Усi медалi — благороднi: у перший день у Токіо українські паралімпійці виграли вiсiм нагород

27.08.2021
Усi медалi — благороднi: у перший день у Токіо українські паралімпійці виграли вiсiм нагород

Україну на Паралімпіаді у Токіо представляють 143 спортсмени у 15 видах спорту.

Українська збірна — завжди серед лідерів на Паралімпіадах: як на літніх, так і на зимових.

 

Приміром, на минулих літніх Іграх у Ріо (2016) наші паралімпійці здобули рекордні 117 медалей та третє місце у медальному заліку.

 

Не зраджують медальній традиції «синьо-жовті» і цього року, здобувши вiсiм нагород у перший же змагальний день у Токіо.


Плавчиня Єлизавета Мерешко, яка п’ять років тому виграла чотири золоті медалі, знову довела безпідставність так званого «прокляття прапороносців» — раніше наші прапороносці-олімпійці нерідко залишалися за крок від подіуму.

 

Утім Єлизавета у вівторок у парі з плавцем Віктором Смирновим (у його активі — шість перемог на Паралімпіадах) несла прапор на церемонії відкриття Ігор у Токіо, а вже в середу завоювала для української збірної першу золоту медаль — та ще й iз паралімпійським рекордом (50 метрів вільним стилем).


Її партнерка по команді Анна Гонтар у цьому ж запливі виграла «бронзу», а Вікторія Савцова фінішувала п’ятою.


Загалом же плавці, як і на попередніх Паралімпіадах, приносять Україні чи не найбільше нагород: із восьми медалей  п’ять  у перший же день українці ви­бороли саме в басейні, ще троє — на фехтувальних доріжках.


Серед представників водних видів «срібло» у колекцію «синьо-жовтих» принесли Антон Коль (100 метрів, спина), Максим Крипак (50 метрів вільним стилем) та Олексій Вірченко (100 метрів батерфляєм).


Натомість у фехтуванні на візках представники України у перший день завоювали «срібло» та дві «бронзи». Зокрема, призерами стали Артем Манько (шабля), Олена Федота (шабля) та Євгенія Бреус (шабля).

 

Із восьми медалей п’ять у перший же день українці вибороли саме в басейні.
Фото Національного комітету спорту інвалідів України.


Проте не обійшлося і без розчарувань — паралімпійський чемпіон Ріо-2016 у шаблі Андрій Демчук цього разу лишився поза п’єдесталом (4-те місце). У поєдинку за «бронзу» Андрій поступився китайцеві Тянь Цзяньцюаню. До речі, у півфіналі Демчук програв нашому Артему Маньку, який у підсумку став другим.


«Бій за «бронзу» я сам програв. Дуже сильний суперник, я на нього налаштовувався. Але кінець поєдинку просто некоректно проведений: замість того, щоб спокійно довести його до перемоги за рахунку 13:7... Це моя помилка, мій поспіх, і дуже образливо, тому що на цей бій вийшов мотивованим, зарядженим. Нерви були на максимумі. На жаль, мені дуже образливо, бо це мій основний вид. Я десь сподівався здобути нагороду, але, на жаль, суперники виявилися сильнішими», — визнав Андрій, який iще матиме шанси вибороти нагороди в інших фехтувальних дисциплінах.
Натомість Манько задоволений «сріблом», але каже, що було сумно вигравати у напарника по команді.


«Насправді спочатку все було чудово — я вирував емоціями. Але коли вже переміг свого колегу Андрія Демчука, стало трохи сумно. Адже він мій колега, друг, напарник. Раніше взагалі був для мене, як ідол. Він і зараз для мене ідол — у моральному, технічному плані. Сподіваюсь, що досягну його висот. Я дуже радий за цю медаль. Так, вона срібна, не золота, але це теж непогано», — сказав він.


Таким чином, після першого змагального дня «синьо-жовті» замикали топ-5 медального заліку, лідирує із 6 золотими нагородами Австралія.


Загалом же Україну на Паралімпіаді у Токіо представлять 143 спортсмени у 15 видах спорту. Ігри триватимуть 12 днів, протягом них представники 168 країн розіграють 540 комплектів нагород у 22 видах спорту.


«Попри складні пандемічні часи, вирішені всі проблеми з підготовкою до Паралімпіади, з вакцинацією, з екіпіруванням. У мене є великі надії на цю збірну. Ми покажемо гідний результат на Паралімпіаді», — сказав перед вильотом в Токіо президент Національного комітету спорту інвалідів України Валерій Сушкевич.


Тим часом у четвер Єлизавета Мерешко здобула свою другу медаль у Токiо, цього разу срiбну, на дистанцiї 200 метрiв комплексним плаванням.