Нічийний синдром: збірна України з чехами знову зіграла у «мировий» футбол

10.09.2021
Нічийний синдром: збірна України з чехами знову зіграла у «мировий» футбол

На останніх секундах чеські футболісти врятувалися від поразки у матчі з Україною. (Фото пресслужби УАФ.)

«Хлопці, ну так же не можна», — з такими словами Олександр Петраков звернувся до гравців національної збірної України після їхньої нічийної гри в товариському поєдинку проти Чехії.

 

Втративши перемогу за кілька десятків секунд до фінального свистка, «синьо-жовті» під орудою свого нового наставника розписали третю мирову поспіль.

 

А найприкріше для тренера те, що в кожному з цих матчів його підопічні вели перед, але довести поєдинок до переможного кінця не змогли.


Після двох поєдинків планетарного відбору (проти Казах­стану та Франції) на «товарняк» проти Чехії в. о. головного тренера збірної України повіз далеко не основний склад, достроково відпустивши в розташування своїх клубів трьох динамівців та трьох «гірників», командам котрих незабаром стартувати в груповому раунді Ліги чемпіонів.


За таких обставин у Празі можливість дебютувати за синьо-жовту збірну отримали одразу п’ятеро футболістів — Сирота («Динамо»), Качараба («Славія»), Булеца, Кочергін (обидва — «Зоря»), Корнієнко («Шахтар»). Якщо ж згадати ще й «гірника» Сікана, котрий з’явився у збірній одразу після приходу Петракова, то можна сказати, що проти чехів збірна України грала напрочуд експериментальним складом.


За зізнанням очільника «синьо-жовтих», чогось подібного він очікував і від свого чеського візаві. Утім проти українців Ярослав Шилгави пішов перевіреними й зіграними кадрами.

 

Після розгромної поразки бельгійцям (0:3) у відборі на ЧС-2022 «основа» чеської команди була змушена доводити свою профпридатність в протистоянні з українськими збірниками.

 

І, як заявив після гри Шилгави, він залишився задоволений діями своїх хлопців.


«Ми раді, що забили. Хоч і на останніх секундах. Ми заслужили на це. Наша команда добре грала проти сильного суперника. Мені сподобався темп гри. Наступні матчі теж проходитимуть у такому ключі. Команда звикає до цього. Сьогодні я б хотів похвалити нашу команду за гру з Україною. За те, як вони до неї поставилися», — сказав головний тренер чеської збірної.


Ну а Олександр Петраков мусив констатувати, що як і у грі з Казахстаном, так і в матчі проти Чехії українським збірникам не вистачило концентрації на останні 20 секунд поєдинку.


Утім тренер наголошує, що головні матчі для його команди — попереду. Перший з яких — гостьовий поєдинок з командою Фінляндії, де, за словами Петракова, грати на нічию вже не можна.


Наразі ж Олександр Васильович переконує, що його адаптація на новому місці та процес знайомства з національною командою завершилися: «Було дуже важко. За цей період досягли середнього результату. Але мені здається, що я вже свій у цій команді».


Щодо самих збірників, то їм iще належить призвичаїтися до нового керманича. Як свідчить Андрій Ярмоленко, у Шевченка були одні вимоги, у Петракова — абсолютно інші.

 

Сам же в.о. головного тренера «синьо-жовтих» після «товарняка» в Чехії попередив, що всім подобатися не зможе. Тож, думається, невипадково у вересні в збірній з’явилося одразу шестеро новобранців.

 

«Для конкуренції», — пояснює Петраков.

ТАБЛО


Товариський матч. Чехія — Україна — 1:1 (Видра, 90+3 — Корнієнко, 27; У:Бойко, Качараба, Кривцов (Соболь, 46), Сирота, Тимчик, Макаренко (Шапаренко, 56), Зінченко, Корнієнко, Ярмоленко (Кочергін, 76), Сікан (Яремчук, 56), Зубков (Булеца, 64).