Санкціями по нахабній пиці: як Європа карає режим Лукашенка за літак і Протасевича

28.05.2021
Санкціями по нахабній пиці: як Європа карає режим Лукашенка за літак і Протасевича

Замість вибухівки на борту літака знайшли опозиційного журналіста. Ну чиста випадковість!

Посли країн НАТО засудили білоруський режим, який 23 травня примусив літак з Афін до Вільнюса приземлитися в Мінську.

 

Дипломати також закликали звільнити заарештованого опозиційного журналіста Романа Протасевича.


Посли обговорювали цю тему впродовж трьох годин. У заяві після зустрічі написано, що примус змінити маршрут і приземлитися в Мінську був неприпустимим порушенням стандартів цивільної авіації та загрожував життю пасажирів та екіпажу.

 

Представники держав у штаб-квартирі НАТО приєдналися до заклику провести термінове незалежне розслідування, в тому числі Міжнародної організації цивільної авіації. Вони також підтримали санкції, які ввели союзники.


Шість членів Ради безпеки Організації Об’єднаних Націй (РБ ООН) також відреагували на інцидент iз літаком авіакомпанії Ryanair. Низка членів організації, в тому числі Сполучені Штати, Велика Британія та Франція, вважають це зазіханням на безпеку Європи.

 

«Такі дії становлять відверту атаку на безпеку міжнародного цивільного авіасполучення і на європейську безпеку», — йдеться в документі.


Колишня кандидатка в президенти Білорусі Світлана Тихановська закликала Євросоюз посилити тиск на Олександра Лукашенка.

 

Опозиціонерка звернулася через відеозв’язок до Європарламенту після того, як лідери ЄС одностайно засудили політику білоруської влади й вирішили ввести додаткові санкції.

 

«Будь ласка, повідомте зрозумілою мовою Росії та іншим країнам, які бажають знущатися над жертвами Лукашенка, що будь-яка угода або контракт, підписаний iз ним, буде переглянутий і може бути анульований, — сказала Тихановська депутатам. — Я закликаю ЄС відмовитися від фінансової підтримки, відхиляти будь-який урядовий запит, утримуватися від нових іноземних інвестицій у Білорусь і надання нових кредитних ліній білоруським банкам».


Схоже, заклики білоруської опозиції почули. Глава МЗС Франції Жан-Ів Ле Дріан заявив, що ЄС зробить нові санкційні кроки проти Мінська.

 

«Ми підемо ще далі, оскільки в рішенні Європейської ради йдеться про підготовку нових санкцій у доповнення до тих, які були вже прийняті в період виборів у Білорусі», — сказав він, виступаючи в Сенаті.

 

Міністр додав, що Євросоюз вводитиме санкції не тільки проти окремих осіб, а й проти підприємств, «щоб ускладнити їм діяти в Європі, вести з нею торговельні справи й користуватися можливостями її ринку».


Агенція Bloomberg розповіла, які санкції загрожують Білорусі від Євросоюзу.

 

Під санкції ЄС може потрапити білоруський калійний експорт. Продаж калійних добрив займає більшу частину білоруського експорту в країни Євросоюзу, продаж мінеральних добрив також становить 13,4% загального експорту Білорусі. Основним інструментом санкцій проти калійної промисловості Білорусі стане можлива заборона на транзит товарів через порти країн Прибалтики.

 

Раніше стало відомо, що Білорусь може втратити до $2 млрд на рік при обмеженні транзиту через ЄС. Колишній глава МЗС Польщі, а тепер депутат Європарламенту Вітольд Ващиковський заявив, що дієвими могли б стати обмеження не лише стосовно білоруських міндобрив, а й нафтопродуктів.


У відповідь самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко пригрозив західним країнам послабити контроль за наркотрафіком і нелегальною міграцією.

 

«Ми зупиняли наркотики і мігрантів — тепер будете самі їх їсти і ловити», — цитують Лукашенка місцеві ЗМІ.

 

Перед цим він заявив, що повідомлення про мінування літака Ryanair, який посадили в Мінську, надійшло зі Швейцарії. Він також додав, що три людини вийшли з літака в Мінську, щоб не повертатися з Вільнюса, а з них зробили «фейкових співробітників КДБ».

 

«Які ж вони чекісти? Серед них звичайні люди: двоє наших, один грек. Ми їх вам показали», — сказав Лукашенко.

 

Для повноти картинки не вистачає тільки додати, що присутність на борту Романа Протасевича та Софії Сапеги — звичайне везіння або милий збіг обставин...

А ТИМ ЧАСОМ...

Україна шукатиме інший майданчик для переговорів у колишньому «Мінському форматі». Глава української делегації в Тристоронній контактній групі (ТКГ) Леонід Кравчук зазначив, що зустрічатися в Мінську «не можна ні в якому разі», адже Білорусь перебуває «під каблуком Росії». Дивно, що це розгледіли тільки після інциденту з літаком.