Більше не регіональна: львівський активіст чотири роки боровся за українську мову в Харкові

28.05.2021
Більше не регіональна: львівський активіст чотири роки боровся за українську мову в Харкові

Святослав Літинський.

Мова окупанта більше не має в Харкові регіонального статусу. Аби домогтися такого вердикту в суді, доцент кафедри програмування Львівського національного університету імені Івана Франка Святослав Літинський витратив чотири роки.

 

І ось нарешті сталося. Харківський окружний адміністративний суд, незважаючи на спротив місцевих чиновників, днями ухвалив рішення на користь позивача.


Уперше з проханням про відміну мовного статусу львів’янин звернувся до Харківської міськради ще в серпні 2018 року, але на його лист там узагалі не відреагували.

 

«Тоді ми пішли до суду й виграли дві інстанції, — розповів активіст.

 

— Після цього міськрада надала відповідь, але повідомила, що вони нічого скасовувати не будуть. Із цією відмовою ми звернулися до прокуратури, аби та в судовому порядку оскаржила регіональну мову в Харкові. Але звідти не надійшло жодної відповіді. Ми знову звернулися до суду і вкотре виграли дві інстанції. Після цього відповідь від прокуратури надійшла, але вдруге з відмовою».


Черговий похід до суду теж був успішним. І оскільки у згаданому відомстві пів року ігнорували ухвалене суддею рішення, довелося порушити кримінальне провадження. Лише після цього там подали давно очікуваний позов.


Як відомо, регіональний статус російська мова отримала фактично в усіх східних i південних областях країни після прийняття Верховною Радою часів Януковича Закону «Про основи державної мовної політики».

 

Але в 2018 році його скасували, тому прийняті міськими радами рішення виявилися недійсними. За час, що минув, Святослав Літинський домігся відміни регіональних статусів російської мови у Херсоні, Дніпрі, Одесі, Донецькій, Харківській та Одеській областях. Тепер ось черга дійшла й до Харкова.