Щоб не «заробити» серйозну хворобу очей: якими мають бути сонцезахисні окуляри

08.06.2021
Щоб не «заробити» серйозну хворобу очей: якими мають бути сонцезахисні окуляри

Сонцезахисні окуляри — не просто частина іміджу, а надійний щит для зору. (Фото з сайту nakonu.com.)

Літо — період яскравого сонця, і бувають дні, коли вийти на вулицю без сонцезахисних окулярів стає некомфортно.

 

Високі дози ультрафіолетового проміння не тільки подразнюють очі, а й можуть пошкодити кришталик або світлочутливі клітини, суттєво позначившись на здоров’ї органів зору.

 

Якісні сонцезахисні окуляри здатні зарадити ситуації. Але чи знаємо ми, як їх вибрати правильно?


«У такому питанні не можна покладатися лише на етикетку «УФ-захист», — пояснює київська лікарка-офтальмолог Тетяна Котлевська. — Переважна більшість моделей окулярів, що продаються на вулиці, ринку і навіть у торговому центрі за невеликі гроші, не мають фільтрів, які поглинають УФ-проміння.

 

Такі окуляри не тільки не виконують свою роль, а й шкодять очам. Це тому, що темне скло обмежує кількість світла, яке потрапляє в око, але не захищає від ультрафіолетового проміння. Зіниця ж «розраховує» на те, що все гаразд, розширюється і дозволяє більшій кількості ультрафіолетових променів проникнути всередину. Тобто захисна реакція очей просто не спрацьовує».


Тому, якщо дбаєте про здоров’я очей, варто мати якісні сонцезахисні окуляри. Вони не можуть коштувати дешево. Окуляри мають бути з лінзами коричневого, зеленого, сірого або синього кольору. Скло рожевого та фіолетового кольорів не захищає очі від сонця. Оптимальне затемнення стекол — 50%.

 

У такому разі якісні сонцезахисні окуляри пропускають достатньо світла без зміни гостроти зору. І водночас захищають очі від УФ-променів, каже лікар.


Вибирати окуляри від сонця оптимально в оптиці або спеціалізованому магазині, але не на розкладках чи базарах. До речі, ваш вибір не повинен залежати тільки від уподобаного дизайну. Необхідно враховувати багато чинників.

 

Зокрема, відповідний розмір, форму, що відповідає анатомічним особливостям, і навіть колір очей. Чим світліші очі, тим більш чутливі вони до ультрафіолету. Це тому, що невелика кількість пігментних часток у рогівці пропускає більше світла.


«Яснооким бажано вибирати стекла з більшим ступенем захисту. Проте темнооким вони потрібні не менше, ніж тим, у кого блакитні очі, — наголошує пані Тетяна. — Особлива потреба в окулярах — між 11-ю і 14-ю годинами дня, оскільки сонце в цей час світить найбільш інтенсивно».


Водночас лікарка застерігає: носіння окулярів із ранку до вечора призводить до застою крові в певних місцях. Це може стати причиною так званої закритокутової глаукоми, яку супроводжує сильний головний біль і біль в очах.

 

Ці симптоми потребують термінової медичної допомоги. Тому, якщо сонцезахисні окуляри важливі для вас як частина іміджу не тільки на пляжі, а й на вулиці, в інших місцях, краще піднімати їх на волосся.


Чи потрібні сонцезахисні окуляри дітям? Так — під час прогулянок у денний час. Навіть якщо на небі хмари, вони пропускають більшу частину ультрафіолетового проміння.

 

І виходить ситуація, як з дешевими сонцезахисними окулярами — зіниця через нестачу світла розширюється і невидимі оку УФ-промені в більшому обсязі проникають в очі. Але окуляри для дітей необхідно вибирати лише після консультації дитячого окуліста.