Тріумф був близько: дві найсильніші тенісистки України залишили «Ю-Ес оупен»-2021

10.09.2021
Тріумф був близько: дві найсильніші тенісистки України залишили «Ю-Ес оупен»-2021

На «Ю-Ес оупен»-2021 Еліна Світоліна зупинилася на стадії 1/4 фіналу. (Фото з сайту korrespondent.net.)

Іще одна спроба прими вітчизняного тенісу Еліни Світоліної виграти турнір з серії «Великого шолома» завершилася невдачею.

 

Здавалося, що після впевненої перемоги над експершою ракеткою світу, тріумфаторкою «Ролан Гарроса»-2018 та Уїмблдону-2019 — Сімоною Халеп — перед найсильнішою тенісисткою України відкривається пряма дорога до успіху на цьогорічному «Ю-Ес оупен».

 

Утім після яскравої перемоги над титулованою румункою в 1/8 фіналу Світоліна несподівано спіткнулася в чвертьфіналі на значно скромнішій опонентці.


Але про скромний характер досягнень 19-річної Лейли Фернандес із Канади доречно було говорити лише до старту нинішнього «Ю-Ес оупен».

 

Після того, як вона по черзі вибила з нью-йорських кортів двох представниць «топ-5» рейтингу WTA — Наомі Осаку (№3 посіву) та Світоліну (№5), — її одразу почали порівнювати з молодою Сереною Уїльямс.

 

Власне, Фернандес стала першою (починаючи з 1999 року) після «Чорної перлини» тінейджеркою, кому на американському «шоломі» вдалося подолати одразу двох неймовірно поважних представниць «сіяної» когорти.


«Молодець, Лейло! Сміливий виступ!» — привітала свою кривдницю з перемогою Світоліна.


На цьогорічному «Ю-Ес оупен» українській примі належало захищати вельми пристойну кількість рейтингових очок, котрі дісталися їй за півфінал попереднього розіграшу.

 

Більшу частину свого завдання-мінімуму Еліна виконала, хоча й після поразки Фернандес (3:6, 6:3, 6:7 (5:7) недорахувалася близько чотирьох сотень пунктів.

 

Зрештою, через невдалі виступи своїх най­ближчих конкуренток Світоліній в оновленому рейтингу вдасться зберегти своє місце в першій його п’ятірці. При цьому, за певних умов, наступний тиждень вона зможе розпочати й у статусі четвертої тенісистки планети.


Ну а 19-річна кривдниця українки в своєму першому півфіналі «мейджора» зійдеться з другою ракеткою світу — білорускою Аріною Соболенко.

 

Ще одна тінейджерка гратиме в другому півфіналі. 18-річна Емма Радукану до «основи» Відкритої першості США-2021 потрапила через кваліфікацію.

 

Перед своїм півфінальним побаченням з гречанкою Марією Саккарі юна британка виграла в Нью-Йорку вісім поєдинків поспіль і не програла в них жодного сету.

 

До речі, в чвертьфіналі Радукану переграла олімпійську чемпіонку Токіо-2020 Белінду Бенчич зі Швейцарії.


Відзначимо, що непоганий шанс досягти тріумфу в Нью-Йорку був і в другої ракетки України — Даяни Ястремської, котра в парі з австралійцем Максом Перселлом зупинилася за крок до фіналу міксту. А зійти з турнірної дистанції Даяну та Макса змусив мексикано-сальвадорський дует — Олмос/Аревало — 6:4, 4:6, 6-10.