Розширення за планом: як УПЛ повертається до 16 команд

01.06.2021
Розширення за планом: як УПЛ повертається до 16 команд

Перед стартом нового сезону в одного з донецьких клубів виникли проблеми з атестацією в УАФ. (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

Вітчизняний футбольний дивізіон готується до ще однієї фази розширення, котра дозволить йому повернутися до свого класичного вигляду з 16 колективами.

 

Паралельно з тим, як добігає кінця першолігова першість, за підсумками котрої одразу три команди підвищаться до рівня УПЛ, у кабінетах УАФ проходить атестація клубів на майбутній сезон.


Як відомо, саме ця процедура є вирішальною в процесі формації остаточного складу учасників наступного розіграшу в прем’єр-лізі, й інколи трапляється так, що проблеми фінансового, юридичного чи інфраструктурного характеру стають на заваді окремим клубам на шляху до їхньої високої мети.


Поки ж процес атестації повністю не завершено, він перiодично обростає різноманiтними чутками. Знайомі з перебігом подій в Атестаційному комітеті УАФ джерела повідомляли, що одразу три клуби УПЛ — «Інгулець», «Десна» та «Олімпік» — зіштовхнулися з проблемами під час отримання допуску до сезону-2021/2022.


При цьому, за їхньою інформацією, найбільш проблемною виглядала заявка «олімпійців». Подейкували, що цей донецький клуб може взагалі не отримати дозвіл на участь у прем’єр-лізі.


Мовляв, у клубі настали важкі часи: п’ятирічну заборону займатися будь-якою діяльністю, пов’язаною з футболом (після публічної критики роботи суддів та суддівського комітету УАФ), отримав президент клубу Владислав Гельзін, а у генерального спонсора «Олімпіка» виникли відчутні фінансові проблеми.


На цьому тлі з’явилися припущення, що ужгородський «Минай», який посів останнє місце в минулому ЧУ, має шанс залишитися в еліті.

 

Проте, як днями повідомило видання Meta-rating, клуби з Чернігова, Петрового та Донецька змогли закрити свої проблемні питання й отримали атестат на майбутній сезон.


Думається, не без складнощів проходитиме атестаційний процес і у першолігових команд, які виборють право на участь у прем’єр-лізі.

 

Хоча нині набагато цікавішою виглядає саме спортивна складова відбору до елітного дивізіону в першій лізі.

 

За два тури до фінішу змагань рівненський «Верес» та одеський «Чорноморець» уже забронювали собі місця в прохідній трійці. Водночас іще три колективи претендують на останню з наявних перепусток до еліти.

 

На фінішній прямій, звісно, шанси краще виглядають у «Металіста-1925», однак списувати з рахунків «Миколаїв» та «Агробізнес» не варто.


До слова, минулих вихідних харківський клуб у рідних стінах програв дуже важливий у турнірному плані поєдинок «Чорноморцю», однак завдяки осічці «аграріїв» зберіг місце в призовому тріо.

 

До слова, на цьому матчі господарі зібрали на трибунах стадіону «Металіст» рекордну для нинішнього футбольного сезону в Україні аудиторію — 13 тис. 174 глядачi.

 

Щоправда, вже через кілька днів той рекорд побила інша команда з Харкова. На поєдинку друголігового «Метала» з «Кривбасом» зібралося понад 32 тисячі шанувальників футболу.

 

Таким чином було встановлено абсолютний рекорд відвідуваності матчів, що проходять під егідою ПФЛ.

 

Зібралася ж така численна аудиторія на місцевому стадіоні з приводу офіційної заяви Олександра Ярославського про відродження на базі «Металу» старого «Металіста».


«Дев’ять довгих років я чекав цього моменту. У «Металіста» є одне завдання — це єврокубки. Ми достойно пройшли другу лігу. Думаю, так само швидко пробіжимо й першу. І тоді прем’єр-ліга, бійся! Європо, чекай нас! Ми обов’язково будемо там», — заявив харківським фанам бізнесмен.


Продаючи в 2012 році «Металіст» Сергію Курченку, Ярославський був змушений відійти від футбольних справ. Однак тепер він знову в ділі й обіцяє грандіозний проєкт.

 

До речі, наявність в УПЛ одразу двох «Металістів» виключається. Швидше за все, вже найближчим часом «Металіст-1925» перейменують в «Авангард». І тоді в Харкові стане два різні клуби з однаково високими амбіціями.