Від сільського господарства до ІТ: майже півтори тисячі жителів Тернопільщини здобули нову професію

05.10.2021

В Україні, як і в багатьох інших державах, уже традиційно проходив Тиждень освіти для дорослих.

 

Нагадаємо, що це міжнародна ініціатива, яка проводиться під егідою ЮНЕСКО з 1999 року.

 

В основному її офіційна підтримка в нас здійснюється по лінії Міністерства освіти і науки, однак беруть участь і організації та установи інших сфер, зокрема і служби зайнятості.

 

«Служба зайнятості Тернопільщини також надає низку послуг iз професійного навчання дорослого населення, — повідомляє директор Тернопільського обласного центру зайнятості Василь Олещук. — За 8 місяців 2021 року 1 тис. 567 безробітних проходили в нас професійне навчання або підвищували свою кваліфікацію за рахунок коштів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття. Завершили навчання 1 тис. 486 осіб, iз них 98% уже працевлаштовано. Також 19 особам видано ваучери на оплату навчання у закладах освіти України».


За інформацією відділу організаційно-інформаційної роботи ТОЦЗ, сьогодні в системі державної служби зайнятості України діють 11 центрів професійно-технічної освіти, де можна здобути фах i підвищити кваліфікацію за 345 (!) напрямами та професіями — у сферах будівництва, послуг, промисловості, ІТ-технологій, сільського господарства, транспорту і зв’язку, народних промислів тощо.

 

Це спеціалізовані заклади освіти для навчання дорослого населення, які здійснюють курсове та індивідуальне навчання, в тому числі дистанційно, мають потужну сучасну матеріально-технічну базу з найновішим обладнанням і технікою, а в разі потреби — і місця для комфортного проживання.

 

За вісім місяців цього року 896 жителів Тернопільщини пройшли курс навчання у центрах професійно-технічної освіти Рівного, Львова, Івано-Франківська, Одеси, Полтави та Херсона (через карантин понад 300 безробітних навчалися онлайн iз проходженням практики на місцевих підприємствах).

 

Вони здобували спеціальності робітника зеленого господарства, плодоовочівника, тракториста-машиніста, кухаря, рибовода, електрогазозварювальника, продавця тощо. З 893 осіб, які завершили навчання,  понад 95 відсотків уже працевлаштовані.

ОГОЛОШЕННЯ


Втраченi диплом і додаток до диплому КГ №017931 від 25.06.1993 року, реєстраційний №2028 (наказ Київського  університету імені Т. Шевченко №780-33 від 25.06.1993 року), видані Кащенко Валентині Григорівні, вважати недійсними.