Стартували іспити з української мови для чиновників: хто їх має скласти

23.07.2021

Цього тижня Національна комісія зі стандартів державної мови розпочала приймати іспити у всіх, хто претендує на посаду чиновника високого рангу та має намір отримати громадянство України. На перший іспит, що проходив у понеділок, зареєструвалося 348 осіб.

 

Свої знання можна було випробувати у спеціальних центрах, що відкрилися в Києві, Полтаві, Вінниці, Чернігові, Житомирі, Черкасах, Луцьку, Івано-Франківську, Чернівцях, Кропивницькому, Миколаєві, Херсоні та Рубіжному.


За словами мовного омбудсмана Тараса Кременя, Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» вже два роки тому кожен із претендентів на державну службу мав достатньо часу, аби підготуватися належним чином. Самі завдання, на думку впорядників, — нескладні.

 

Той, хто володіє українською мовою і спілкується нею щоденно, впорається з іспитом без проблем.

 

Якщо ж знань замало, інтернет навряд чи допоможе, оскільки на пошук правильного варіанта відповіді просто забракне часу.

 

Всі учасники отримають сертифікати з указаним рівнем знань. Негромадяни України змушені будуть заплатити за цей документ 500 гривень.


Згідно iз законом, складати іспит повинні не всі державні службовці.

 

«Якщо чиновник зараз не подається на конкурс, то йому не потрібно підтверджувати володіння державною мовою, — повідомила членкиня Нацкомісії зі стандартів державної мови Ольга Шевчук-Калюжна.

 

— Але якщо людина планує змінювати свою кар’єру і переходити з посади на посаду, наприклад прагне бути високопосадовцем, то їй потрібно мати цей сертифікат».

 

Екзамен з української мови дозволено не складати також тим, хто претендує на виборні посади, як-то депутати Верховної Ради. Але при цьому вони зобов’язані під час виконання службових обов’язків застосовувати саме українську.


До речі, з 16 липня згаданий закон зобов’язує вітчизняні телеканали транслювати фільми і серіали винятково державною мовою. Але, за словами Тараса Кременя, цю норму наразі порушують мінімум шість телеканалів — «Інтер», «Україна», ICTV, «Мега», «НТН», «К1».

 

Мовний омбудсман звернувся до Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення з проханням застосувати до згаданих каналів визначені законодавством санкції. Але там відповіли, що функції контролю за виконанням згаданої норми має здійснювати саме уповноважений із захисту державної мови.


Така позиція викликала різку критику з боку патріотичної спільноти.


«Нацрада має моніторити та надсилати омбудсману результати моніторингу та можливі порушення, — зауважив політолог Андрій Смолій. — Але чому ви не бачите ніяких порушень? Я особисто зараз бачу саботаж саме з боку Нацради, яка підігрує олігархічним каналам у тому, щоб плювати на Закон «Про мову»! Ще більш різко висловився з цього приводу один з розробників мовного закону Тарас Шамайда, назвавши дії Нацради з питань ББ і РМ «відвертим кришуванням русифікації і порушенням законодавства».