Такий цимес — пальчики оближеш! Смачні рецепти страв єврейської кухні
Нещодавнє велелюдне святкування єврейського Нового року Рош га-Шана в Умані нагадало всім нам, що Україна — багатонаціональна країна, >>
Літо — це безкінечна фруктово-ягідна мелодія.
Щойно «відіграла» своє смачне соло полуниця, як «зазвучали ноти» смородини, малини, шовковиці, а тепер iще й вишні.
Сезон останньої тільки розпочинається. Ця невибаглива ягода, оспівана ще Тарасом Шевченком («Садок вишневий коло хати...) і Лесею Українкою («Ой, вишеньки-черешеньки...», є практично в кожному садку.
Варення, компот і пиріжки з вишнями — це вже, погодьтеся, класика, яку готують практично на кожній кухні.
«Вишні — це найбільш ходова начинка для пиріжків, — розповіла мені якось власниця невеликої пекарні. — Їх продаємо за добу майже вдвічі більше, ніж будь-яких інших».
І справді, з випічкою вишня гармоніює бездоганно. Бо вона в міру солодка, при цьому дає кислинку, в міру соковита — не тече, як інші ягоди, чудово поєднується як із білим, так і з шоколадним тістом, смакує і в компотах, і в соусах.
Словом, універсальна ягода, яка є фаворитом у рецептах. А ще вона досить дешева — відро вишень у сезон можна купити за 150-200 грн. Ще донедавна таку ціну правили за кілограм черешень!
Тому сьогодні вишня — головна солістка нашої сторінки.
На цей рецепт кекса з вишнями колись натрапила в інтернеті. Оскільки я люблю прості рецепти, а цей — ну справді дуже простий, то він став одним з улюблених. Випікається швидко і зникає з тарілок блискавично.
Отже, знадобиться: 150 г масла (або 120-140 г олії), 3 яйця, 150 г цукру, 1,5-2 ст. борошна, 6 столових ложок води, 2 чайні ложки розпушувача для тіста, пакетик ванільного цукру, 200 г вишень.
М’яке масло збиваємо з половиною порції цукру, окремо збиваємо з рештою цукру (плюс пакетик ванільного) яйця, з’єднуємо обидві суміші.
Додаємо воду, розмішуємо. Всипаємо борошно, в яке додали розпушувач. Тісто має вийти досить густе, але важливо не переборщити з борошном.
Тому спочатку додаємо півтори склянки й дивимося на консистенцію, часто цього буває досить. Масло я часто замінюю олією (бажано без запаху), її потрібно приблизно 120-140 мл. З нею теж кекс вдається дуже смачним. Ось тоді борошна можна дати більше.
У змащену форму для кекса (зазвичай беру спеціальну, з виїмкою посередині) накладаємо половину тіста. На нього висипаємо обкачані в борошні вишні (тоді сік ягід «не забруднить» тісто), зверху викладаємо решту тіста.
Випікаємо приблизно 40-45 хвилин (дивіться по своїй духовці), готовність перевіряємо дерев’яною скіпкою — вона має бути суха. Готовий кекс посипати цукровою пудрою, і можна кликати до столу свою родину.
Рецептом цього неперевершеного пирога з вишнями ділиться на своєму ютуб-каналі знана українська кулінарка і блогерка Лілія Цвіт.
«Він вологий, соковитий, апетитний, по-справжньому шоколадний, а вишня надає йому кислинку. Мінімум зусиль і максимум задоволення», — каже господиня, і я залюбки підтверджу її слова, бо не раз уже готувала пиріг за цим рецептом. Дітям (та й чого приховувати — дорослим теж!) ця випічка неймовірно подобається.
Отже, нам знадобиться: 2 яйця, 200 г цукру, пакетик ванільного цукру, 400 г сметани 20%, 210 г борошна, 50 г какао, 1 ч. л. соди, 1 ст. л. оцту для гашення, 500 г вишні.
Для помадки: 50 г шоколаду, 20 г масла.
Форма — 24 см діаметр.
До яєць додаємо цукор, ванільний цукор і збиваємо все до пишної білої маси. Додаємо сметану.
«У цьому рецепті я використовую сметану 20-відсоткової жирності. Але можна використовувати й інші кисломолочні продукти, — каже Лілія Цвіт, — головне — слідкувати за консистенцією тіста».
Сметану продовжуємо збивати з яйцями, далі додаємо соду, погашену оцтом. Просіюємо в тісто какао, щоб не було грудочок, та додаємо просіяне борошно. (До речі, я брала значно менше какао, ніж передбачено в рецепті, — усього 30 г, і смак теж був насичено шоколадним). Перемішуємо тісто спочатку ложкою, а потім міксером до однорідності.
Виходить рідке тісто, яке легко перемішується ложкою. Змащуємо маслом форму і наливаємо в неї тісто та викладаємо поверх вишні без кісточок (можна і черешні, вони теж чудово смакують у цьому рецепті). Ставимо випікати при температурі 170 градусів приблизно 40 хвилин. Готовність перевіряємо дерев’яною паличкою.
За бажанням можна полити зверху готовий і ще гарячий пиріг шоколадною помадкою з розтопленого шоколаду та масла. Але можна обійтися й без неї. Все одно буде смачно!
«Пиріг дуже легкий і смачний. І завжди вдається! Спробуйте», — заохочує пані Лілія.
Вишні смакують не тільки у випічці, компотах і вареннях, а й із м’ясом. Спробуйте приготувати соус ось за таким рецептом.
Інгредієнти: 1,5 кг вишень, 5-9 ст. ложок цукру, по 0,5 ч. ложки солі, чорного меленого перцю і перцю чилі, 2-3 ст. л. бальзамічного оцту (хто не любить або не має, можна замінити звичайним), 5 зернят коріандру, 5 зерен духмяного перцю, 1 маленький стручок перцю чилі, 1 лавровий листок, 1 ч. л. меленої кориці, дрібка подрібненого мускатного горіха, гілочка розмарину.
Вишні без кісточки перебиваємо блендером в однорідну масу. Ставимо суміш на максимальний вогонь і доводимо до кипіння, збавляємо вогонь до мінімуму і додаємо лавровий листок, коріандр, духмяний перець та порізаний шматочками стручок перцю чилі.
Постійно помішуючи, продовжуємо варити, доки не випарується зайва рідина — вона має мати бажану консистецію майбутнього соусу. Потім додаємо сіль, цукор мелений перець і чилі (пробуйте на смак, якщо не любите надто гостре — додавайте менше гострого червоного перцю), корицю, розмарин, мускатний горіх.
Варимо ще кілька хвилин і додаємо оцет. Ще хвилинку має покипіти — і розливаємо в стерилізовані банки та закатуємо. Вихід — дві півлітрові баночки. Хоча краще розливати в меншу тару і закривати залізними кришками, які не потребують закатування ключем.
І не забудьте залишити трішки для негайної дегустації! Соус смакує з будь-яким м’ясом — віж шашлика до шинки.
У моєму записнику цей рецепт записаний як «Лікер Ніни Миколаївни». Ніна Миколаївна — мама моєї однокурсниці Олі Шутенко, з якою ми жили в одній кімнаті університетського гуртожитку.
Пані Ніна вже давно відійшла в засвіти, але її пиріжки й інші смаколики, які вона передавала нам у гуртожиток, і досі згадуємо з захопленням і вдячністю. Як і її рецепти, якими Ніна Миколаївна завжди охоче ділилася і які досі часто використовую.
Отже, знадобиться: 1 л вишень, 400 вишневих листочків, 4 л води, 3 кг цукру, маленька чарочка (орієнтовно 40-50 мл) лимонної кислоти, 1 л спирту або міцної горілки.
Вишні (видаляти кісточки не потрібно), листочки та воду доводимо до кипіння і кип’ятимо пів години. Охолоджуємо і проціджуємо. Додаємо цукор і лимонну кислоту. Знову доводимо до кипіння і тримаємо на вогні пів години.
Охолодити і додати міцної горілки (перваку). Виходить 6 літрів готового напою. Аромат, колір і смак — неперевершені. Зберігається чудово — може стояти до нового врожаю. Але напій виходить дійсно дуже солодкий, тому раджу пити з льодом.
А ось іще один рецепт солодкої вишневої наливки, і теж від пані Ніни.
Знадобиться: 1 літрова банка вишень без кісточок, 1 л. горілки, 1 склянка води та 2 склянки цукру.
Вишні залити горілкою та місяць вичекати, щоб настоялося. Процідити, додати воду та цукор. Розмішати до розчинення цукру і розлити по пляшках. Все, можна запрошувати подруг на дегустацію.
Звичайно, щоб запастися вишнями на зимовий період, їх найкраще заморозити. Але якщо розмір морозильної камери не дозволяє? У цьому випадку мене виручає давній рецепт, яким поділилася тітка, татова сестра Людмила Можарівська.
Отже, в літрову банку накладаємо вишні з видаленими кісточками, злегка стоптуючи. Засипаємо поверх 2-3 столові ложки цукру. Заливаємо окропом і стерилізуємо 10 хвилин.
Після цього закатуємо і даємо відстоятися під ковдрою, поки не схолоне. На півлітрову банку (а це, як показала практика, найбільш ходовий об’єм) даємо 1,5 ст. ложки цукру і стерилізуємо 6-7 хвилин.
Такі вишні чудово зберігаються. А головне — тримають форму (не розварені), мають гарний колір, підходять для вареників, пиріжків та іншої випічки. Тобто виручать у будь-якій ситуації.
Нехай ваше літо буде ароматним і ягідним!
Смачного!
Нещодавнє велелюдне святкування єврейського Нового року Рош га-Шана в Умані нагадало всім нам, що Україна — багатонаціональна країна, >>
Пряну сливу я готую давно — її рецепт мені розказала одна їмость ще у 80-х, коли з консервації у магазинах були лише зелені помідори, огірки-калоші (за розміром і смаком) та кабачки кружальцями. >>
Торгові мережі сьогодні можуть задовольнити будь-який вибагливий смак, але не кожен гаманець, адже ціни стрибають наввипередки. >>
Словосполучення «галицькі пляцки» стало вже мемом, брендом, міфом, а взагалі-то просто надзвичайно смачним, вигадливим, креативним, красивим десертом, яким залюбки ласують і вдома, і в гостині, і в кав’ярнях, і в мережевих крамничках. >>
Ми настільки звикли в нашому раціоні до помідорів, що навіть не замислюємося над їх походженням і тим, яким чином вони потрапили на наш стіл і хто завіз їх на наш континент. >>
Вродило цього року і збіжжя, і городини, й особливо фруктів, та так, що й віття ламається — тільки й встигай готувати та переробляти. >>