Універсальний гриб: херсонські науковці створили екологічно чистий біопластик із глив

27.07.2021
Універсальний гриб: херсонські науковці створили екологічно чистий біопластик із глив

Гливи: і з картоплею можна їсти, і меблі можна робити...

Ідея групи ентузіастів з Херсонського аграрного університету може врятувати від проблем з утилізацією сміття не лише жителів України, а й мешканців великих міст по всьому світу.


Учені з півдня України презентували на конкурсі Plastic Challenge Hackathon спеціально створений сорт грибів, iз ферментів яких можна робити надміцний матеріал та застосовувати в подальшому в різних секторах господарства.


Виготовлений iз природних матеріалів еластичний i міцний пластик високої якості планують використовувати у виробництві меблів, елементів інтер’єру, органічних промислових товарів, а також в аграрній сфері.


Дешевий, доступний та дружній до навколишнього середовища біологічний пластик — зовсім нова розробка, але вже користується чималим попитом у підприємців з України, Німеччини, Польщі та інших країн.


— Ми подали заявку на участь у конкурсі, бо це перший в Україні майданчик, на якому було представлено реальні відкриття у галузі науки й техніки, здатні зробити революцію в економіці нашої країни, — розповів доцент кафедри технології, переробки та збереження сільськогосподарської продукції Херсонського державного аграрно-економічного університету (ХДАЕУ) Ігор Чернишов.

 

— З успіхом пройшли відбірковий тур на базі Сумського аграрного університету та дуже гідно представили наш університет на міжнародному рівні, посівши почесне друге місце.
Презентували херсонці унікальний «грибний» біопластик з авторською технологією створення: грибний міцелій із двох спеціально відібраних штамів гливи досить швидко виділяє ферменти, перетворюючи матеріал на однорідну масу.


Після цього його висушують й отримують готовий продукт, причому в штучних умовах досить і кількох годин, а у природних процедура займає п’ять-сім днів.


За словами доцента кафедри технології, переробки та збереження сільськогосподарської продукції ХДАЕУ Максима Левченка, його колеги не збираються зупинятися на досягнутому.

Учені з Херсона активно вдосконалюють свою розробку, паралельно проводять нові дослідження й залучають до своїх проєктів студентів, які бажають розширити знання в галузі збереження екології рідного краю.


Зазначимо, що перший в Україні проєкт Plastic Challenge Hackathon 2021 для пошуку інноваційних рішень заміни техногенного пластику біогенними аналогами об’єднав науковців iз різних міст України та Європи.


Перше місце завоювала команда Університету державної фіскальної служби України, яка розробила пропозиції щодо податкового стимулювання екологічних ініціатив виробників.


Друге місце дісталося групі ентузіастів iз Херсонського аграрного університету, які придумали «грибний пластик», а третє посіла команда Інституту прикладної фізики НАН України, створивши міцну плівку з хітину, яка здатна біологічно розкладатися.


Також спеціальним призом відзначили роботу студенток Сумського національного аграрного університету, котрі запропонували механізм створення біоупаковки з органічних відходів.