Ну й чим не Африка? Синоптики пророкують жителям півдня України аномальну спеку

13.08.2021
Ну й чим не Африка? Синоптики пророкують жителям півдня України аномальну спеку

(Незабаром південь накриє спека до +40. Фото: odessa-life.od.ua)

Починаючи з понеділка, 16 серпня, в причорноморських районах нашої країни встановиться аномально спекотна погода без опадів.


Відмінні умови для відпочинку на узбережжі Чорного та Азовського морів дозволять туристам отримати рівномірну засмагу та приємні спогади від відпустки наприкінці літа.

 

Тим більше, що власники готелів та пансіонатів готові майже вдвічі знизити ціни на житло та харчування в курортній зоні на весь оксамитовий сезон.


«Суху сонячну погоду в більшості областей України забезпечив антициклон iз романтичним ім’ям Elfi, — повідомила народний синоптик Наталія Діденко. — Залишки атмосферного фронту можуть лише локально освіжити дощами та грозами східні регіони країни, а також Запорізьку область і територію окупованого Криму».


За словами кліматологів, навіть поривчастий південно-західний вітер не завадить жителям України насолоджуватися теплою погодою.


Літня спека хоч і збережеться, але вже не злякає надмірно високими температурними показниками. Адже африканська температура у другій половині серпня можлива лише на півдні країни й в окремих східних регіонах.


У центральній частині в середньому вдень буде близько +35, на узбережжі Чорного та Азовського морів теж до +35. На Донбасі до +38, у Закарпатській області до +40, а в Чернівецькій та Харківській областях до +37.


На інших територіях зберігатиметься комфортне тепло в межах 25-29 градусів вище нуля.


Для співробітників ДСНС настають по-справжньому спекотні дні, адже шквальні вітри впереміш iз високою температурою здатні спровокувати пожежі у східних, Чернівецькій, Хмельницькій, Вінницькій, Житомирській, Київській, Сумській, Полтавській областях, та й у Криму переважатиме надзвичайний рівень пожежної небезпеки.


А ось фермери й аграрії радіють хорошим урожаям овочів, фруктів, ягід, баштанних i зернових культур. На думку представників сільського господарства України, їм удалося успішно впоратися з примхами природи й зробити відмінні запаси на всю майбутню зиму.


Згідно з розрахунками народного синоптика Леоніда Горбаня, серпнева спека буде нетривалою, а екстремально високі температури протримаються не більше одного-двох днів.


Ближче до вересня задушливі погодні обійми значно ослабнуть в усіх регіонах країни, поступившись місцем прохолоді з опадами по сезону.