...І ловіть сонце, поки є нагода: що варто знати кожному про користь вітаміну D

31.08.2021

Сонячні дні — прекрасна нагода «поповнити» організм вітаміном D. Адже цей унікальний елемент ми отримуємо під час прогулянок на свіжому повітрі.

 

Синтез вітаміну D в організмі відбувається під впливом сонячного проміння. Тільки сонце має бути лагідним, а не палючим: найкраще приймати оздоровчі сонячні ванни зранку (до 11-ї години) або надвечір — після 17-ї години.


Завдяки здатності засвоювати і затримувати в крові кальцій і фосфор вітамін D робить організму дуже велику послугу.

 

Якщо людині діагностували анемію, пов’язану з дефіцитом заліза, їй призначають залізовмісні препарати і вітамін D, який можна отримати не тільки в таблетках, а й разом із продуктами харчування.
Тож у яких продуктах його шукати і чим цей вітамін такий корисний?


* Молочні продукти — сир, молоко, сметана, вершки, кефір. Оскільки вітамін D допомагає швидкому засвоєнню кальцію, переоцінити його значення для організму неможливо. Кальцій нам потрібен на кожному кроці: для зубів, нервової системи, опорно-рухового апарату, м’язів, кісток.


* В онкології нині широко застосовують препарати із вмістом вітаміну D, і після багатьох досліджень учені дійшли висновку, що цей вітамін здатен пригнічувати розвиток раку.


* Важка хвороба шкіри — псоріаз — також може відступити, якщо заручитися підтримкою вітаміну D. Хворим лікарі радять вітамінні препарати і частіше бувати під сонячним ультрафіолетовим промінням.


* Задля профілактики рахіту в малюків призначають прийом цього вітаміну, який допоможе в побудові кісткової тканини.


* Брак вітаміну призводить до слабкості м’язів і кісток. Як наслідок — ризик перелому під час падіння. До речі, після травми кістки зростатимуться довго, якщо в організмі бракує вітаміну D.


* Якщо приймати цей вітамін у комплексі з іншими вітамінами — зміцните імунітет.


* Вітамін D добре «сконцентрований» у скумбрії, печінці тріски, оселедці та палтусі, в курячих яйцях. Тож варто формувати раціон таким чином, аби всі групи вітамінів у невеликих дозах надходили в організм.


Водночас лікарі застерігають від надмірного захоплення цим елементом. Для нормального травлення і життєдіяльності дорослій людині необхідно з’їдати страви, насичені вітаміном D, не більше, ніж на 400 МО (міжнародна одиниця).

 

На приклад, у 100 грамах скумбрії — близько 500 МО. Тому якщо за день ви зможете з’їсти хоча б 80 грамів цієї риби — вітаміну D буде достатньо.

 

Інна СЛАВИНСЬКА