Вперше у Черкасах: чому пересадка кісткового мозку 18-річній Еліні — шанс для багатьох хворих

28.09.2021
Вперше у Черкасах: чому пересадка кісткового мозку 18-річній Еліні — шанс для багатьох хворих

Зустріч Еліни з мамою після операції, поруч — Віктор Парамонов. (Фото надане пресслужбою Черкаської ОДА.)

У Черкаському обласному онкодиспансері вперше в Україні пересадили кістковий мозок від неродинного донора 18-річній Еліні з Монастирищини, яка хворіє на лейкемію.

 

Для цього стовбурові клітини транспортували з Німеччини, а черкаських фа­хівців під час трансплантації консультував завідувач відділення трансплантації кісткового мозку НДСЛ «Охматдит» Олександр Лисиця.


Як повідомляють у Черкаській ОДА, в обласному онкодиспансері почали проводити трансплантацію кісткового мозку з 2019 року. Утім від іноземного донора провели вперше.

 

«Уперше Європейський реєстр та їхній банк даних обстежених потенційних донорів погодився підібрати для нашої пацієнтки донора. Дітям це вже робили з 2020 року, дорослим — ще ні. Маємо за мету проводити на рік 100-150 трансплантацій», — розповідає директор Черкаського онкодиспансеру Віктор Парамонов.


За його словами, в Україні є необхідність у розширенні мережі клінік, які б проводили операції з трансплантації. Крім того, на державному рівні треба подбати про відпрацювання механізму стимулювання медиків.


«Ця трансплантація в Черкасах означає, що в най­ближчій перспективі наші громадяни більше не їхатимуть за кордон, де вартість таких операцій стартує від 110 тисяч доларів», — зазначає голова Черкаської ОДА Олександр Скічко.

 

І додає: сьогодні в області опрацьовано механізм і порядок взаємодії між усіма учасниками системи трансплантації органів і тканин. Це пріоритетний напрям розвитку медицини Черкащини та країни в цілому.