Якщо сливи вродили: солодкі, пікантні та хмільні страви з найдешевших осінніх фруктів

05.10.2021
Якщо сливи вродили: солодкі, пікантні та хмільні страви з найдешевших осінніх фруктів

Ароматне варення — спогад про літо.

Природа нас цьогоріч балує неймовірним урожаєм слив. Компот, варення, джем, конфітюр, желе, пастила, цукати — все це можна зробити з цих солодко-кислуватих фруктiв.

 

А ще сливи можна маринувати, сушити, в’ялити і навіть смажити.


Тож аби взимку смачна начинка для пирогів, ароматний компот та гостренький сливовий кетчуп були на столі, полички у комірчині необхідно заповнювати баночками з апетитними заготовками просто зараз.

«У варенні щастя»

Пам’ятаєте, як говорив мультяшний любитель солодкого Карлсон і з’їдав цілу банку сливового варення? Так ось. Знаючи цей рецепт, ви також будете лише встигати вимивати порожні баночки.


Однак у приготуванні цих ласощів є один секрет, який мені розповіла моя мама, а мамі — бабуся: варення ми не варимо, а смажимо на сковороді. Чули про таке? Тож якщо ви заінтриговані, я продовжу свою розповідь.


У нашій родині дуже люблять цей смаколик не тільки за п’янкий аромат і божественний смак, а й за надзвичайно красивий колір.

 

Та мушу вас чесно попередити, що у смаженого варення є один мінус: велику порцію за один раз приготувати неможливо, адже не буває домашніх сковорідок діаметром, приміром, метр чи півтора.

 

Та, витративши на приготування всього-на-всього пів години, ви можете приготувати таке варення в декілька підходів.

 

Сливова наливка: головне — дочекатися, поки настоїться.


Для початку сливи вимийте, витягніть кісточку та висипте на суху чисту сковороду, додаючи цукор. Скільки? А то як ви уже любите. Безперервно помішуючи, поставте сливи на середній вогонь і доведіть масу до закипання.

 

Сливи відразу пустять багато соку, тож зніміть піну і зменшіть вогонь до мінімального. Накрийте сковорідку кришкою і тушкуйте 10 хвилин. За цей час слива пом’якшає, а сік увариться.

 

Кілька разів перемішайте і зніміть піну. Продовжуємо варити, чи то пак смажити наше варення. Воно уже звариться, але буде досить рідким. Якщо хочете густіше, варіть ще хвилин 10-15 до утворення потрібної густоти. Готове варення розфасуйте гарячим у сухі стерилізовані банки, герметично закрутіть та переверніть догори дном до повного охолодження.

Угорський леквар
з угорок

Гостюючи на Закарпатті в Береговому, господиня Ауріка подала до сніданку неймовірно смачний десерт, з яким жодна нутелла не зрівняється. Розпитала в жінки, що ж воно таке, й Ауріка відкрила таємницю цього смаколика. Виявилося, що це сливове повидло, яке називають леквар. Варять його зі слив-угорок.

 

Господар Шандор повідав, що для варіння збирається вся родина. Чоловік готує дрова для вогнища, встановлює велетенський казан, дружина звільняє плоди від кісточок. І починається майже магічний процеc.


Варення варять у мідних казанах на відкритому вогні до темно-синього, майже чорного кольору. Сливи виварюють так, аби готовий продукт можна було ледь не нарізати скибками. Головна родзинка — у страві зовсім немає цукру.


Варити леквар треба не менше 24 годин, при цьому впродовж доби необхідно постійно помішувати. Спочатку не дуже часто, тому що слива виділяє велику кількість соку.

 

А ось пізніше, через кілька годин, коли маса починає густіти — тут ловити ґав уже не можна, інакше повидло пригорить і смак його буде безнадійно зіпсований. На ніч леквар слід зняти з вогню і залишити вихолоджуватися.


Слід зазначити, що з 50-55 кг м’якоті слив отримуємо всього 5 кг леквару. На другий день приготування страву можна куштувати. Готове повидло розливають у відерця і глечики.

Шоколадна «Нутелла» зі слив

А цей смаколик — для всіх любителів шоколаду. Він подобається навіть тим, хто варення взагалі не їсть. Якось мені довелося скуштувати його в сусідки і зізнаюся, що одразу навіть не зрозуміла, з чого ж воно приготовлене.

 

Чесно скажу, перші мої баночки не дійшли навіть до льоху. Шоколадні нотки підкорили з першої ложки так, що сімейство позмітало все з такою швидкістю, що довелося варити ще одну порцію.


Отже, 2 кілограми стиглих слив розділяємо на дві половинки, видаляємо кісточки, й у великій мисці засипаємо одним кілограмом цукру та обережно перемішуємо. Залишаємо все на добу, щоб слива пустила сік.


Потім додаємо 40 грамів какао, ванільний цукор і знову перемішуємо. Варимо на невеликому вогні приблизно пів години, для більш насиченого кольору й смаку додаємо ще трішки какао, якщо потрібно підсолодити — досипаємо цукор і варимо ще 30 хвилин.


Варево має набути коричневого кольору, схожого на шоколадну помадку, що ми готуємо для тортів. У готове варення кладемо 150-200 грамiв вершкового масла і в гарячому вигляді розливаємо в стерилізовані банки й закручуємо.


Заради експерименту в одну порцію цього смаколику замість какао вкинула чорний шоколад. Скажу відверто — смак неймовірний!

А хто сказав, що можна готувати тільки солодкі страви?

Якщо ваші рідні люблять м’ясні страви, вам точно не обійтися без сливового соусу до м’яса. І повірте, він набагато смачніший, ніж магазинний. Для цього «кетчупу» вам знадобляться часник, сливи, трохи спецій та гарний настрій. Як бачите, нічого складного.


Кілограм слив миємо, перебираємо і відокремлюємо від кісточок, пе­рець чилі миємо, розрізаємо навпіл і видаляємо все насіння. Щоб соус вийшов непекучий — достатньо однієї перчини.

 

Якщо любите такий, щоб уууух — візьміть дві і прокрутіть через м’ясорубку. Слідом за гострим перцем прокручуємо і підготовлені сливи та почищений часник (100 грамів буде досить). У миску з перекрученими сливами додаємо 6 столових ложок цукру, сіль та каррі. Кількість цієї приправи регулюйте на ваш смак.


Миску зі сливовою сумішшю ставимо на плиту, перемішуємо всі інгредієнти та доводимо масу до кипіння. Після цього зменшуємо вогонь і кип’ятимо масу ще 20 хвилин.

 

Потім киплячий кетчуп обережно переливаємо в чисту стерилізовану тару і закриваємо металевими кришками. Готовий соус зберігаємо в прохолодному місці. Подаємо до гарячих і холодних м’ясних закусок.

Мариновані сливи — це така пікантна закуска

І хоч усі господині звикли маринувати помідори, огірки та кабачки, сливи за цим рецептом виходять просто бомбецькі і нагадують смак оливок.

 

Вони можуть бути чудовим доповненням до різноманітних страв або й просто смачною закускою, а на столі йдуть «на ура». Для їх приготування найкраще обирати тверді й м’ясисті плоди, від яких буде добре відокремлюватися кісточка. Утім можна маринувати й з кісточкою.


Отож сливи добре вимийте і кожну з них наколіть дерев’яною паличкою, щоб вони краще промаринувалися. На дно кожної стерилізованої баночки покладіть спеції: три гвоздички, дві-три горошини чорного й запашного перцю, пару лаврових листочків і наповніть сливками «по плічка». Залийте окропом, банки накрийте прокип’яченими кришками і залиште хвилин на 15.

 

Соус, iз яким не нудно їсти м’ясо.


Кількість води вимірюйте, щоб ви змогли правильно розрахувати пропорцію.


Тепер зливаємо воду в каструлю й готуємо маринад. На 300 мл води додаємо 2 чайні ложки солі, 170 г цукру та 80 г оцту. Доводимо до кипіння і заливаємо банки зі сливами вже готовим маринадом і одразу закручуємо кришками.

Який святковий стіл без наливки?

Рецепт терпко-солодкої наливки мені дістався від пана Петра. А він — великий мастак готувати алкогольні напої і на горілці, і без неї, з кісточками, на м’яті, мелісі і навіть iз... варення!


Утім багато хто вважає, що приготування напою — доволі складний і тривалий процес, та й міцність «дамська» — всього 15-17 «оборотів». Тож не варто навіть морочити собі голову.

 

Проте приготування за цим рецептом просте і доступне навіть для винороба-початківця. Та і для тих, хто більше любить слабоалкогольні напої, це те, що треба.


Утім одразу запасіться терпінням, адже допоки лікер «вистоїться», необхідно 3-4 місяці!


Отже, візьміть 5 кілограмів стиглих слив сорту «Ренклод» або «Угорка», добре вимийте, видаліть кісточку та перекладіть плоди у великий скляний бутель iз широким горлом.

 

Влийте воду, долайте 3 кілограми цукру та добряче все збовтайте. Зверху накрийте міцною тканиною, зав’яжіть і поставте в темне тепле місце на 5 діб.

 

Щойно почнеться процес бродіння, надягніть на горлечко ємності медичну рукавичку. Спочатку вона надметься, а через 35-45 діб вона опуститься вниз, а це означатиме, що процес бродіння завершився.


Напій процідити через ватно-марлевий фільтр, відтиснути осад і також процідити. Усе з’єднати в одній ємності й перемішати.


Розлити у стерилізовані пляшки або слоїки, закрутити кришками й винести у підвал на 3-4 місяці до повної готовності. Якраз на новорічні свята вже можна й дегустувати!
Смачного!