Трагедія на канатній дорозі в Італії: аварійне гальмування навмисно відключили

28.05.2021
Трагедія на канатній дорозі в Італії: аварійне гальмування навмисно відключили

На місці трагедії.

Італійські слідчі повідомили про затримання трьох­ осіб, яких підозрюють у діях, що призвели до падіння кабіни на канатній дорозі в П’ємонті. В результаті аварії, нагадаємо, загинуло 14 осiб.

 

Згідно з оприлюдненими даними прокуратури, затримано керівника, а також двох провідних інженерів компанії-оператора канатної дороги. Під підозрою також iще кілька людей.


За інформацією слід­ства, затримані зізналися, що на канатній дорозі були втручання в роботу системи безпеки, зокрема відключення механізму аварійного гальмування.

 

Коли в роботі «канатки» було виявлено вади, компанія-оператор не стала проводити ремонтні роботи, вдавшись натомість до маніпуляцій iз системою безпеки.

 

На думку слідства, систему блокування, яка повинна була утримати кабіну при обриві троса, було відключено.

 

Канатна дорога працювала з деактивованою системою безпеки з 26 квітня. Проведена 3 травня спроба ремонту виявлених технічних вад успіхом не увінчалася, але канатну дорогу не зупиняли для проведення ремонтних робіт.


«Не можна говорити про халатність, адже механізм блокування був відключений свідомо, — зазначає Олімпія Боссі, прокурор Вербанії. Очевидно, не йдеться про навмисне вбивство, але люди загинули в результаті цієї дії».


23 травня на момент аварії в кабіні перебувало 15 осіб, з яких 14 загинуло. В аеропорту Мілана пройшла невелика церемонія в пам’ять про п’ятьох ізраїльтян, які загинули катастрофі.

 

З усієї сім’ї живим залишився тільки п’ятирічний хлопчик Ейтан, який тепер перебуває в штучній комі у відділеннi інтенсивної терапії в одній iз лікарень Турина.

 

За даними лікарів, хлопчик уже приходив до тями, однак його згодом знову ввели в штучну кому, повідомляє «Німецька хвиля».

 

І хоча його стан, як і раніше, оцінюють як важкий, лікарі виявляють обережний оптимізм. Тепер біля хлопчика перебувають його тітка, сестра загиблого батька, а також психолог, повідомили органи місцевої влади.


Канатна дорога, на якій сталася аварія, поєднує розташоване на березі озера Маджоре поселення Стреса з горою Моттароне висотою 1,5 тисячі метрів. Цей район вважають однією з туристичних атракцій П’ємонту.