Висушити воду і сльози: Західна Європа починає «велике прибирання» після гігантських паводків

20.07.2021
Висушити воду і сльози: Західна Європа починає «велике прибирання» після гігантських паводків

Масштаби руйнувань вражають.

Західна Європа намагається прийти до тями після «біблійних» потопів, викликаних зливами та шквалами від циклону «Бернд».

 

Найбільшого удару стихiя завдала західнонімецьким землям Північний Рейн-Вестфалія та Рейнланд-Пфальц.

 

Від сильних повеней постраждав і регіон Саксонська Швейцарія в Саксонії, де окремі райони виявилися відрізаними від зовнішнього світу. Надзвичайну ситуацію оголошено в Баварії.

 

Сильні паводки також накрили Австрію і схід Бельгії, де є загиблі й зниклі безвісти. Стихія зачепила окремі регіони Чехії, Франції, Люксембургу та Нідерландів. Британія і Євросоюз запропонували допомогу в ліквідації наслідків стихії всім постраждалим країнам.

«Велика вода» була настільки великою, що до двох найбільш постраждалих німецьких земель рятувальні загони почали прибувати лише 17-18 липня, коли рівень води почав спадати. Загалом, у рятувальних та пошукових роботах у Німеччині беруть участь близько 150 тисяч поліцейських, солдатів і рятувальників.

 

Вертольоти підбирають мешканців iз дахів будинків, де вони рятувалися від води, а танки очищають дороги від повалених дерев і сміття. Майже 150 тисяч будинків залишилися без електрики, порушене транспортне сполучення.


Кiлькiсть загиблих через наслідки руйнівної повені на заході Німеччини перевищила 160  осіб. Про це йдеться в опублікованому повідомленні поліції.

 

Як зазначає «Німецька хвиля», загиблих під час цієї екологічної катастрофи значно більше, ніж у результаті так званого «паводку століття» на сході Німеччини в 2002 році, коли в Саксонії загинула 21 людина. Є повідомлення, що це найбільший паводок у Німеччині за останні 400 років.

 

«Руйнування — як після війни, — розповідають місцеві мешканці. — Довкола нічого не впізнати. Тут раніше був райський куточок, а тепер нічого не лишилося».


Відповідно до рапортів поліції, на підтопленій території понад 1300 осіб надалі вважаються зниклими безвісти. Вода знищила багато будинків та частину інфраструктури. Міністр внутрішніх справ Нижньої Саксонії Філіп Веделіх повідомив, що у найбільш по­страждалі регіони — Арнсберг, Дюссельдорф та Кельн — скеровано пожежників та рятувальників з восьми саксонських повітів. До рятувальних робіт залучені підрозділи Бундесверу.


«Ми плануємо, що впродовж дня до Вестфалії, завдяки різним діям, прибуде додатково майже тисяча пожежників i членів добровольчої служби порятунку на воді з Нижньої Саксонії».

 

Вони допомагатимуть у пошуках зниклих осіб, висушуванні затоплених підвалів, а також запобігатимуть грабункам на території, де триває евакуація і де немає електропостачання.


Бельгія підтвердила 27 жертв катастрофи. Бельгійський прем’єр Олександр де Кроо оголосив 20 липня національним днем жалоби.

 

Він заявив, що паводок iз такою кількістю жертв є «найкатастрофічнішим в історії країни».

 

Канцлерка Німеччини Ангела Меркель висловила «найглибші співчуття» усім, хто втратив своїх близьких у цій негоді.


Таким чином, кількість підтверджених жертв стихії в Західній Європі вже перевищує 180. В Австрії після проливного дощу затоплено частину центру міста Галляйн поблизу Зальцбурга.

 

Рясні опади перетворили один із місцевих струмків на бурхливий потік. Тих мешканців, які опинилися в пастці у своїх будинках, врятували за допомогою човнів або вантажівок. Однак на цей час даних про постраждалих немає.


Віцеканцлер і міністр фінансів Німеччини Олаф Шольц пообіцяв негайну фінансову підтримку постраждалим від стихії федеральним землям — Рейнланд-Пфальц і Північний Рейн-Вестфалія.

 

Вже 21 липня він пропонуватиме уряду ФРН виділити 300 мільйонів євро негайної допомоги. Виплати цієї допомоги для обох федеральних земель мають розпочатися вже до кінця поточного місяця, запевнив урядовець.


Наступним важливим аспектом є створення передумов для швидкої відбудови та реконструкції пошкоджених або зруйнованих стихією будинків, а також об’єктів інфраструктури, як-от дороги й мости.


У масштабній повені, яка завдала удару значнiй частинi Західної Європи, винні зміни клімату, кажуть лідери європейських країн.

 

Експерти вважають, що через глобальне потепління потужні руйнівні зливи стають більш вірогідними. Відтоді, як почалася індустріальна епоха, світ уже потеплішав на 1,2 градуса за Цельсієм.