Традиції та новаторство: смачні рецепти до великоднього столу
Великдень — великий день, коли життя бере верх над смертю, а добро перемагає зло, — ми, українці, шануємо чи не найбільше серед усіх свят. >>
Сніданок є головним прийомом їжі протягом дня.
Після сну наш організм виснажується, тому що протягом тривалого часу перебуває без води та їжі, тому важливо вранці насититися енергією.
Здоровий сніданок дає заряд бадьорості, покращує настрій і продуктивність.
Дієтологи рекомендують починати день з їжі, багатої на клітковину, білки і вуглеводи. Сніданок має бути поживним і різноманітним, але не важким.
Ми підготували три рецепти здорових сніданків, які готуються швидко і з простих продуктів. Обирайте, що вам більше до смаку.
Для приготування підготуйте: 2/3 склянки пшона, 4-6 склянок води, 200 г домашнього сиру, склянку родзинок, 50 г вершкового масла, 1 ст. л. цукру, дрібку солі.
Пшоно потрібно перебрати та гарно промити. В каструлі скип’ятіть воду, додайте до неї сіль і тоді викладіть пшоно. Варити до готовності 20-25 хв.
Тим часом родзинки промийте та залийте гарячою водою. Коли каша буде готова, додайте до неї сухофрукти та цукор. Ретельно перемішайте.
Підготуйте сир. Можна купити готовий пресований сир або самостійно перетерти через сито домашній. Додайте його в кашу і перемішайте.
Половину масла — 25 г — додайте в кашу. Накрийте її кришкою та дайте постояти 10 хв. При подачі на стіл додайте шматочок масла, що залишився. За бажанням можна полити кашу медом, варенням або згущеним молоком.
Для приготування підготуйте: 6 яєць, половину кабачка цукіні, помiдор, болгарську перчину, 3-4 шт. печериць, 1 ст. л борошна, 50 г твердого сиру, 1 ст. л. оливкової олії, сіль та зелень за смаком.
Овочі можна використовувати будь-які, не лише ті, що в списку. Промийте їх, очистіть за потреби та наріжте дрібними кубиками. Краще, якщо вони будуть нарізані більш-менш однаково. Помістіть їх в окрему посудину, додайте оливкову олію та перемішайте.
У глибокій мисці яйця збийте вінчиком до утворення піни. Додайте 1 ст. л. борошна, сіль і ретельно перемішайте, щоб не було грудочок. На тертці натріть сир i додайте в яєчну масу.
Підготуйте силіконову або металеву форму для кексів, за потреби змастіть її вершковим маслом. Викладіть рівномірно овочі, заповнивши формочки до половини. Зверху залийте овочі яєчною масою.
Духову піч розігрійте до 180 градусів. Випікайте яєчні мафіни близько 15-20 хв. Дайте їм охолонути у формі й після цього обережно виймайте. При подачі на стіл присипте мафіни подрібненою зеленню.
Для приготування тіста знадобиться: 200 г молока, 200 г борошна, яйце, 1 ст. л. цукру, 50 г вершкового масла, 0,5 ч. л. розпушувача для тіста.
Яйце збийте з цукром до густої однорідної піни. Додайте молоко, перемішайте. Потім додайте просіяне борошно і знову перемішайте.
Після цього додайте розтоплене вершкове масло. Добре все перемішайте і поставте масу в холодильник. Через 20 хв. дістаньте і додайте розпушувач.
Якщо часу обмаль, можна одразу розпочинати приготування й не чекати, доки маса настоїться.
Сковорідку нагрійте, за потреби змастіть невеликою кількістю масла. Наливайте помірну кількість тіста, розмір млинців робіть на власний розсуд. Коли на поверхні з’являються дірочки, перевертайте на іншу сторону. Обсмажуйте з двох сторін приблизно по 1-2 хв.
Викладіть панкейки на тарілку гіркою та полийте зверху улюбленим варенням.
Смачного сніданку!
Каріна ЦИМБАЛЮК
Великдень — великий день, коли життя бере верх над смертю, а добро перемагає зло, — ми, українці, шануємо чи не найбільше серед усіх свят. >>
Нещодавно натрапила на спогади історикині Наталії Полонської-Василенко про її колег, друзів, однодумців, які становили цвіт української нації початку двадцятого століття. >>
Смажена картопля, картопля фрі — ну хто встоїть проти цієї смакоти?! >>
Тернопілля посідає скромне місце щодо внутрішнього туризму в Україні, хоча за кількістю замків воно могло б посперечатися зі своєю сусідкою — Львівщиною. >>
Лососеві чи інші преміальні види риби сьогодні на вагу золота, тож далеко не всім по кишені. >>
Ще з дитинства нас привчали, що викидати продукти чи, тим паче, готову їжу — великий гріх, адже люди орали, сіяли... >>