«Корона Карпат»: Трускавець готує чотириденний «марафон» для любителів українського кіно

11.06.2021
«Корона Карпат»: Трускавець готує чотириденний «марафон» для любителів українського кіно

У Трускавець на фестиваль приїдуть Наталія Сумська, Дмитро Тубольцев, Костянтин Лінартович, Ірма Вітовська.

Уже вдев’яте проходитиме у курортній столиці Галичини Трускавецький міжнародний кінофестиваль «Корона Карпат», із 24 по 27 червня.

 

Цього року, як і в попередні, за «Золоту корону» змагатимуться лише українські стрічки.

 

Бо маємо з чого вибрати і чим похвалитися — український кінематограф на повну потужність заявив про свою силу і вміння зняти таке кіно, яке сміливо може конкурувати із зарубіжними фільмами на світових кінофестивальних майданчиках, констатують організатори.


У ці дні до Трускавця приїдуть улюбленці глядачів: актори Наталія Сумська, Ірма Вітовська, Лариса Руснак, Олексій Тритенко, Дмитро Тубольцев, Костянтин Лінартович.


Фільмом-відкриттям ІХ Трускавецького кінофестивалю «Корона Карпат» буде картина «Земля блакитна, ніби апельсин» режисерки Ірини Цілик. У січні 2020 року стрічка отримала нагороду на кінофестивалі «Санденс» «За найкращу режисуру документального кіно».

 

Відтоді вже має більше десятка інших нагород, увійшовши до офіційної програми понад півсотні міжнародних кінофестивалів.

 

Фільм про життя людей на Донбасі, які опинилися у прифронтовій зоні: 36-річна Ганна сама виховує чотирьох дітей у Красногорівці, де останні роки звичною є тріскотня обстрілів.

 

А треба жити й думати про майбутнє. Мама й діти мають різні захоплення і навіть самотужки фільмують своє життя під час війни Росії проти України.


«Толока» режисера Михайла Іллєнка; «Антон і червона химера» Зази Урушадзе; «Черкаси» Тимура Ященка; «Наші Котики, або Як ми полюбили лопати в умовах обмеженої антитерористичної операції з елементами тимчасового воєнного стану» Володимира Тихого; «Спадок брехні» Адріана Бола; «Фокстер і Макс» Анатолія Матешка; «Чорний ворон» Тараса Ткаченка; «Номери» Олега Сенцова й Ахтема Сеітаблаєва; «Пекельна хоругва» Міші Косторова; «Забуті» Дар’ї Онищенко; «Перед­чуття» В’ячеслава Криштофовича — всі ці фільми поціновувачі кіно матимуть змогу подивитися у рамках конкурсної програми повнометражних фільмів фестивалю.

 

А також «Атлантиду» Валентина Васяновича — фільм, який здобув історичну перемогу для України на Венеціанському кінофестивалі у секції «Горизонти».


Надзвичайно цікавою й насиченою обіцяє бути й програма короткого метра та «дипломних робіт».

 

Пройшли відбір у Другій конкурсній програмі: «Адамівна» (режисер Олександр Биков), «Десь поряд» (Наталія Давиденко), «Потвора» (Віктор Скуратовський), «Перекур» (Михайло Іллєнко), «Особливий день» (Євген Мазуренко), Summertime (Алла Демура), «Тумани» (Володимир Бакум) та інші.


У позаконкурсній програмі на кінофестивалі «Корона Карпат» представлять «Внутрішні війни» режисерки Марії Кондакової, «Депортація 44-46» Олесі Моргунець-Ісаєнко, а також артхаусний фільм «Стасіс», що був створений у міжнародній копродукції України, Литви й Франції та брав участь у 76-му Венеціанському міжнародному кінофестивалі. Кінородзинкою у Трускавці також буде документальний фільм «З України до Голлівуду».


На фестивалі традиційно встановлять Бронзову плиту фільму-переможцю попереднього кінофестивалю. Гран-прі у 2019-му отримали «Мої думки тихі» Антоніо Лукіча. (Через коронавірус минулого року «Корону Карпат» не проводили).


Масштабна 4-денна кіноподія, яка включає аналітичну і соціально-доброчинну складові, відбудеться за підтримки Державного агентства України з питань кіно, Українського культурного фонду, департаменту культури Львівської облдержадміністрації та Трускавецької міської ради.