«Кіно просто неба»: українські фільми у червні подивились понад 12 тисяч глядачів із 86 міст та сіл

09.07.2021
«Кіно просто неба»: українські фільми у червні подивились понад 12 тисяч глядачів із 86 міст та сіл

Ахтем Сеітаблаєв, Ірма Вітовська та Богдан Бенюк стали амбасадорами туру «Кіно просто неба». (Фото організаторів туру.)

На початку липня  завершено перший місяць­ Національного туру показів українських фільмів «Кіно просто неба», який продовжується. 

 

Стартували 5 червня в селищі Мирне Бориспільського району Київської області.

 

Сюрпризом для гостей першого кінопоказу стала особиста участь у відкритті туру кінозірки, українського режисера та актора Ахтема Сеітаблаєва, який оголосив початок кінопоказів в українських громадах.


Зірки українського кінематографа Ахтем Сеітаблаєв, Ірма Вітовська та Богдан Бенюк стали амбасадорами туру «Кіно просто неба», мета якого — показати сучасні українські фільми у населених пунктах, де немає кінотеатрів, де люди роками вже і навіть десятиліттями  не мають можливості перегляду кінострічок на великому екрані та з якісним звуком.


Статистика першого місяця така: 4 кіновікенди на 12 локаціях туру у трьох областях України загалом для  понад 12 тисяч глядачів з 86 населених пунктів.

 

На Київщині пощастило долучитися до кіносвята, зокрема в  Кагарлику та Яготині, на Сумщині завітали у село Пустовійтівка; на Черкащині — у Свидівок, Мошни, Будище, Моринці, Звенигородку, Катеринопіль, інші.


За червень у рамках туру було продемонстровано 39 кіносеансів. Показують такі повнометражні  фільми:  «Пекельна хоругва, або Різдво Козацьке» (режисер Михайло Костров), «Безславні кріпаки» (Роман Перфільєв), «Фокстер і Макс» (Анатолій Матешко),  «Гуцулка Ксенія» (Олена Дем’яненко),  «Мої думки тихі» (Антоніо Лукіч), «Казка старого мельника» (Олександр Ітигілов мол.), «Толока» (Михайло Іллєнко), «Східняк» (Енді Ів), «Чужа молитва» (Ахтем Сеітаблаєв) і «Бобот та енергія всесвіту» (Максим Ксенда). Також глядачі переглянули окремі сеанси з добірки короткометражних фільмів проєкту «Дивись українське!».


Національний тур «Кіно просто неба», окрім популяризації українського кіно, дає можливість мешканцям місцевих громад поспілкуватися з зірками українського кінематографа: гостями кінотуру у червні стали Ахтем Сеітаблаєв, Богдан Бенюк, Михайло Іллєнко та Ярослав Пілунський.


До початку туру організатори планували проводити кінопокази у 32 населених пунктах. Опісля початку його анонсування  почали звертатися інші громади — тому  збільшили кількість локацій  до 49 населених пунктів 10 областей України.


У рамках кінотуру працює спеціальний освітній проєкт «Кінематографічні майстер-класи для підлітків», який реалізується за фінансової підтримки HBCE Grant Program/Програма ґрантів НВСЕ, Zagoriy Foundation та Фонду «МХП-Громаді» у партнерстві з командою «Жовтий автобус» від ГО «Герої. Юей», асоціацією «Сприяння розвитку кінематографа в Україні — Дивись українське!», Держкіно України та компанією Patriot Rental.

 

Навчають підлітків 14-17 років, які проживають у громадах Канева і Катеринополя Черкаської області, Ладижина та Тульчина Вінницької області, а також Петриківки Дніпропетровської області.

 

Перші результати майстер-класів — короткометражні фільми, створені підлітками, були продемонстровані у Катеринополi під час завершального кіновікенду червня.


Липневі кінопокази уже відбулися у Львівській, Волинській та Івано-Франківській областях. Далі — Хмель-ницька,Тернопільська, Вінницька. Дивись українське! Графік показів на липень — за посиланням.