Збірна України зіграла внічию з чинними чемпіонами світу французами: шанси на Катар ще не втрачені

07.09.2021
Збірна України зіграла внічию з чинними чемпіонами світу французами: шанси на Катар ще не втрачені

Віктор Циганков високо оцінив підтримку вболівальників на НСК «Олімпійський» у матчі збірної України проти Франції. (Фото пресслужби УАФ.)

Ніяк не може перемогти збірна України у відборі на чемпіонат світу 2022 року.

 

П’ять нічиїх у п’яти матчах і проміжне третє місце в групі D — не той результат, на який очікували вболівальники від чвертьфіналіста Євро-2020.

 

Проте шанси на поїздку до Катару зовсім не втрачені. Доля української збірної цілком і повністю в її руках.

З неприхованим оптимізмом

Попереду в «синьо-жовтих» залишилися матчі з прямими конкурентами (у гостях — з фінами та спарена дуель проти Боснії та Герцеговини) за друге місце в «пульці».

 

Досягне в тих поєдинках команда Олександра Петракова переможного результату — тоді гратиме в «плей-оф» кваліфікації.

 

А шансів на перемогу в групі в української збірної практично не залишилося.

 

Аби претендувати на щось вище, підопічні Петракова мусили минулого уїк-енду в рідних стінах переграти фаворита групи — збірну Франції.

 

Відкривши рахунок у матчі, «синьо-жовті» мали можливість здобути таку бажану перемогу. Утім важливу для себе гру чинні чемпіони світу супернику не віддали, погодившись у підсумку на поділ очок з українським колективом.


Попри втрачену нагоду перемогти, гра українських футболістів проти французів залишила після себе приємні емоції.

 

«Я вдячний своїм хлопцям за все, що вони зробили в матчі з Францією. Ми залишаємося в грі», — сказав після фінального свистка наставник «синьо-жовтих».

 

Водночас президент УАФ Андрій Павелко, натхненний діями українських футболістів на полі НСК «Олімпійський», заявив, що випише команді Петракова солідну премію «з багатьма нулями».

 

«Я пообіцяв їм винагороду за те, що вони показали хорошу гру. Дали гру для глядачів, виклалися після Казахстану», — зазначив Павелко.


Без сумніву, гідно зіграти проти титулованого суперника, котрий, нагадаємо, на початку року в товариському матчі завдав українській збірній найбільшої в її історії поразки, допомогли вболівальники.


Уперше від початку коронавірусної пандемії на трибунах НСК «Олімпійський» зібралися десятки тисяч шанувальників футболу, і цей факт не міг залишитися непоміченим футболістами.

 

«Дякуємо за підтримку, Україно», — так відреагував на майже повні трибуни в Києві півзахисник «Динамо» та «синьо-жовтих» Віктор Циганков.


 Після не надто успішного виїзду до Нур-Султана очільник збірної України наголошував на необхідності швидкого виведення команди з психологічної ями.


Присутність у протистоянні з французами 12-го гравця відчутно допомогла команді Петракова остаточно забути попередню невдачу й гідно зіграти з лідером групи.

Знайомство в дії

Вітчизняні експерти в один голос відзначають тактично грамотну гру української команди проти потужного суперника, наголошуючи, що це був один iз кращих її поєдинків у 2021 році.


Після матчу в Казахстані Олександр Петраков вдався до суттєвої ротації, змінивши в основі одразу п’ятьох виконавців.

 

При цьому місця в стартовому складі знову не знайшлося одному з лідерів синьо-жовтої команди часів Андрія Шевченка — Руслану Малиновському.


«Він ображається, що я його не поставив до складу. Я з ним поговорив, попросив у нього вибачення. Я лише почав знайомство з командою, ми граємо за новою схемою. Мені в цій схемі потрібні гравці, які мають флангову швидкість. Будемо з Русланом розмовляти, подивимося, як буде далі», — пояснив ситуацію новий керманич збірної України.


За словами Олександра Петракова, котрий раніше не працював iз дорослими командами, робота з молоддю та професіоналами — дві великі різниці.

 

«Молоді хлопці слухали мене з відкритим ротом. Тут же інакше — титуловані гравці потребують іншого підходу. Я багато спілкуюся з футболістами, особливо з досвідченими — П’ятовим, Ярмоленком. Вони мені дуже допомагають», — зізнався наставник української команди.


Не дивно, що з приходом Петракова до керма збірної 37-річний голкіпер «Шахтаря», котрий уже збирався завершувати кар’єру в національній команді, знову став її першим номером.

 

«Я казав, що завершу кар’єру в збірній. Але після розмови з Олександром Васильовичем, кількох днів роздумів і родинної наради вирішив залишитися. Я дав згоду — і ось я тут», — пояснив своє рішення Андрій П’ятов.


Очоливши посеред кваліфікаційного циклу збірну, Петраков, зрозуміло, позбавлений можливості робити різкі рухи, котрі можуть завадити йому досягти бажаного результату, й змушений шукати м’яких рішень у своїй кадровій політиці.

 

Перед трьома заключними поєдинками групової стадії тренеру потрібен у колективі хороший мікроклімат, і найкращою підтримкою та опорою в цьому питанні для Петракова є ветерани-старожили збірної.


«Попереду в нас iще три відбірні поєдинки, в яких ми повинні брати свої очки. Ми маємо виходити на ці матчі з таким самим налаштуванням, як на Францію, і здобувати позитивні результати», — наголосив динамівець Микола Шапаренко, котрий відзначився красивим голом у ворота французів.

Хто кому винен?

До слова, за грою української команди проти чинних чемпіонів світу з трибун «Олімпійського» стежив колишній очільник «синьо-жовтих» Андрій Шевченко.

 

Прибувши до Києва разом з усіма своїми колегами, котрі допомагали йому в збірній, він поділився деталями своєї втаємниченої історії прощання з національною командою.

 

З’ясувалося, що залишив він збірну Україну не з власної волі, а через відсутність порозуміння з керівництвом УАФ щодо деталей нового контракту на співпрацю.

 

«Ми не хотіли залишати збірну, прагнули продовжити роботу, однак розмови з Андрієм Павелком щодо пролонгації контракту не відбулося», — розповів Шевченко.


Зі свого боку представник УАФ, генеральний секретар організації Юрій Запісоцький заявив, що від продовження співпраці відмовився сам Шевченко, котрий, мовляв, ніяк не відповів на письмову пропозицію Асоціації.

 

Що ж, сторони конфлікту вирішили перевести в публічний простір з’ясовування стосунків. Перед відповідальними матчами збірної навряд чи це виглядає доброю ідеєю.

 

Утім будемо сподіватися, що Олександру Петракову — тренеру переможців молодіжного чемпіонату світу (до 20 років) — вдасться захистити своїх нових підопічних від непотрібних емоцій, налаштувавши їх на переможний лад.

ТАБЛО


Чемпіонат світу. Кваліфікація. Група D. Матчі 5-го туру. Україна — Франція — 1:1 (Шапаренко, 44 — Марсьяль, 50), Фінляндія — Казахстан — 1:0.
Турнірне становище: Франція — 9 (5 матчів), Фінляндія — 5 (3), Україна — 5 (5), Боснія і Герцеговина — 2 (3), Казахстан — 2 (4).