З «єдиним», без готівки і дорожче: у Тернополі ввели нові правила оплати за проїзд у транспорті

01.10.2021
З «єдиним», без готівки і дорожче: у Тернополі ввели нові правила оплати за проїзд у транспорті

У Тернополі готівкою сплатити за проїзд із жовтня неможливо. (Фото з сайту tmcinfo.com.ua.)

У громадському транспорті Тернополя з 1 жовтня вводять нову послугу під назвою «Єдиний квиток», що дає можливість тернополянам i гостям міста впродовж пів години здійснювати пересадку з одного транспортного засобу на інший без повторної оплати за проїзд. Причому впродовж цих 30 хвилин пасажир може здійснити необмежену кількість пересадок.


«Після того як пасажир зайшов у громадський транспорт, він «провалідовує» свій платіжний засіб та отримує квиток на проїзд, і вже з цього часу впродовж наступних 30 хвилин пасажир може скористатися можливістю пересадки (разово або двічі, залежно, скільки потрібно) в інший тролейбус чи автобус iз цим уже «провалідованим» квитком.

 

Оплачувати вдруге не потрібно, необхідно лише пред’явити наявний «провалідований» квиток водію або контролеру іншого транспортного засобу, в який пасажир пересів. Важливо, що для здійснення безкоштовної пересадки, без повторного списання коштів, пасажир повинен пред’явити квиток строго в межах 30 хвилин.

 

Сама ж поїздка до місця призначення після пересадки може тривати і 40 хвилин, і годину. Тож 30 хвилин — це не час для проїзду з початкового в кінцеве місце призначення, а лише час для здійснення пересадки», — коментує нововведення на сайті Тернопільської міської ради начальник тернопільського управління транспортних мереж i зв’язку Олег Вітрук.


Валідація квитків у громадському транспорті Тернополя здійснюється в автоматичній системі оплати проїзду кількома способами: через «Соціальну карту тернополянина», неперсоніфікований електронний квиток, безконтактну банківську картку, пристрої з технологією NFC або ж разовий проїзний квиток.

 

А от готівкою сплатити за проїзд у тернопільських автобусах i тролейбусах уже неможливо — тільки безготівковим способом. При цьому вся колишня пільгова система зберігається, а от сам проїзд подорожчав на суму від 1 до 3 гривень.


Так, iз 1 жовтня тарифи на проїзд у громадському транспорті (відтепер однакові як для тролейбусів, так і для автобусів, що працюють у звичайному режимі руху і в режимі маршрутного таксі, бо раніше електротранспорт обходився тернополянам дешевше)  встановлені в таких розмірах:

 

  • при розрахунку за проїзд у тролейбусі, комунальному автобусі або маршрутному таксі «Соціальною картою тернополянина» — 8 гривень;
  • при оплаті неперсоніфікованим електронним квитком (так званим проїзним) — 9 гривень;
  • при оплаті безконтактною банківською картою, пристроєм iз функцією NFC або разовим проїзним квитком — 10 гривень (незалежно, чи це тролейбус, чи маршрутне таксі).