IV Фестиваль-премія «ГРА»: оприлюднено шортліст iз 12 вистав - кожна може перемогти

20.07.2021
IV Фестиваль-премія «ГРА»: оприлюднено шортліст iз 12 вистав - кожна може перемогти

Презентація фіналістів. (Фото надане компанією «Дель Арте».)

В атмосферному дворику Музею мистецтв імені Богдана та Варвари Ханенків у Києві відбулася головна театральна подія літа: IV Фестиваль-премія «ГРА» оприлюднив шортліст iз 12 вистав, які проходять до фінальної частини. Визначить та оголосить переможців восени міжнародне журі.


В якому форматі відбудеться фінальний етап — онлайн чи офлайн, — залежить від перебігу епідемії та карантинних обмежень. Планується, що глядачі теж матимуть можливість переглянути вистави-фіналісти.

 

Інтрига в тому, традиційно Київ чи яке інше місто України стане центром показів. Орг­комітет поки обмежився інформацією, що працює над цікавим варіантом проведення фінальної частини фестивалю.


Нагадаємо, Фестиваль-премія «ГРА» (GRA — Great Real Art) — проводиться на конкурсній основі один раз на рік за підсумками минулого календарного року. Нині театри представили прем’єри, що вийшли у період з 1 січня по 31 грудня 2020 року. Участь беруть професійні театральні колективи різних форм власності й форматів роботи.


«Попри всі тривоги та напругу цьогоріч українські театри виявили нечувану активність і, з урахуванням усіх своїх проблем, запропонували на розгляд експертної ради премії 90 різножанрових сценічних проєктів, що надійшли з 23 міст України. З’явилися й міста-дебютанти — Луцьк, Кропивницький i Кременчук. Цього року Фестиваль-премія «ГРА» реально об’єднав Україну: від закарпатського міста Берегове до луганського Муздрамтеатру з Сiверськодонецька. Між цими прикордонними містами — вся театральна Україна», — каже голова Експертної ради Ольга Стельмашевська.


Лауреатів визначатимуть восени у шести загальних номінаціях:

  • За найкращу драматичну виставу;
  • За найкращу виставу для дітей; За найкращу музичну виставу в жанрі опери/оперети/мюзиклу;
  • За найкращу хореографічну/балетну/пластичну виставу; За найкращу камерну виставу (до 150 глядачів);
  • За найкращу пошуково-експериментальну виставу (на перетині театральних/мистецьких жанрів).

Та в шести індивідуальних номінаціях:

  • За найкращу жіночу роль;
  • За найкращу чоловічу роль;
  • За найкращу режисерську роботу;
  • За найкращу сценографію;
  • За найкраще пластичне рішення вистави;
  • За найкраще музичне рішення вистави.


«Фестиваль-премія «ГРА» задає моду на український театр, поступово стає об’єднавчим процесом і задає тенденції для розвитку, — впевнений Богдан Струтинський, голова НСТДУ, народний артист України. — Цьогоріч чверть усіх заявок надійшла від недержавних театрів, тобто в ГРІ вже професійні театральні колективи різних форм власності і форматів роботи».


Найкращих ГРА­вців у ГРІ за «театральний «Оскар» нагородять Дипломом лауреата та грошовою винагородою 50 тис грн на реалізацію нового проєкту.


Тим часом окремі театрали і працівники театрів не надто вдоволені фінальним списком. Організатори, найперше, нагадують, що обирали лише з тих постановок, які подавали для участі. І якщо Всеукраїнська премія, то справді цікаво мати уяву не лише про здобутки театрів з основних великих міст.

 

Серед 12 вистав експерти, зокрема, обрали такі: «Це дитя» (Закарпатський обласний угорський драматичний театр, м. Берегове), «А хай то качка копне» (Тернопільський академічний обласний театр актора і ляльки), «Кострубізми. Кумановський» (Театр «ГаРмИдЕр», м. Луцьк).

 

Юрко НИВА