Штат нідерландського аеропорту «Схіпгол» поповнять свині

05.10.2021

Чималу загрозу для літаків складають птахи — саме вони можуть стати причиною аварій.

 

І чого лишень не вигадали технарі, щоб відлякувати пернатих від летовищ: непривабливі звуки, лазери, птахи-хижаки.

 

В одному з найбільших аеропортів Європи — нідерландському «Схіпголі» — навіть порахували, що на 10 тисяч вильотів припадає 6,6 випадка зіткнень із птахами, тож це високий ризик для життів тисяч пасажирів.

 

Аж ось на цьому летовищі сталася ще одна неприємність: між двома злітними смугами розташовані сільгоспугіддя (відомо ж, що Нідерланди — країна невелика, тож кожен клаптик землі — на вагу золота), на яких вирощують цукровий буряк.

 

Позаяк після збору врожаю на цих ділянках залишаються якісь рештки буряку, то охочих до них вистачає — злітаються гуси, щоб поласувати солоденьким. Саме ці пернаті й складають велику загрозу польотам літаків.


Адміністрація летовища винайшла оригінальний і вже точно самобутній метод, як позбутися небажаних «гостей» поблизу злітних смуг: до роботи залучили «бригаду» свиней з двадцяти особин, яка підбиратиме рештки врожаю і самою своєю присутністю відлякуватиме птахів.

 

Поки що «бригада» працюватиме 6 тижнів, а там, виходячи з ефективності цього методу, «місію»  або продовжать, або ж припинять.

 

Крім того, на такій самій ділянці паць не буде, проте винахідники цього методу за допомогою радара спостерігатимуть, на яку з них усе ж таки прилітатимуть гуси і наскільки експеримент зі свиньми виправдовує себе. Що ж, триматимемо кулачки за «п’ятачків», щоб їхня праця виявилася ефективною.