Південь України окупували полчища білих метеликів: знищують всю рослинність на своєму шляху

10.09.2021
Південь України окупували полчища білих метеликів: знищують всю рослинність на своєму шляху

Американський білий метелик знищує всю рослинність на своєму шляху.

Незліченні полчища американського білого метелика атакували причорноморські курорти Херсонської області, а також знищили плодові сади та рослинність у біосферному заповіднику.

 

Шкідник, що добрався до нас із боку Криму, вже зафіксований й у Корабельному районі міста Херсон.


На даний час карантинний режим щодо американського білого метелика на Херсонщині діє на площі у 2 тис. 334 га з метою встановлення фітосанітарного стану.

 

Фа­хівці Держспоживслужби розповіли, що державні фітосанітарні інспектори вже здійснили моніторинг багаторічних насаджень на площі майже у 3,6 тис. га.


Головним фактором програшу війни з американським білим метеликом стала заборона на використання хімічних препаратів у населених пунктах. Адже в такому випадку можуть постраждати й люди, вже не від ненажерливих «окупантів», а від алергічної реакції.


За словами екологів, комаха не гине навіть у люті морози, близько 40 відсотків метеликів щасливо виходять зі сплячки.

 

Якщо не вжити заходів, зараження може набути масштабів екологічного лиха.


— Основним методом боротьби з цим шкідником у населених пунктах є агротехнічний метод — збір i знищення гусениць i кладок яєць, — пояснила провідний агроном iз карантину рослин Христина Ромашко. — Гілки з гніздами обрізають і спалюють разом із гусінню у спеціально відведених місцях. На уражених деревах видаляють мертву кору, стовбури обмазують вапном. На присадибних ділянках застосовують ловильні пояси з картону або гофрованого паперу, який перед перетворенням гусені на лялечок знімають i спалюють.


Для причорноморських курортів навала волохатої гусені стала третьою хвилею аномальної активності комах. Перед цим були сонечка, потім — кусючі комарі.

 

У всіх трьох випадках фахівці пов’язують нереальне зростання чисельності комах із двомісячним періодом проливних дощів, яким на зміну прийшла сильна спека у серпні.


Гусениці американського білого метелика повністю об’їдають листя на деревах, огортаючи гілки павутиною. Це призводить до порушення обмінних процесів у рослинах та їх ослаблення, внаслідок чого знижується врожайність.


На наступний рік у кращому випадку таке плодове дерево різко зменшить свій урожай, у гіршому — може навіть засохнути.


За сезон комаха дає дві генерації у 1500-2000 яєць від однієї особини. У кожній кладці гусінь живе 1-2 місяці, буквально об’їдаючи листові пластинки до скелета, причому в дуже швидкому темпі.


Люди, які зіткнулися з іноземною гостею, активно обговорюють тему в соціальних мережах: «У нас повністю зжерли яблуню, грушу та вишню, вже перебралися на волоський горіх. В альтанку неможливо зайти — вона вся в гусені, а ще дитячий майданчик, гірка, батут. Це жах просто», — розповідає один iз жителів Голої Пристані.


«До 5-го поверху по стінках дійшли... Прямо татаро-монгольська навала якась. Я у ЖЕК дзвонила — вони не знають, що з цим нашестям робити. Радять звернутися до СЕС або чекати морозів, коли гусениці самі загинуть. Ми то морозів почекаємо, а деревам — кінець», — нарікає ще одна мешканок Херсонської області.

 

ДОВІДКА «УМ»


Американський білий метелик належить до сімейства «ведмедиці», визнаний небезпечним карантинним шкідником i уражує понад двiстi видів рослин. Родина метелика — Північна Америка.

 

У 1952 році метелик через Європу проник до Закарпаття. Поширюється транспортними засобами, при перевезенні сільгосппродукції й промислових вантажів.

 

Також можливе пасивне перенесення повітряними потоками на значні відстані. За рік метелик дає два покоління, особливо небезпечним для деревних плодових культур вважають друге покоління шкідника.