На те й «джокери»: «Шахтар» обіграв «Монако» і пройшов до групового етапу Ліги чемпіонів

27.08.2021
На те й «джокери»: «Шахтар» обіграв «Монако» і пройшов до групового етапу Ліги чемпіонів

Михайло Мудрик допоміг «Шахтарю» зрівняти рахунок у матчі з «Монако». (Фото з офіційного сайту «Шахтаря».)

Після важкого першого матчу проти «Монако», який попри ігрову перевагу представників французького чемпіонату все ж завершився перемогою «Шахтаря» (1:0), «гірникам» прогнозували і непросту гру-відповідь.


У підопічних де Дзербі, які, до речі, через святковий концерт на столичному НСК «Олімпійський» грали в Харкові, мало що виходило в першому таймі, а «монегаски» — навпаки, реалізували два моменти («дубль» Бен-Єддера) та могли ще до перерви вирішувати долю путівки до групи ЛЧ.

 

Яскравим показником переваги гостей у перші 45 хвилин — нуль ударів по воротах від донеччан.


Не додавали оптимізму і кадрові проблеми в складі «гірників»: напередодні вирішальних матчів у єврокубках та за збірну травмувався основний голкіпер «Шахтаря» Анатолій Трубін — його замінив віковий Андрій П’ятов, який отримав виклик у збірну попри недавні заяви про завершення кар’єри в національній команді.


37-річний П’ятов кілька разів рятував команду від розгрому в першому таймі, проте відсутність ігрової практики все ж далася взнаки: «монегаски» забили перший гол саме після невдалих дій Андрія.


Наставник «гірників» Роберто де Дзербі намагався врятувати матч замінами, і, як виявилось, саме «джокери» допомогли італійцю досягти необхідного результату.

 

Спочатку український бразилець Марлос, котрий нещодавно оголосив про завершення кар’єри у збірній, перевів гру в овертайм (нагадаємо, що з цього сезону правило «виїзного» гола відсутнє).

 

А потім 20-річний український хавбек Михайло Мудрик став героєм епізоду, під час якого віцечемпіони України таки зрівняли рахунок: після передачі Мудрика, який дебютував за «гірників» у єврокубках, захисник «Монако» зрізав м’яч у власні ворота. Якось змінити хід подій після цього в «монегасок» уже не вистачило ні сил, ні часу.


«Перший тайм, звичайно, був не таким, як ми очікували, але «Монако» — дуже сильна команда. Вони застовували дуже жорсткий пресинг. У нас не було швидкості, але коли Фернандо і Мудрик увійшли в гру, матч зовсім змінився. У нас були проблеми після перерви, але жага до перемоги і бойовий дух допомогли нам, тому зараз ми святкуємо загальну перемогу», — сказав після матчу де Дзербі.


«Дуже щасливий, що ми пройшли в груповий етап, тому що ці матчі допоможуть стати ще кращими нам усім. Зараз потрібно багато працювати. Зрозуміло, що завдяки нашому досвіду і хорошим якостям ми проведемо класну Лігу чемпіонів», — не приховував оптимізму один із героїв поєдинку Марлос.


Задоволений результатом та своєю грою і Мудрик. «Просто не описати емоції. Заради таких позитивних емоцій, мабуть, і варто жити. Дуже радий, що допоміг «Шахтарю» досягти необхідного результату», — сказав Мудрик.


Таким чином, як і рік тому, Україну на груповій стадії найпрестижнішого клубного турніру Європи представлять дві команди — «Динамо» (на правах чемпіона не грало кваліфікацію) та «Шахтар», який, крім «Монако», на шляху до еліти ЛЧ здолав попервах бельгійський «Генк».

 

Жеребкування групової стадії вiдбулося пiзно вчора — «гірники» потрапили до третього кошика, а кияни — до останнього четвертого. Минулого сезону, нагадаємо, наші гранди синхронно посіли у своїх групах треті місця та продовжили боротьбу в Лізі Європи.


Окрім двох команд, Україну в Лізі чемпіонів представлятимуть і легіонери. І якщо представники топчемпіонатів — «Реал» Андрія Луніна, «Аталанта» Руслана Маліновського та «Ман. Сіті» Олександра Зінченка — заздалегідь забезпечили собі місце серед 32 найсильніших, то, наприклад, «Бенфіці» Романа Яремчука та «Шерифу» українського тренера Юрія Вернидуба довелось пробиватись крізь сито кваліфікації.

 

Португальські «орли» не без допомоги українського новачка спочатку здолали московський «Спартак» (в активі Романа — участь у голевій атаці), а потім — і «ПСВ» з Нідерландів (Яремчук віддав асист).

 

А «Шериф» із Молдови взагалі став першим клубом в історії своєї країни, який дійшов до групової стадії ЛЧ. Підопічні Вернидуба, які стартували в першому раунді відбору, на шляху до еліти пройшли албанську «Теуту», вірменський «Алашкерт», сербську «Црвену Звєзду» та «Динамо» з Загреба (Хорватія), при цьому в матчах проти сербів і хорватів «Шериф» не вважався фаворитом.

ТАБЛО

Ліга Чемпіонів. Плей-оф-раунд кваліфікації. «Шахтар» (Україна) — «Монако» (Монако) — 2:2 (у дод. час; Марлос, 74; Агілар, 114 (у свої ворота) — Бен-Єддер, 18, 39; перша гра — 1:0).