Прориву не сталось. Головне про зустріч Байдена і Зеленського у США

03.09.2021
Прориву не сталось. Головне про зустріч Байдена і Зеленського у США

З хімією незрозуміло, але з математики «відмінно»: Україна точно отримає допомоги на 60 млн доларів.

«Складно сказати, чи виникла «хімія». Саме так сказав Зеленський після зустрічі з Байденом і покинув Білий дім без коментарів для українських чи американських ЗМІ. Все логічно.

 

Гострих запитань він чути не хотів, адже в Україні їх не отримує, навіщо отримувати і в США. Про результати зустрічі коротко: прориву не відбулось. Зеленський не в’їде на «білому коні», хоч так намагатимуться подати провладні олігархічні канали.

 

З позитиву — це меморандум про інвестиції в атомну енергетику України та ще кілька вливань в оборонну сферу. Але на те він і «меморандум», що його потрібно ще реалізувати.

 

В Еміратах Зеленський теж підписував меморандуми, а віз і далі там. Стратегічних цілей зустріч не досягла... Є позитив у тому, що зустріч узагалі відбулась як така і ми отримаємо ті базові речі, про які і так всі знали до цього», — так коротко підсумував результати зустрічі українського та американського президентів у Вашингтоні політичний експерт Андрій Смолій.


Президент України Володимир Зеленський прибув до Вашингтона 30 серпня (в Україні це була вже друга ночі 31 серпня) з триденним візитом і вже в перший день провів разом із іншими членами української делегації кілька зустрічей.

 

Зокрема, перед зустріччю з Байденом устиг обговорити загрози від «Північного потоку-2» з міністром енергетики США Дженніфер Ґренгольм та космічні проєкти, в яких могла б узяти участь Україна, — з директором Національної аерокосмічної адміністрації (НАСА) Біллом Нельсоном.

 

У програмі першого дня візиту також було відкриття Українського дому в американській столиці. 31 серпня агенція AP повідомила, що Вашингтон обіцяє Києву додаткову військову допомогу на суму 60 мільйонів доларів напередодні переговорів між президентами США та України.


Власне зустріч очільників двох держав тривала більше двох годин. Головними темами переговорів у Білому домі були питання безпеки. Про це сам Зеленський повідомив у твіттері за підсумками розмови.

 

«На зустрічі з Джо Байденом пріоритет — безпекові питання. Зокрема, безпека на Донбасі, в окупованому Криму, в Чорноморсько-Азовському регіоні й енергетична безпека України та Європи. Передали президентові США список із майже 450 утримуваних на Донбасі, в Криму та Росії українців, щоб разом домагатися їхнього звільнення», — ідеться в твіттері українського очільника.


Офіс президента України під час переговорів українського та американського президентів оприлюднив спільну заяву щодо стратегічного партнерства України та Сполучених Штатів Америки.

 

У ній ідеться про активізацію роботи Комісії стратегічного партнерства, міститься заклик до Росії припинити агресію, підтвердження про надання безпекової допомоги Києву з боку США та співпрацю у секторі оборони.

 

У документі вказано, що міністр закордонних справ України та державний секретар США планують затвердити нову Хартію на засіданні комісії цієї осені у Вашингтоні.


Заява містить кілька розділів. У першому розділі, присвяченому питанням безпеки та оборони, сторони наголошують, що в XXI столітті держави не можуть змінювати кордони силою.

 

«Росія порушила це базове правило стосовно України. Суверенні держави мають право ухвалювати свої власні рішення та обирати свої власні союзи. Сполучені Штати — разом з Україною й будуть продовжувати працювати над тим, щоб притягнути Росію до відповідальності за її агресію. Підтримка США суверенітету й територіальної цілісності України є непохитною», — наголошується в заяві.

 

Сполучені Штати засвідчують підтримку зусиль України у «Кримській платформі» щодо відновлення контролю над окупованою територією та закликають Росію припинити вогонь на Донбасі.


США також знову вказали про підтримку євроатлантичних прагнень України.

 

«Як Сполучені Штати та союзники вкотре підтвердили у комюніке Саміту НАТО у червні 2021 року, Сполучені Штати підтримують право України обирати свій власний зовнішньополітичний курс вільно від зовнішнього втручання, включно з прагненням України вступити до НАТО. Ми також залишаємося відданими допомозі Україні у проведенні реформ», — вказано в документі.

 

Сполучені Штати також підтвердили надання нового пакета безпекової допомоги на суму 60 мільйонів доларів, що включає системи Javelin та інше оборонне летальне й нелетальне обладнання.


Сам Володимир Зеленський згодом повідомив, що задоволений результатом зустрічі.

 

«Я не знаю, чи виникла хімія, складно сказати, але те, що замість години зустріч тривала 2 години, говорить про те, що дійсно сторони зацікавлені в діалозі, зацікавлені в результаті цього діалогу. Я вважаю, що зустріч була в нормальній, продуктивній, не постійно у сонячній атмосфері, але в такій нормальній чоловічій розмові», — цитує главу держави офіс президента.

 

За його словами, з боку США до України та до нього особисто, до його команди негативу не було зовсім: «нуль, жодного аспекту, жодного слова».


Багато говорили про Крим і Донбас, а також Джо Байден «особисто гарантував» введення санкцій проти «Північного потоку-2» в разі порушень і створення небезпечної ситуації для України, повідомив Зеленський. Президент стверджує, що у групі підтримки України Конгресу США щодо питання «Північного потоку-2» Україна має «стовідсоткову і навіть більше» підтримку.


В останній день візиту Володимир Зеленський відбув до Каліфорнії. Раніше повідомлялося, що він хотів зустрітися з керівником Apple Тімом Куком та засновником SpaceX Ілоном Масков.