ПАРЄ просять терміново обговорити переслідування корінних народів в окупованому РФ Криму

17.09.2021
ПАРЄ просять терміново обговорити переслідування корінних народів в окупованому РФ Криму

Рейд російських силовиків у Криму 4 вересня 2021 року. (Фото Кримської солідарністі.)

Запит на обговорення питання про «політичне переслідування корінних народів у Криму з боку Росії» на осінній сесії надійшов до Парламентської асамблеї Ради Європи, повідомили в пресслужбі ПАРЄ. Зібрання працюватиме у Страсбурзі з 27 до 30 вересня.


«Запит на термінове обговорення ситуації в Афганістані; посилення міграційного тиску на кордонах Латвії, Литви і Польщі з Білоруссю; новий проєкт протоколу до Конвенції Ради Європи про кіберзлочинність, про розширення співпраці і розкриття електронних доказів. Запит на обговорення поточних подій на тему «Західні Балкани між демократичними викликами і європейськими устремліннями: яка роль Ради Європи?» і про «Політичне переслідуваннія корінних народів в Криму з боку Росії», йдеться в повідомленні.


Минулого тижня член української делегації в ПАРЄ, депутат Верховної Ради Рустем Умеров інформував, що Україна подала запит на проведення відповідних дебатів. Це відбулося після нової хвилі обшуків, затримань і арештів кримських татар на окупованому Росією українському півострові.


Серед останніх заарештованих — кримськотатарський активіст і політик, журналіст Наріман Джелял, який 23 серпня брав участь у саміті Кримської платформи в Києві.

 

Після обшуку його помешкання в анексованому Криму вранці 4 вересня — у селі Первомайське Сімферопольського району на вулиці Леніна, 113 — Нарімана вивезли у невідомому напрямку на синьому мікроавтобусі Volkswagen.

 

Також силовики ФСБ тоді за два дні забрали ще чотирьох активістів: Ельдара Одаманова, Азіза та Асана Ахтемових, Шевкета Усейнова.


«Увірвалися близько 12 людей через паркан у масках. Розбудили нас, стукаючи у вікна, в двері. Наріман відчинив. Нас із чотирма дітьми заблокували в іншій кімнаті. Провели обшук із ним разом, забрали його й відвезли на машині без номерних знаків у невідомому напрямку», — розповіла про події Ельвіза Джелялова, дружина затриманого заступника голови Меджлісу.


Наріману Джелялову та братам Ахтемовим оголосили підозру за статтею «Диверсія» Кримінального кодексу РФ, що передбачає покарання у вигляді позбавлення волі від 12 до 15 років.

 

Окупанти звинувачують кримських татар у причетності до пошкодження газопроводу в районі села Перевальне під Сімферополем. 6 вересня районний «суд» Сімферополя заарештував Нарімана Джелялова та братів Ахтемових на два місяці — до 4 листопада. Ельдар Одаманов і Шевкет Усеінов отримали 14 і 15 діб «адміністративного арешту» відповідно.


Постійний представник президента України в АР Крим Антон Кориневич так прокоментував ці затримання одному з українських телеканалів: «Безумовно, це чергова хвиля незаконних обшуків і незаконних затримань наших громадян у Криму. Безумовно, це є грубим порушенням прав людини. Зараз ми бачимо, що 2 місяці утримання під вартою як запобіжний захід обрано Наріману Джелялову — першому заступнику голови Меджлісу кримськотатарського народу. По суті, останньому з керівництва Меджлісу, який постійно проживає в Криму і, безсумнівно, є і лідером думок, і людиною, яка об’єднує навколо себе всіх кримчан, не лише кримських татар».


Тим часом 15 вересня у Південному окружному військовому суді мало відбутися перше судове засідання у справі Яшара Шихаметова, який заґратований із лютого цього року. Його звинувачують в участі в організації, визнаній терористичною в Росії, — Хізб ут-Тахрір.

 

ФСБ намагається «приклеїти» чоловіка до неіснуючої групи Руслана Зеітулаєва. Після оприлюднення дати і часу судового засідання і заклику до активістів прийти підтримати незаконно арештованого було оголошено перенесення слухання на 27 вересня.

 

Євдокія ФЕЩЕНКО