У Тернополі відкрили виставку українських банкнот різних часів

10.09.2021
У Тернополі відкрили виставку українських банкнот різних часів

В експозиції представлено оригінальні зразки банкнот, які були в обігу на території України в різні періоди її державності, починаючи з 1918 року. (facebook.com/MuseumTernopil1913)

Виставку українських паперових грошей відкрили в Тернопільському обласному краєзнавчому музеї з нагоди 25-річчя впровадження сучасної гривні.

 

В експозиції представлено оригінальні зразки банкнот, які були в обігу на території України в різні періоди її державності, починаючи з 1918 року.

 

Нагадаємо, що саме 22 грудня 1917 року Центральна Рада ухвалила закон про перетворення Київської контори Держбанку Росії на Український державний банк, першим керівником якого став Михайло Кривецький.

 

Він і підписав першу банкноту самостійної Української держави — кредитовий білет вартістю 100 карбованців, який було емітовано 5 січня 1918 року.

 

Його вартість дорівнювала 17,424 долі щирого золота (1 доля = 0,044 г золота). До речі, в музеї виставлено й особливі, тернопільські, банкноти — місцеві бони номіналами 2, 10, 20 i 50 гривень, випущені на початку 1919 року в період Української Народної Республіки (в той час через дефіцит грошової маси власні грошові знаки друкувало багато міст).


Сучасна гривня, як відомо, «народилася» 25 серпня 1996-го, коли президент Леонід Кучма видав указ «Про грошову реформу в Україні», згідно з яким уже з 2 вересня того ж року Нацбанк ввів в обіг національну валюту гривню — банкноти номіналом 1, 2, 5, 10, 20, 50 і 100 гривень. Перші ж гривневі банкноти були надруковані ще в 1992-му в Канаді та Великобританії.

 

А в 1994 році в Україні запустили свою Банкнотну фабрику.

 

Тепер же, як повідомляє сайт Національного банку України, наша гривня друкується у нас за найсучаснішими світовими технологіями, а віднедавна — з використанням українського льону.


До слова, багато цікавого про історію українських грошей можна дізнатися в Тернополі й завітавши до науково-дослідного Центру історії грошей при кафедрі банківського бізнесу факультету фінансів та обліку Західно-українського національного університету. Тамтешній музей було створено в 1986 році на базі власної колекції доктора історичних наук Роберта Тхоржевського.