На старті групового етапу Ліги чемпіонів «Динамо» і «Шахтар» на двох узяли лише одне очко

17.09.2021
На старті групового етапу Ліги чемпіонів «Динамо» і «Шахтар» на двох узяли лише одне очко

Українському форварду «Бенфіки» Роману Яремчуку не вдалося засмутити свою колишню команду. (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

Підсумком попередніх старань вітчизняних клубів на євроарені стала втрата футбольною Україною прямої путівки її найсильнішої команди до групового раунду Ліги чемпіонів.

 

Відтак у сезоні 2022/2023 років і чемпіон, і віцечемпіон нашої країни муситимуть грати в суперлізі матчі кваліфікаційного раунду.

 

Свої ж виступи в нинішній Лізі чемпіонів вітчизняні гранди розпочали ще на основі старого багажу, який дозволив володарю національного «золота» — столичному «Динамо» — потрапити до еліт-раунду напряму, без жодних відборів.


Утім, під час жеребкування групового раунду «біло-сині» перебували в найслабшому — четвертому — за рейтингом кошику. І в результаті — потрапили до одного з найскладніших квартетів, по сусідству з «Барселоною», «Баварією» та «Бенфікою».


Щоправда, залишившись без Ліонеля Мессі, котрий віднині є гравцем «ПСЖ», каталонський клуб має вже не настільки поважний вигляд, і розгромна поразка мюнхенському колективу — 0:3 — на старті поточної суперліги добре це демонструє.

 

Проте навіть і в ослабленому стані «гранатово-синiх», думається, все одно сприйматимуть як одного з фаворитів. Якщо не всього турніру, то групи «Е» — точно.


Проти «Барси» динамівському клубу належить провести спарену на екваторі групового турніру дуель, після котрої вочевидь вже можна буде оцінити перспективи українського чемпіона в поточному розіграші суперліги.


Ну а стартували підопічні Мірчи Луческу в ЛЧ-2021/2022 iз домашньої нічиєї проти португальської «Бенфіки». На думку більшої частини вітчизняних експертів, у цьому поєдинку, опонуючи третій команді португальського чемпіонату, «біло-сині» показали свій максимум.


«Це позитивний результат для нашої команди. Попереду ж на нас чекають ігри, в яких ми маємо набратися досвіду», — сказав після матчу з португальськими «орлами» румунський очільник «Динамо».


За словами Луческу, його молода команда вміло зіграла проти досвідченого суперника: добре організувала гру в обороні й мало що дозволила гравцям «Бенфіки» створити біля своїх воріт.

 

«У всіх попередніх іграх, які я дивився, лісабонці створювали дуже багато проб­лем суперникам. У їхньому складі швидкі технічні гравці, працюють на високих швидкостях, тому було складно сьогодні», — зазначив динамівський наставник.


А одним із найпринциповiших моментів поєдинку виглядало протистояння київського захисту з українським форвардом «Бенфіки» Романом Яремчуком, який улітку перебрався з Бельгії на Піренеї.

 

За годину ігрового часу забити своєму колишньому клубу Роман не зміг. Так само не вдалося цього зробити і його партнерам. Примітно, що в цьому матчі пост номер один Луческу довірив Денису Бойку, котрий в попередні роки, було, втратив місце в динамівській основі. Утім, на переконання тренера, воротар дочекався свого шансу, заслуживши тренерську довіру хорошим рівнем гри в попередніх поєдинках.


А от наставнику «Шахтаря» Роберто Де Дзербі після стартового поєдинку в групі, не виключено, доведеться серйозно переглянути свої попередні кадрові рішення. Поразка дебютанту групового етапу ЛЧ — тираспольському «Шерифу», котрий очолює українець Юрій Вернидуб, — серйозний удар по самолюбству «гірників».

 

«Нам не вистачає футбольної злості й упевненості в тому, що ми можемо забити, коли створюємо шанси. Бракує, щоб хтось узяв відповідальність за реалізацію тих моментів, які в нас є. У «Шахтаря» є грандіозний потенціал, але потрібно стати сильними», — сказав Де Дзербі.

 

У наступних турах, коли донецькому клубу доведеться змагатися з «Інтером» та «Реалом», підопічним молодого італійського наставника буде ще складніше.

 

Хоча досвід успішної гри проти мадридського гранда у «гірників» уже є, відтак і можливість уникнути статусу останньої команди «пульки» у донецького клубу також буде.

ТАБЛО
    Ліга чемпіонів. Основний етап.  Група D. «Шериф» (Молдова) — «Шахтар» (Україна) — 2:0. «Інтер» (Італія) — «Реал» (Іспанія) — 0:1.
    Група Е. «Барселона» (Іспанія) — «Баварія» (Німеччина) — 0:3, «Динамо» (Україна) — «Бенфіка» (Португалія) — 0:0.