До жовтня пожовтіємо? Які карантинні обмеження скоро можуть запровадити в Україні

14.09.2021
До жовтня пожовтіємо? Які карантинні обмеження скоро можуть запровадити в Україні

Після переходу до «жовтої» чи навіть «червоної» зон обмеження будуть м’якшими для вже вакцинованих громадян. (Фото з відкритих джерел)

Із початком осені Covid-19 таки почав свій наступ. За статистичними даними Міністерства охорони здоров’я України, станом на 13 вересня показник рівня захворюваності перевищено в Києві та 11 областях, а в чотирьох — перейдено «поріг» рівня госпіталізації.

 

Так, при «пороговому» показнику  у 75 випадків на 100 тисяч населення у столиці, наприклад, він становив на вчора 130 випадків, на Буковині — 245, Луганщині — 182, Тернопільщині — 132, Харківщині — 106, Херсонщині — 99, Житомирщині — 98, на Хмельниччині — 96, Львівщині — 95.


До того ж у чотирьох областях перевищила норму «зеленої» зони і динаміка госпіталізації хворих. При допустимих 50 відсотках у Львівській області вона, приміром, становить уже понад 82%, у Волинський — 65% , Тернопільській — 62,8%, а Одеській — понад 53,1%.


Усе це дає підстави очікувати погіршення ситуації із захворюваністю та «сповзання» України в «жовту» епідемічну, зону, ймовірність чого вже кілька тижнів обговорюють на всіх рівнях.

 

Ішлося навіть про конкретну дату посилення обмежень — 13 вересня — однак, як повідомив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко, «жовтий» рівень можна буде впрова­джувати лише після затвердження юридичних змін до постанови про адаптивний карантин, які зараз узгоджують у Міністерстві юстиції.

 

Після відповідних узгоджень МОЗ, за словами міністра, звертатиметься до Кабміну з проханням скликати його позачергове засідання для розгляду питання про внесення змін до згаданої постанови. Ймовірно, що воно відбудеться вже цього тижня.


Нагадаємо основні заборони, які знову будуть введені при переході в жовту зону:


— проведення масових заходів за участі понад однієї людини на 4 кв. м площі будівлі або території;
— заповнення кінозалів і залів інших установ культури на понад 50% місць;
— відвідування шкіл, в яких не вакциновано щонайменше 80% персоналу або в яких понад 50% учнів і персоналу перебувають на самоізоляції;
— проведення в навчальних закладах масових заходів (вистав, свят, концертів) за участю здобувачів освіти з більш ніж однієї групи (класу) та в присутності глядачів (відвідувачів);
— роботу спортзалів і фітнес-центрів із заповненою більш ніж одна людина на 10 кв. метрів, басейнів — більш ніж чотири людини на одній доріжці для індивідуальних занять або шість людей для груп;
— перебувати у громадських будівлях і спорудах, а також у громадському транспорті без правильно одягнутих масок.


Утім, як уже не раз зазначав раніше у своїх публічних виступах Віктор Ляшко, після переходу окремих регіонів чи всієї території України до «жовтої» чи навіть «червоної» зон обмеження будуть м’якшими для вже вакцинованих громадян. Серед можливих пом’якшень називаються, приміром, такі:


— новий принцип роботи шкіл i навчальних закладів: не закриватися на карантин при переході на більш жорсткий рівень епідемічної небезпеки зможуть ті, в яких хоча б однією дозою щеплено понад 80 відсотків працівників;
— полегшені норми роботи бізнесу, де колективи вакциновані: наприклад, можливість працювати навіть у «червоній» зоні тим ресторанам і закладам громадського харчування, де щеплені 100% персоналу.