Мисливці і мільйони: у Тальному відреставрують палац графа Шувалова

20.07.2021
Мисливці і мільйони: у Тальному відреставрують палац графа Шувалова

Таким має бути палац Шувалова після реставрації. (Фото з фейсбуку.)

На Черкащині, на позачерговій сесії Тальнівської міської ради, презентували кошторис реставраційних робіт мисливського замку Шувалова та прилеглої до нього території.

 

Як повідомляє депутат Черкаської обласної ради Ігор Новицький, концептуальне рішення щодо території, розроблене проєктантами, включає, зокрема, облаштування малого стадіону, паркової зони відпочинку для дітей та дорослих і кав’ярні.


«Після розчистки території було проведено топо­графічну зйомку об’єкта. Зараз ми на етапі оформлення права власності на землю ОТГ та узгодження документації щодо охорони культурної спадщини», — зазначає пан Ігор.


За попередніми розрахунками, реставрація замку обійдеться у 60 млн грн, проєкт реставрації — 4,2 млн грн, прилегла територія потребує 16 млн грн, проєкт благоустрою — 800 тис. грн. Ці цифри наводить Ігор Новицький.


«Коли я вперше побував у мисливському палаці графа Шувалова в Тальному, був вражений від того, яке потужне місце сили ми маємо на Черкащині. Але вся ця краса, на жаль, традиційно занедбана і практично недоступна для відвідувачів. І так не повинно бути. Тому відтоді ми крок за кроком прямуємо до відро­дження цього потенційного туристичного магніту», — підсумовує голова Черкаської ОДА Олександр Скічко.


 Мисливський палац графа Шувалова було зведено в стилі французького Ренесансу в 1893-1903 роках.

 

Замок має двi башти та третю напівбашту з балконом, прикрашену шуваловським гербом. Садиба та замок нині є частиною Тальнівського парку — пам’ятки садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення.