«Панаєхалі»: тернопільських націоналістів обурив виступ на «Файному місті» гуртів із Росії

30.07.2021
«Панаєхалі»: тернопільських націоналістів обурив виступ на «Файному місті» гуртів із Росії

У Тернополі третій день (усього їх буде п’ять) триває надзвичайно популярний, передусім серед молоді, музичний фестиваль «Файне місто», на який з’їхалися тисячі поціновувачів iз різних регіонів. У програмі — сім сцен і понад сотня виконавців з України та з-за кордону.

 

Серед анонсованих гуртів, зокрема, такі широко відомі вітчизняні, як The HARDKISS, фіналісти Євробачення Go-A Band, «Друга ріка», ТНМК, «Жадан і Собаки», «Один в каное», Motanka, Vivienne Mort, зарубіжні Belphegor (Австрія), Me And That Man (Польща) та багато інших, вже від одних назв яких мліють серця фанатів.


Виступають на фестивалі й кілька гуртів iз Росії — Louna, Anacondaz, «Порнофільми» та Wildways, заявлення яких iще задовго до початку фесту викликало гостру реакцію місцевих націоналістів.

 

Так, 20 липня представники «Правого сектору» провели під будівлею міськради акцію протесту під гаслом «Російське вбиває», вимагаючи від голови та депутатів посприяти забороні в’їзду російських музикантів до Тернополя.


Відтак Тернопільська міська рада направила лист організаторам фестивалю щодо неможливості участі гуртів iз Росії та звернулася до Служби безпеки України та Національної поліції України в Тернопільській області з проханням провести належну перевірку щодо легітимності їх в’їзду та перебування на території нашої держави.

 

Здійснивши таку перевірку, СБУ винесла вердикт, що підстав для заборони виступу згаданим гуртам у Тернополі немає.

 

«Перевірка щодо законності перебування на території України та перетину кордону російськими громадянами, які беруть участь у фестивалі «Файне місто», завершилася 27 липня. Підстав для заборони перебувати в Україні російським гуртам немає», — сказав, зокрема, в коментарі «Українській правді» речник СБУ Артем Дехтяренко.

 

При цьому треба зазначити, що Louna, «Порнофільми», Wildways та Anacondaz виступали у 2017 році в окупованому Криму, однак пов’язаний iз цим трирічний строк заборони на в’їзд в Україну для них уже закінчився.

 

У свою чергу, один зi співорганізаторів «Файного міста» Максим Черкашин, коментуючи ситуацію «Суспільному», заявив наступне: «Інформацію по кожному з гуртів та їх учасників ми завчасно направляємо у Службу безпеки України для ретельної перевірки. Водночас самі відслідковуємо висловлювання та позицію цих гуртів. У попередні роки деякі з зазначених гуртів уже виступали на фестивалі, жодних претензій тоді до них не було, як не було претензій до нещодавнього виступу в Тернополі Андрія Макаревича та його гурту».

 

Він також зазначив, що всі чотири заявленi музичнi гурти підтримують Україну, відкрито критикують російську владу, анексію Криму та війну.


Висловив свою позицію на особистій сторінці у фейсбуці й керівник обласної організації «Правого сектору» Тернопільщини Назар Сарабун.

 

«У результаті нашого звернення ми отримали багато різноманітних фідбеків, як позитивних, так і негативних. Особливо важливо зауважити, що на нашу заяву зреагували керівники СБУ, Головного управління Національної поліції, прокуратури. Всі вони висловили свою власну позицію та виступили проти приїзду носіїв російської культури.


Згідно з результатами засідання профільної комісії, було надано інформацію про можливі провокації чи теракти з боку прихильників країни-агресора. Нещодавно ми отримали додаткову інформацію про можливі провокації, які можуть дискредитувати нашу організацію та дестабілізувати ситуацію в країні.

 

Ми заявляємо, що наша позиція стосовно факту приїзду гуртів iз Росії в час війни є незмінною. Вважаємо, що організатори фестивалю даним фактом створюють умови для провокативних дій i працюють на руку агресору», — написав він.