Навіть перший матч не зіграють: із чим та ким підходять до старту сезону УПЛ «Динамо» і «Шахтар»

13.07.2021
Навіть перший матч не зіграють: із чим та ким підходять до старту сезону УПЛ «Динамо» і «Шахтар»

Першу частину передсезонних зборів «Динамо» проводить без своїх збірників. (Фото з сайту fcdynamo.kiev.ua.)

До старту нового сезону в УПЛ залишається два тижні — футбольний рік відкриє не матч за Суперкубок між «Динамо» і «Шахтарем», як зазвичай, а ігри першого туру чемпіонату.

 

Матч Суперкубка перенесли на 22 вересня у зв’язку з участю багатьох футболістів — киян і донеччан — у Євро-2020 та обмеженим часом на відновлення.


«Отримали запит від «Динамо» щодо перенесення матчу — «Шахтар» його підтримав, ми також були не проти. Місце проведення гри не змінилось — Київ, НСК «Олімпійський», — пояснив виконавчий директор УПЛ Євген Дикий.


Тим часом українські гранди підходять до фінального етапу підготовки до сезону. До складу «гірників» уже приєднались збірники Трубін і Судаков, які так і не зіграли на Євро-2020, а цього тижня до тренувального процесу має повернутись ще одна група футболістів, котрі захищали честь «синьо-жовтих» на ЧЄ.

 

Кияни також розраховують на повернення своїх лідерів, адже без Циганкова, Шапаренка і Сидорчука атака «біло-синіх» виглядає не такою грізною.


При цьому і «Динамо», і «Шахтар» не припиняють роботу на трансферному ринку. Якщо донеччани після трьох недешевих покупок поки займаються працевлаштуванням футболістів, які ще не проходять до основи (Дмитро Топалов і далі гратиме в оренді в «Маріуполі», а Валерій Бондаренко і Владислав Вакула у наступному сезоні виступатимуть за «Ворсклу»), то Луческу і Ко були зайняті пошуками форварда.


Після важкої травми на Євро Артема Бєсєдіна та оренди Франа Соля (продовжуватиме грати в іспанській Сегунді) у розпорядженні киян залишилось лише два нападники: молодий Ванат, який лише цієї весни дебютував за основу, та Супряга, котрим активно цікавляться середняки італійської Серії А.

 

Чекаючи вигідних пропозицій від італійців по Супрязі, кияни взяли в оренду на сезон білоруського форварда московського ЦСКА Іллю Шкуріна. 21-річний нападник, який свого часу вигравав бомбардирську гонку чемпіонату Білорусі, відзначився за киян у першому ж спарингу на зборах у Швейцарії проти місцевого «Серветта» (1:1).


«Забивати голи у будь-якому випадку приємно. Якщо я не буду забивати, то не буду й грати, тому варто починати проявляти себе принаймні у товариських матчах», — поділився емоціями новачок киян.


Ще одним новобранцем чинних чемпіонів став Денис Антюх iз «Колоса», який перебував на перегляді та добре себе проявив на першому зборі. Із киянами 23-річний вінгер підписав 4-річний контракт, а клуб із Ковалівки, подейкують, отримає за футболіста 150 тисяч євро.

 

Натомість Владислав Кулач і Андрій Коробенко ще не стали повноцінними гравцями «Динамо», але поїхали з киянами і на другий збір.


Активно підсилюються й інші представники України у єврокубках. Бронзовий призер минулого чемпіонату — «Зоря» — намагається компенсувати втрату лідерів Іванісені (уже офіційно став гравцем російських «Крила Рад») та Юрченка (поки шукає новий клуб) продовженням контракту з Максимом Казаковим і роботою на бразильському ринку.

 

Луганчани підписали молодого вінгера Крістіана та хочуть орендувати у «Фламенго» 20-річного хавбека Юрі де Олівейру.


А от «Колос» переважно шукає підсилення в Україні та країнах СНД: до команди з Ковалівки приєднались лідери «Миная» Анатолій Нурієв і Тарас Саків, а також — білорус Олександр Павловець iз «Ростова».


«Ворскла» ж, яка свій перший єврокубковий матч проведе вже 22 липня, хоче орендувати ще одного футболіста «Шахтаря» — 18-річного Олега Очеретька, який минулого року грав за «Маріуполь».
Чи не кожного року літнє міжсезоння супроводжується заявами певних клубів про відмову грати в еліті з тих чи інших причин.

 

Так трапилось і цього разу: «Олімпік», як і очікувалось після 5-річного «бану» для їхнього президента Владислава Гельзіна, оголосив про зняття з чемпіонату і призупинення діяльності.

 

За словами керівництва УПЛ, основний претендент на заміну донеччан — «Минай», котрий фінішував останнім у минулому розіграші елітного дивізіону. Клуб із Закарпаття вже заявив, що пройшов атестацію для участі в УПЛ i готовий замінити «Олімпік», а офіційно рішення мають затвердити вже цього тижня.


Непроста ситуація і з львівським «Рухом», який пригрозив знятися з чемпіонату через проблеми зі стадіоном. Українська асоціація футболу відібрала у львівського стадіону «Україна» (де планували грати «Рух» і «Львів») ліцензію на УПЛ. Ці клуби мають давні конфлікти з керівництвом ще одного львівського стадіону — «Арени Львів» — тому не змогли домовитись про умови оренди.

 

«Рух» же звинуватив УАФ та її керівництво в упередженості та пригрозив покинути чемпіонат і припинити існування, якщо до 3-го туру УПЛ (перший домашній матч) стадіону «Україна» не повернуть необхідну ліцензію.


Згодом представники іншого клубу — «Львова» — запевнили, що переговори щодо стадіону продовжуються і триває пошук компромісу.


Хай там як, але чекати на вирішення ситуації лишилось недовго — старт нового сезону запланований на 25 липня. УАФ неодноразово «розрулювала» кризові ситуації в останній момент, тому не виключено, що компроміс знайдуть і цього разу.