Своє — з Китаю: харківський «Лекхім» випускатиме вакцину від коронавірусу CoronaVac

05.10.2021

У Харкові розпочався монтаж лінії з виробництва вакцини CoronaVac, розробленої китайською фірмою Sinovac Biotech. Перша партія вітчизняних препаратів надійде у продаж вже у 2022 році.

 

«Це одна з перших. І на етапі підписання меморандум про інвестицію набагато більшу, — повідомив днями міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко. — До кінця цього року ми точно будемо знати чіткі дедлайни виробництва вакцин».


На сьогоднішній день група компаній «Лекхім», будучи офіційним та ексклюзивним постачальником CoronaVac в Україну, передала вітчизняним центрам вакцинації понад 8 мільйонів доз препарату.

 

Це стало можливим у рамках угоди про співробітництво терміном на п’ять років, які сторони підписали на початку цього року.

 

«Крім продажу вакцини CoronaVac, — йдеться у поширеному пресрелізі, — співробітництво передбачає організацію масштабного виробництва готових лікарських форм вакцин (у тому числі CoronaVac) з 2022 року в Україні. А з 2025 року планується організувати повний цикл виробництва основного переліку вакцин».


У новий проєкт «Лекхім» планує вкласти 25-30 мільйонів доларів. Як відомо, CoronaVac — інактивована вакцина. У ній використовується традиційний для препаратів такого класу механізм, при якому задля активізації імунної системи вводиться неживий вірус. Випускатимуть профілактичні ліки у наповнених шприцах, що полегшить роботу медперсоналу.


Компанія Sinovac Biotech почала розробляти вакцину, подібну до CoronaVac ще в 2004 році, коли з’явилися штами SARS-CoV першого типу.

 

Тоді китайським фармацевтам вдалося завершити розробку і пройти доклінічну та першу фазу клінічних випробувань нового препарату.

 

Але оскільки розповсюдження вірусу не стало масштабним, подальші дослідження припинили. Втім саме ці розробки дозволили компанії швидко почати роботу зі створення вакцини проти вірусу SARS-CoV-2, який викликає хворобу COVID-19.