Українські волейболістки вперше за 20 років зіграли в «плей-оф» чемпіонату Європи

31.08.2021
Українські волейболістки вперше за 20 років зіграли в «плей-оф» чемпіонату Європи

На волейбольному чемпіонаті Європи-2021 жіноча збірна України здобула три перемоги поспіль. (Фото з сайту xsport.ua.)

Із двох поразок розпочавши свої виступи на чемпіонаті Європи з волейболу, в подальшому жіноча збірна України зуміла зібратися й показати свій кращий за останні два десятиліття результат.

 

У секстеті з командами Туреччини, Нідерландів, Швеції, Румунії та Фінляндії команда наставника Володимира Орлова посіла прохідне третє місце й уперше за багато років пробилася до «плей-оф» європейського форуму.


Вирушаючи до Румунії на ЧЄ-2021, очільник «синьо-жовтих» наголошував, що завдання-мінімум — це вихід із групи.

 

Після стартових невдач у поєдинках з Туреччиною та Нідерландами «синьо-жовті» подужали дві скандинавські збірні та команду-співгосподарку Євро.

 

Доленосною ж у турнірному плані стала перемога української команди над міцною збірною Швеції, котра, до слова, двічі долала «синьо-жовтих» у відбірковому турнірі на румунський Євроволей.

 

«Вихід із групи — це вже подвиг для цього колективу, який проходить шлях свого становлення. Зі своїм завданням волейболістки впоралися, а що буде далі — подивимося», — сказав після завершення групового раунду ЧЄ президент ФВУ Михайло Мельник.


Далі ж на збірну України чекав поєдинок 1/8 фіналу проти команди Польщі — однієї з найсильніших на континенті. Підопічні Орлова змогли здивувати потужного суперника, щоправда, їхнього запалу вистачило лише на один сет.

 

Оговтавшись від стартового «нокдауну», польська збірна продемонструвала, яким чином у її колекції з’явилося європейське «золото» 2003 та 2005 років.

 

«Нам не вистачає зіграності. За умовний місяць потужну команду не збудуєш. Прийшов новий тренер Володимир Орлов, почалося омолодження складу. Але, гадаю, ми на правильному шляху», — зауважив очільник ФВУ.


При цьому сам наставник «синьо-жовтих», призначений на свою посаду в березні 2021 року, в інтерв’ю офіційному сайту Європейської волейбольної конфедерації наголосив: «Довгий час національні волейбольні збірні України перебували на дуже низькому рівні, тож вихід українських волейболісток до «плей-оф» ЧЄ-2021 для багатьох став сюрпризом. Хоча жодним чином це не диво, а показник теперішнього рівня розвитку нашої команди».


А одним із головних факторів зростання своєї команди Орлов називає потужний бойовий дух.

 

«Найсильніша якість нашої команди — це командний дух. Ми не маємо зірок, за винятком хіба що Олесі Рихлюк, але ми фокусуємося на колективній роботі», — наголошує новий очільник жіночої збірної України.


До слова, понад 30 років Володимир Орлов працював у Болгарії й не дивується, коли його називають болгарським спеціалістом. Водночас уро­дженець Криму визнає, що повернення додому — це прекрасне відчуття.


Позитивних емоцій новий наставник «синьо-жовтих» очікує й від подальших здобутків своїх підопічних. Керівництво ФВУ обіцяє команді Орлова режим максимального сприяння, аби та вже найближчим часом змогла на рівних грати зі збірними «топрівня.