Просимо пана баклажана до столу! Смачні рецепти із «синеньких»

Фаршировані «човники».

Баклажани — це неперевершені осінні смаколики.

 

І вони, що запечені, що тушковані, що фаршировані чи консервовані, — однаково красиві, смачні й корисні та відмінно поєднуються з іншими овочами. І це є перша правда.

 

І хоч ми називаємо його овочем, другою правдою є те, що баклажани — це, з точки зору ботаніки, справжнісінькі ягоди.


А ще їх називають овочами довголіття і рекомендують регулярно їсти людям похилого віку. Крім того, баклажани низькокалорійні, сприяють очищенню кишечнику, а отже, є помічниками номер один при схудненні.

 

Тому й не дивно, що жінки нашої родини дуже полюбляють страви з цього фіолетового продукту. Але навіть м’ясоїдів можна здивувати, запропонувавши… котлети з баклажанів, які майже нічим не відрізняються від звичайних.

Котлети без м’яса з «синеньких»

Отже, візьміть 3-4 баклажани, вимийте, проколіть їх зубочисткою і поставте у такому вигляді в розігріту до 220оС духовку на 25-30 хвилин. Перекладіть запечені овочі в миску та накрийте плівкою і залиште на 10 хвилин, щоб легше зчищалася шкірочка. Дрібно поріжте одну велику цибулину та обсмажте її в олії до золотистого кольору. У блендері подрібніть 5-6 підсушених волоських горіхів, додайте часник, зелень, спеції.


Баклажани очистіть від шкірки, подрібніть виделкою та змішайте з горіховою сумішшю і смаженою цибулькою. Додайте 2-3 ложки борошна, сіль за смаком, м’ясну приправу та добре перемішайте фарш.
Сформуйте невеликі котлети та смажте на олії по 3-4 хвилини з кожного боку. За бажанням їх можна запанірувати в сухарях або обваляти в борошні. Подавати страву слід гарячою до картоплі або рисового гарніру з зеленню.

Фаршировані баклажани з м’ясом

З баклажанів можна стільки всього приготувати, причому так, що навіть ті, хто не дуже їх люблять, будуть у захваті від закусок. Приміром, така страва чудово стане прикрасою і до святкового столу, і для звичайного обіду.


Отже, візьміть «синенькі», промийте їх та розріжте навпіл. Акуратно вийміть середину та наріжте її невеликими шматочками. Величеньку морквину натріть на тертушці, додайте подрібнену цибулю та обсмажте протягом декількох хвилин на сковороді.

 

Потім додайте нарізані кубики баклажанів і готуйте все разом до м’якості. Приготуйте м’ясний фарш, додайте зубочок часнику, подрібнений солодкий перець та зелень. Змішайте обидві суміші.


«Човники» посоліть, поперчіть за смаком, наповніть отриманою начинкою. Зверху змастіть сметаною або майонезом, посипте сирною стружкою. Баклажани загорніть у фольгу, покладіть на деко для випічки і відправте в розігріту до 180оС духовку на 40-45 хвилин.
Прикрасьте зеленню.

Мариновані «синенькі» зі смаком грибів

А ця закуска ідеально підійде для тих, хто любить гриби, але не має часу їх збирати, а потім чистити. Мариновані баклажани за цим рецептом нагадують за смаком гриби і їх можна наминати кожен день, при цьому не боятися, а раптом до кошика потрапив якийсь «не такий» гриб.

 

Страву можна зробити гострішою, можна м’якшою. То вже на ваш смак. Головне — не з’їсти завчасно!


Візьміть кілограм баклажанів, вимийте та наріжте великими кубиками, викладіть у миску, посоліть за смаком та залиште на півгодини. До слова, з кілограма «синеньких» отримаєте 12 порцій, тому подумайте, можливо, варто взяти одразу два кілограми.

 

Торт із баклажанів.


Допоки баклажани всолюються, готуємо маринад. Наливаємо в каструлю літр води, додаємо 60 г цукру, 20 г солі, 60 мл соняшникової олії, 100 мл оцту та доводимо до кипіння.


Баклажани викладаємо на друшляк і добре промивамо у проточній воді, щоб змити сіль. Потім перекладаємо їх у каструлю до розсолу і залишаємо варитися п’ять хвилин.

 

Тим часом не гаємо часу, чистимо й нарізаємо цибулю з часником і додаємо все це до баклажанчиків. Для стійкого аромату висипаємо грибну приправу і проварюємо ще хвилинку-другу.


У чисті банки вкидаємо насіння кропу, кілька горошин перцю, гвоздику, лаврове листя, викладаємо баклажани, заливаємо маринадом та накриваємо капроновими кришками. Коли ці наїдки остудяться і стануть кімнатної температури, ставимо їх на полицю в своєму холодильнику.


Закуска буде готова вже через три години!

Завітайте на «Вогник»

А зима — не за горами. Уявляєте, в холодний зимовий вечір у вас на плиті вариться картопелька і ви відкриваєте баночку таких смачнючих баклажанів. Ух, які гостренькі! Тож під цю закуску й «сто грамів» не завадить...


Ну ж бо, записуйте скоренько рецепт.


Миємо 3 кілограми баклажанів та нарізаємо їх кружальцями (але не ріжте дрібно, інакше вийде варена каша зі шкірками). Засипте «синенькі» сіллю й залиште на кілька хвилин, аби зник гіркуватий присмак.


Далі візьміть кілограм солодкого перцю, 3 великi стручки гіркого та начистіть 3 головки часнику й усе це перемеліть через м’ясорубку. На сковорідці підігрійте 150 грамів олії й залийте нею наше овочеве пюре. Після того, як воно охолоне, додайте 150 грамів оцту й перемішайте.


Тим часом промийте баклажани від солі та обсмажте їх з обох боків до утворення рум’яної шкірочки. А тепер можна їх і в банку. Викладайте овочі щільними пластами, щедро поливаючи кожен часниковою заливкою.


А тепер займемося стерилізацією. Візьміть велику посудину, постеліть у неї величеньку серветку та налийте води стільки, щоб наші баночки з баклажанчиками не втопилися. Час стерилізації залежить від ємності банок: для літрових необхідно 20 хвилин після закипання, а для півлітрових вистачить і 15 хвилин.


Баночки дістати, закатати, перевернути кришкою вниз та накрити чимось теплим.

Десятка

Одна з обов’язкових заготовок, що я роблю на зиму восени, — салат «Десятка». Чому? Тому що ця страва відмінно доповнює м’ясні закуски, а завдяки різноманітним смаковим відтінкам сподобається усім без винятку. Та й запам’ятати рецепт цього салату неймовірно просто, адже всіх інгредієнтів треба взяти по десять плюс традиційні сіль, цукор, оцет та олія.


Баклажани, солодкий червоний перець, цибулю та помідори виберіть середнього розміру, а ось часник (його необхідно 10 зубчиків) візьміть великий, особливо, якщо ви любите гостренькі страви.


Тепер переходимо до приготування. Нарізаємо баклажани однаковими кубиками, перекладаємо їх у велику миску, додаємо сіль, сік одного лимона та заливаємо фільтрованою водою «по вінця».
Зверху накриваємо тарілкою, щоб кубики баклажанів повністю опинилися у воді, та залишаємо на годину.

 

«Вогник».


У цей час нарізаємо четвертинками кільця цибулі, кубиками помідори та великими скибочками солодкий перець.


Усі підготовлені овочі (без часнику) викладаємо в каструлю, вливаємо склянку рафінованої олії, добре все перемішуємо та ставимо на середній вогонь.

 

Коли вміст почне закипати й виділяти ароматний сік, додаємо 2 столові ложки солі та 4 столові ложки цукру. Зменшуємо вогонь, варимо нашу «Десяточку» ще хвилин 15 і додаємо дрібно порізаний часник та 120 мл оцту.

 

Ще варимо 2-3 хвилини та викладаємо салат в ідеально вимиті баночки і стерилізуємо 10-15 хвилин, щоб наша «Десяточка» без проблем зберігалася всю зиму.


Потім закручуємо кришки, перевертаємо банки догори дном та залишаємо охолоджуватися. І в погріб...

Торт iз баклажанів

А які ж урочистості без торта? Запевняю, що в цей приголомшливий апетитний закусочний тортик просто неможливо не закохатися.

 

Він має дуже гарний зовнішній вигляд, тому його сміливо можна подати до святкового столу. Скуштувавши шматочок, ваші гості будуть просто в захваті й проситимуть рецепт.


А складається він з простих і доступних інгредієнтів, готується досить легко, а результат — неперевершений.


За бажанням, можете побавитися зі смаками і додати якісь свої улюблені інгредієнти. У кожному випадку буде дуже смачно.


Помічницею у приготуванні вам стане тертушка. Отже, беремо кілограм баклажанів, ретельно миємо їх, зрізаємо шкірку і натираємо. Після чого віджимаємо м’якоть від рідини.


Додаємо 3 яйця, 2 ложки борошна, сіль і чорний мелений перець за смаком та зелень. Все добре перемішуємо і на розігріту сковорідку з невеликою кількістю олії викладаємо баклажанне «тісто», розрівнюємо ложкою й обсмажуємо на невеликому вогні з обох боків до рум’яної скоринки. У вас має вийти 5-6 тоненьких млинчикiв.


Тепер переходимо до начинки.


Очищену цибулю дрібно нарізаємо, моркву натираємо і відправляємо підготовлені інгредієнти обсмажуватися до готовності. Додайте сіль і чорний мелений перець. Засмажку розділіть на 4 частини, аби викласти на кожен млинець.


Тепер можемо складати торт. Перший «корж» змащуємо майонезом з часником, викладаємо засмажку, дрібно порізану шинку чи варену ковбасу та накриваємо другим коржем. На змащений майонезом корж — знову засмажка і дрібно нарізані помідори.


Начинкою для третього коржа стануть натерті варені яйця. І нарешті останній корж — дрібно порізані гриби.


Закусочний торт прикрасьте натертим сиром, помідорами, зеленню та поставте на кілька годин у холодильник. Впевнена, що домашніх і за вуха не відтягнете від нього.


Ці недорогі та смачні страви стануть справжніми знахідками для вашого столу.

 

Смачного!

 

Олена ЧЕРКАСЕЦЬ