Абсолютний тріумф: Олександр Усик став чемпіоном світу серед «супертяжів»

28.09.2021
Абсолютний тріумф: Олександр Усик став чемпіоном світу серед «супертяжів»

Несподівано для багатьох Олександр Усик розжився одразу чотирма чемпіонськими поясами. (Фото з сайту badlefthook.com.)

Чотири з половиною роки тому Ентоні Джошуа переміг у Лондоні Володимира Кличка й відправив українського суперчемпіона на спортивну пенсію.

 

Минулого ж уїк-енду на шляху кремезного британця — володаря чемпіонських поясів WBA, WBO, IBF, IBO — постав інший українець, і тепер увесь цей запаморочливий набір боксерських трофеїв належить йому — неймовірному Олександру Усику.


Мало хто сподівався, що в своєму третьому бою в суперважкому дивізіоні Сашко досягне настільки вагомого успіху.

 

Не сказати, що одним махом — бо ж його бій iз Джошуа тривав усі відведені регламентом 12 раундів, проте після завершення боксерського гала-вечора на стадіоні лондонського «Тоттенхема» в активі Усика опинилися всі за винятком одного чемпіонські пояси.

 

Переважаючи суперника за габаритами, Ентоні Джошуа все ж не вдалося
втриматися на чемпіонській висоті.
Фото з сайту boxingnews24.com.


«У мене розсічення на лобі, пару синців під очима й чотири пояси — прикольно», — так Усик прокоментував підсумок своєї дуелі з Джошуа.


Перемогти потужного опонента Усику допомогла, перш за все, вдало підібрана тактика. Дарма, що за габаритами українець серйозно поступався двометровому британцю.

 

Нижчий на вісім сантиметрів i легший за нього на вісім кілограмів, Олександр зробив усе можливе, аби обліплений м’язами візаві не знайшов можливості для потужного й разючого удару. Водночас український боксер багато рухався й влучно атакував, раз по раз знаходячи пристойні дірки в захисті неповороткого опонента. Зрештою, судді, віддаючи Усику перемогу за очками, були одностайні — 117:112, 116:112, 115:113.


«Те, що Усик перейшов із важкого в суперважкий дивізіон і виграв у чемпіона, — дуже круто. Це був прекрасний бій, — так оцінив побачене легендарний Костя Цзю. — Не скажу, що все відбувалося в одні ворота, але, загалом, протистояння йшло під диктовку Усика. Правильно обрана тактика й добре виконання задуманого зробили свою справу. Розуму й сила поступається».

 

Потужного опонента з Великої Британії Усик переміг за очками.
Фото з «Твіттера».


Олександр пояснив, що від самого початку 2021 року він готувався до свого вересневого бою. Тепер йому хочеться додому, в коло сім’ї — відпочити, перевести подих.

 

За словами Усика, думати про реванш iз Джошуа зараз йому взагалі не хочеться. Хоча зрозуміло: їхнє повторне протистояння — лише справа часу.


За словами промоутера Едді Хірна, котрий, до слова, опікується справами обох дуелянтів, бою-реваншу можна буде очікувати в лютому наступного року.


Українець, було, виказав бажання провести його в Києві, на НСК «Олімпійський», утім у промоутерській компанії наголошують, що Україна для зимового боксу не найкраще місце. «Скоріше за все, це знову буде Велика Британія», — каже Хірн.

 

Українському боксерові виявилося нескладно пробити захист неповороткого візаві.
Фото з сайту boxingscene.com.


До слова, для Джошуа проведення реваншів — справа вже звична. Одного разу він вже повертав свої чемпіонські пояси в повторній дуелі з Енді Руїсом. Тоді проблем з «камбеком» у Ентоні не було.

 

Утім слід визнати, що Усик — боксер дещо іншого рівня, й випадковим його успіх точно не назвеш. Піднявши минулого «уїк-енду» над головою трофеї WBA, WBO, IBF, IBO, він заявив, що показав далеко не все, на що здатен.

 

«Можу ще краще», — пообіцяв новоспечений суперчемпіон.

 

У світі профібоксу народилася нова зірка серед «супертяжів».
Фото з сайту espn.com.


До речі, в боксерському світі появу нового чемпіона серед «супертяжів» сприйняли неоднозначно, адже під питанням опинився мегабій двох велетнів — Джошуа й Ф’юрі — за звання абсолютного короля надважкого дивізіону.

 

Утім народженню нової зірки на ім’я Олександр Усик тут теж раді, очікуючи від нього нових перемог i красивих нокаутів.