Чемпіонський зорепад: фаворити Євро-2020 Франція і Нідерланди вилетіли сенсаційно рано

30.06.2021
Чемпіонський зорепад: фаворити Євро-2020 Франція і Нідерланди вилетіли сенсаційно рано

Перевершивши збірну Франції у серії післяматчевих 11-метрових ударів, швейцарські футболісти святкують вихід до чвертьфіналу ЧЄ-2020. (Фото з сайту football24.ua.)

Вихід збірної України до «плей-оф» чемпіонату Європи-2020 багато хто назвав дивом, адже потраплянню «синьо-жовтих» до 1/8 фіналу посприяла ціла низка незалежних від команди Андрія Шевченка факторів.

 

Водночас можливий успіх вітчизняних збірників у грі проти шведів, яка відбулася  пізно ввечері 29 червня в Глазго, надзвичайним уже б ніхто не вважав.


Так, шведи завершили груповий етап на першому місці в своєму квартеті. Українські футболісти дісталися його фінішу лише третіми. Утім за своєю суттю збірні Швеції та України — доволі рівні за класом суперники, тож пройти до чвертьфіналу могла будь-яка з цих команд.

 

А з урахуванням того, що зі стартом «плей-оф» єврофорум один за одним залишають його основні фаворити, ранній виліт іще одного переможця своєї групи нікого б уже й не здивував.


Першу мегасенсацію на Євро-2020 було зафіксовано в поєдинку збірних Нідерландів та Чехії. «Помаранчеві» легко подолали груповий раунд ЧЄ-2020.

 

У переможних матчах проти України, Австрії та Північної Македонії вони сумарно забили вісім м’ячів і стали найрезультативнішою командою першої стадії турніру.


Натомість в 1/8 фіналу підопічні Франка Де Бура наштовхнулися на непрохідний захист чехів. Опинившись у меншості, вони не змогли подужати міцного середняка європейського футболу й передчасно зійшли з турнірної дистанції (0:2).


У протистоянні Франції та Швейцарії певний час усе виглядало доволі прогнозовано. Після невдало проведеного першого тайму чинний чемпіон світу майстерно переломив хід протистояння й, забезпечивши собі перевагу в два м’ячі, вже, мабуть, готувався приймати вітання з виходом до чвертьфіналу.

 

Однак довести поєдинок до переможного кінця команді Дідьє Дешама не вдалося. Продемон­струвавши наполегливість, швейцарці перевели гру в «овертайм».

 

Далі ж була перша на нинішньому Євро серія післяматчевих 11-метрових ударів, де все вирішив промах зіркового форварда «триколірних» Кіліана Мбаппе.


«Прошу вибачення за цей пенальті. Я хотів допомогти команді, але зазнав невдачі. Буде дуже тяжко перегорнути цю сторінку, але такими є ризики цього виду спорту, котрий я дуже люблю», — звернувся до французьких фанів молодий форвард «ПСЖ».


Три роки тому він допоміг своїй команді виграти «мундіаль». А от на Євро-2020 спортивна доля приготувала Мбаппе зовсім іншу роль.

 

Вийшло так, що цей надзвичайно талановитий футболіст, у котрому багато хто бачить риси нового футбольного короля, не забив на континентальному форумі жодного м’яча.


Неймовірного розпачу на цьогорічному ЧЄ зазнала й інша мегазірка світового футболу. Уже з перших днів Євро-2020 Кріштіану Роналду активно почав працювати над тим, аби його збірній вдалося захистити звання чемпіона Європи.

 

Із п’ятьма голами «К7» став кращим бомбардиром групової стадії нинішнього євротурніру й був за крок до того, аби перевершити світовий рекорд іранця Алі Даеї за кількістю забитих голів за свою національну збірну (наразі цей показник становить 109 влучних ударів).


Однак долю матчу 1/8 фіналу Португалія — Бельгія вирішив єдиний точний удар у виконанні бельгійця Торгана Азара. Таким чином збірна Португалії вперше у своїй історії не пробилася до чвертьфіналу чемпіонатів Європи й завчасно склала з себе чемпіонські повноваження.


При цьому, дивлячись на майбутні чвертьфінальні пари, де є достатньо несподіваних імен (зокрема, збірні Швейцарії, Чехії, Данії), можна висловити версію про достатньо високу ймовірність повторення сценаріїв чемпіонатів Європи 1992 чи 2004 років, коли їхніми переможцями несподівано стали «темні конячки» — команди Данії та Греції, відповідно.


Загалом, усе виглядає так, що тріумфатором ЧЄ-2020 стане збірна, котра позбавлена надмірного сяяння своїх зіркових лідерів. Вочевидь, для досягнення успіху на поточному Євро набагато більше значення матиме тренерська думка та добра командна робота.

ТАБЛО

Чемпіонат Європи. 1/8 фіналу. Уельс — Данія — 0:4, Італія — Австрія — 2:1 ОТ, Нідерланди — Чехія — 0:2, Бельгія — Португалія — 1:0, Хорватія — Іспанія — 3:5 ОТ, Франція — Швейцарія — 3:3 (по пен. — 4:5).