Щоб мак був у смак: смачні рецепти випічки до Маковія та Спаса

13.08.2021

На фініші літа ми відзначаємо одразу два великі християнські свята. 14 серпня Маковія (або Перший чи Медовий Спас) — так у народі кажуть на православне свято Винесення чесних древ Животворчого Хреста Господнього, А 19 серпня — Преображення Господнє, або так званий Яблучний (Другий) Спас.


Це не лише глибокодуховні, а й красиві та смачні свята, які мають свою обрядову кухню. На Маковія, наприклад, здавна пекли шулики — коржики, заправлені перетертим маком та медом. А на Спаса головним фруктом, довкола якого крутилася фантазія господинь, були яблука.

 

З них варили вареники, пекли пироги і штрудлі, готували узвар, компот та інші наїдки. Варто не забувати, що обидва свята припадають на період Успінського посту, тому, якщо дотримуєтеся традиції, слід виключити заборонені продукти.


Але якщо обмежень немає, можна здивувати свою родину смачною і оригінальною випічкою з маком, яблуками чи медом.

 

Цілу підбірку таких рецептів має пані Еріка Осускі з Берегового на Закарпатті (у фейсбук-спільноті «Пляцки Рецепти від Лілії Цвіт» її знають як Erika Oszuszki).

Гарний, як рожевий мак

Щоб приготувати красивий, соковитий пляцок під назвою «Рожевий мак», доведеться спекти два коржі — рожевий і маковий.


Отже, печемо рожевий корж. Знадобиться: 5 яєць, 75 г цукру, 100 г рожевого пудингу, 1 ч. л. розпушувача. Білки збити з цукром до густої маси, додати жовтки та добре перемішати. Всипати пудинг та розпушувач, перемішати до однорідності (міксером). Випікати 10-12 хв. при температурі 180°С.


На маковий корж треба: 4 яйця, 60 г цукру, 60 г борошна, 100 г маку, 100 г кокосової стружки, 6 ст. л. води, 1 ч. л. розпушувача. Білки збити з цукром до густої маси, додати жовтки та добре перемішати.

 

Поступово додати борошно, розпушувач, теплу воду, мак та кокосову стружку. Перемішати до однорідності. Випікати 10-12 хв при 180°С.


Крем: 700 мл молока, 120 г манної крупи, 50 г маку, 200 г вершкового масла, 120 г цукру, 1 пакетик ванільного цукру.


Додаткові інгредієнти: 250 г зефіру або печива, 5-6 ст. ложок будь-якого варення. Форма для випічки 25х35 см.


Готуємо крем: до молока додати мак, манку, цукор, перемішати і довести до кипіння, проварити 5 хв. Охолодити. Масло з ванільним цукром збити. Невеликими порціями додати заварний крем.
Складаємо пляцок: рожевий корж змастити варенням та розрізати поперек на дві частини. Маковий корж розрізаємо так само. Складаємо: рожевий корж, четверта частина крему, маковий корж, четверта частина крему, зефір або печиво, ще чверть крему, маковий корж, чверть крему і рожевий корж. Ставимо в холодильник щонайменше на 12 годин, аби пляцок просочився. Оздобити можна за бажанням.

Справжнє чудо!

«Чудо» — саме так називається пляцок, який вражає і зовнішнім виглядом, і смаком. Доведеться поморочитися, але він того вартий! Цікаво? Тоді до роботи!


Знадобляться такі інгредієнти.


Для тіста з яєчних жовтків: 7 яєчних жовтків, 1 яйце, 100 г цукру, 50 г борошна, 5 г розпушувача, 10 г оцту, 10 г олії, щіпка солі, 5 г ванільного цукру.


Тісто з яєчних білків: 7 яєчних білків, 200 г цукру, 5 г розпушувача, 10 г оцту, 10 г олії, дрібка солі, 5 г ванільного цукру, 40 г борошна, 40 г кукурудзяного крохмалю.


Макове тісто: 8 яєчних білків, 150-180 г цукру, 200 г пареного тертого маку, 200 г вершкового масла, 10 г розпушувача, дрібка солі, 140 г борошна, 10 г рому або кілька крапель ромової есенції.


Крем: 8 яєчних жовтків, 500 мл молока, 150 г цукру, 1 пачка ванільного пудингу (може бути 40 г кукурудзяного крохмалю), 1 пакетик ванільного цукру, 200-250 г вершкового масла, 20 г рому або коньяку (хоча можна й без нього).


Додатково: 100 шоколадної крихти. Форма 25x35 см.


Готуємо тісто з жовтків: 7 жовтків плюс 1 яйце збити з цукром до пухкого стану. Додати сіль, ванільний цукор, олію, оцет, збити. Додати борошно, розпушувач та замісити тісто.


Тісто з яєчних білків готуємо так: 7 білків збити в піну, додати цукор та ванільний цукор, збити до «стійких піків». Додати олію, оцет, розпушувач, крохмаль, борошно та замісити тісто.


У форму викласти спочатку жовте тісто, притрусити шоколадною крихтою, зверху на нього біле тісто. Випікати при температурі 190 °С приблизно 35-40 хв.


Маковий корж. 8 білків збити, додати цукор, збити. До збитих білків додати сіль, розпушувач, мак, розтоплене масло, борошно, ром або ромову есенцію. Замісити тісто. Випікати при температурі 190°С 35-40 хв. Вийняти з форми, остудити. Розрізати на дві частини.


Готуємо крем: жовтки, молоко і ванільний пудинг вимішати. Молоко та цукор закип’ятити. Сюди додати жовткову масу. Зварити. Охолодити. До крему додати ванільний цукор, ром чи коньяк і порціями масло. Збити до пухкої маси.


Збираємо пляцок. Маковий корж — половина крему — жовто-білий корж — друга половина крему — маковий корж. Зверху пляцок полити шоколадною помадкою.

Весняний, але смакує і влітку

Цей маково-шоколадний пляцок має назву «Весняний». «Дуже смачний, легко готується і так же легко і швидко з’їдається», — каже пані Еріка.


Отже, для коржів знадобиться: 560 г борошна, 12 г розпушувача, 320 г вершкового масла, 220 г сметани, 150 г цукру, 45 г какао.


Макова начинка: 150 г меленого маку, 2 яєчні білки, 1 ст. л. манки, 100 г цукру, 12 г ванільного цукру. Сирна начинка: 350 г перемеленого сиру, 60 г сметани, 2 жовтки, 100 г цукру, 1 ст. л кукурудзяного крохмалю, 0,5 ч. л. куркуми.


Крем: 500 мл молока, 120 г цукру, 1 пачка ванільного пудингу, 250 г масла, 20 г какао.


Приготування. Зробимо спочатку сирну начинку. Сир перемолоти на однорідну масу. Яєчні жовтки злегка збити з цукром, ванільним цукром та сметаною; додати крохмаль, сир та куркуму, вимішати до однорідності.


Макова начинка: білки збити з цукровою пудрою та ванільним цукром на густу піну. Додати манку та мак, вимішати до однорідності.


Печемо коржі. Змішати борошно та розпушувач, додати цукор, розтоплене масло, сметану та замісити тісто. Тісто розділити на 2 рівні частини. До однієї частини тіста додати какао та замісити його.

 

Тісто розділити на дві нерівні частини (третина і дві третіх). Більшу частину розкачати та помістити на деко розміром 25х35 см, сформувавши боки коржа висотою до одного сантиметра. Викласти сирну начинку та притерти меншою частиною тіста, яку попередньо охолодити в морозилці. Випікати 30 хв при температурі 175 °С.


Світле тісто також розділити на дві нерівні частини (як у першому випадку). Більшу частину розкачати та помістити на деко 25х35 см, сформувавши боки коржа висотою до 1 см. Викласти макову начинку та притерти меншою частиною тіста, яку попередньо охолодити в морозилці. Випікати 30 хв при 175°С.


Готуємо крем: у 200 мл холодного молока розчинити пудинг і поволі, при постійному помішуванні, влити 200 мл киплячого молока з цукром. Довести до кипіння, проварити 3-4 хвилини й охолодити.

 

Масло збити 6-7 хв. Порціями додавати заварний крем, постійно збиваючи ще протягом 10-15 хв. Відібрати третину крему, до решти додати какао і добре перемішати.


Складаємо нашу смакоту. Коржі розрізати пополам на дві частини (пляцок складатиметься з чотирьох шарів). Складання: темний корж (притерта частина доверху) — третя частини крему з какао — білий корж (притерта частина донизу) — третина крему без какао — білий корж (притерта частина доверху) — третина крему з какао — темний корж (притерта частина донизу).

 

Відправляємо в холодильник на 12-24 години, щоб коржі добре просочилися.

Три Спаси

Як відомо, у серпні, 29-го, маємо ще й третій Спас — Горіховий. І якраз наш останній пляцок поєднує в собі три види тіста: горіхове, макове і яблучне. Тож його цілком можна назвати «Три Спаси». Випікаємо в прямокутній формі, щоб пляцок можна було красиво нарізати.


Для тіста потрібно: яйця — 3 шт, цукор — 220 г, дрібка солі, олія — 50 мл, сметана — 450 г, борошно — 300 г, сода — 1 ч. л. Додатково: яблука — 2 шт., мелений мак — 70 г, мелені горіхи — 70 г, цедра одного лимона, кориця — 1 ч. л.


Для крему: молоко — 800 мл, ванільний пудинг — 2 упаковки (2 х 40 г), крохмаль — 20 г, цукор — 150 г, ванільний цукор — 15 г, масло — 200 г.


Замішуємо тісто: яйця збиваємо з цукром до пишності. Додаємо олію, сметану, сіль. Перемішуємо. Додаємо просіяне борошно з содою. Перемішуємо до однорідності. Ділимо готове тісто на три рівні частини.

 

В одне тісто додаємо мак із лимонною цедрою. У друге — горіхи, у третє — корицю і перетерті на крупній тертці яблука. Кожен корж випікаємо окремо при 180°С приблизно 12-15 хв.


Для приготування крему в сотейник насипаємо цукор, пудинг, крохмаль. Перемішуємо з невеликою кількістю молока до однорідності (щоб не було грудочок). Доливаємо все молоко і варимо на маленькому вогні, поки не загусне. Додаємо ванільний цукор.

 

Залишаємо молоко з пудингом, щоб охололо до кімнатної температури. У мисці збити масло до побіління. Додавати по одній столовій ложці вареного пудингу з молоком і продовжувати збивати. Крем готовий.


Складаємо пляцок: яблучний корж — крем — маковий корж — крем — горіховий корж — крем. Можна посипати меленими горіхами і прикрасити за бажанням шоколадною помадкою. Можна святкувати!
Та головне до святкової випічки — щира молитва та гарний настрій.

 

Смачного вам свята!