Мороз і сонце: українців попереджають про аномальні для початку жовтня заморозки

05.10.2021
Мороз і сонце: українців попереджають про аномальні для початку жовтня заморозки

П’ятиградусний мороз відчуватиметься не лише на ґрунті, а й у повітрі (Фото з сайту Pixabay)

За прогнозом синоптиків, у всіх регіонах України очікуються нічні холоди від 0 до мінус 5 градусів нижче нуля.


Із 4 по 6 жовтня 2021 року перше в цьому сезоні випробування холодом пройдуть жителі центру країни, а також північних, східних i західних регіонів.


— Холодний антициклон прилетів до нас відразу ж після Дня вчителя та змусив трохи довше й тепліше одягатися, — розповідає синоптик Наталія Діденко. — Та навіть похолодання — не привід сидіти та сумувати вдома. Достатньо добре утеплитися й можна спокійно йти на шопінг чи зустрічатися з друзями в кафе або ж на природі.


Цікаво, що для жителів Херсонської, Миколаївської та Одеської областей погода на ці дні підготувала спеціальний бонус у вигляді досить комфортної температури: вдень від 16 до 18 градусів тепла та вночі у межах 8-9 градусів вище нуля.


На сайті Українського гідрометцентру зазначено, що найхолоднішою виявиться ніч iз вівторка 5 жовтня на середу 6 жовтня 2021 року. П’ятиградусний мороз відчуватиметься не лише на ґрунті, а й у повітрі, тому вже сьогодні бажано підготувати на день — теплі куртки, шапки, рукавички, а також картаті пледи, гарячий чай i теплих котів — на ніч.


Тим більше що за невеликим потеплінням в Україну прийде друга хвиля холодів, відразу після свята Покрови.


Народний синоптик Леонід Горбань попереджає, що 17-18 жовтня ми знову зіткнемося з різким похолоданням до п’яти градусів морозу в усіх областях України.


У ці дні на заході Україні пройде мокрий сніг, а в Києві, Київській області та прилеглих районах можливі сильні опади у вигляді дощу зі снігом та ожеледиця.


— Бабине літо у 2021 році почнеться з 22 жовтня та протримається до кінця місяця, — пояснює народний синоптик Леонід Горбань. — Потеплішає до 13-18 градусів тепла вдень, а вночі температура повітря не опуститься нижче, ніж 9 градусів вище нуля.


На жаль, потепління матиме короткостроковий характер і вже на початку листопада всі регіони України огорнуть густі тумани, дощі почнуть зривати з дерев пожовкле листя, а температура невблаганно впаде до плюс 5-6 удень та близько 2-3 градусів тепла вночі.


На думку синоптиків, українцям потрібно готуватися до суворої зими, зі сніговими завірюхами, міцними морозами та невеликими відлигами.


Найхолодніша погода очікується в лютому, коли можливі рясні снігопади та крижані дощі.


А ось весна випробує наше терпіння та затримається на пару тижнів точно так само, як і в попередній раз.


Судячи з усього, погода зважилася відігратися за дві аномально теплі зими, які ми спостерігали у 2019 та у 2020 роках.