У Черкасах уперше провели трансплантацію серця

17.08.2021
У Черкасах уперше провели трансплантацію серця

У Черкаському обласному кардіоцентрі вперше пересадили серце 59-річному чоловікові. (Фото надане пресслужбою Черкаської облдержадміністрації.)

У Черкаському обласному кардіоцентрі вперше пересадили серце 59-річному чоловікові.


Як повідомили «УМ» у Черкаській ОДА, це безпрецедентна подія в медичній сфері області. Операцію проводили лікарі обласного кардіоцентру в співпраці з фахівцями Національного інституту серцево-судинної хірургії імені Миколи Амосова. Нині пацієнт отримує необхідну лікарську й медикаментозну підтримку.


«Реципієнта для проведення операції знайдено через Єдину державну інформаційну систему трансплантації», — розповідає завідувач серцево-судинної хірургії Черкаського обласного кардіоцентру Олег Журба.


За його словами, система запропонувала 59-річного пацієнта. У нього була виражена серцева недостатність. Серце майже не виконувало свою функцію.  Класичні методи кардіологічної та кардіохірургічної допомоги були неефективні. Далі проведений тест на сумісність показав, що операція можлива.


Як наголошують у Черкаській облдержадміністрації, приклад такого мультиорганного донорства для Черкащини — унікальний. Вилучені органи вже трансплантували.

 

Трансплантацію печінки провели київські фахівці з Національного інституту хірургії та трансплантології імені Олександра Шалімова. Операції з пересадки нирок провели в обласному онкодиспансері. Для тутешніх фахівців це теж новий досвід. Адже до того вони проводили лише родинні трансплантації. 


«На Черкащині близько 500 осіб перебувають на постійному гемодіалізі, — відзначає завідувач обласного центру пластичної реконструктивної та малоінвазійної онкоурології Черкаського обласного онкологічного диспансеру Роман Морару-Бурлеску.

 

—  І тільки 2-3 відсотки з них можуть розраховувати на родинну трансплантацію. Хоча й це вже великий показник. Інші ж вимушені жити на гемодіалізі все життя. Трансплантація дасть шанс цим людям на нормальне життя, не прив’язане до лікарняного ліжка».


«Це визначна подія для Черкащини, — додає голова Черкаської ОДА Олександр Скічко. — Разом із медиками ми провели комплексну роботу, аби все це стало можливим. Ми ставили перед собою амбітну ціль — зробити Черкащину центром трансплантації. І поступово прямуємо до неї».