У понад 20 містах відбудеться восьмий фестиваль мистецтва кіно для дітей «Чілдрен кінофест»

26.05.2021
У понад 20 містах відбудеться восьмий фестиваль мистецтва кіно для дітей «Чілдрен кінофест»

(Фото з сайту childrenkinofest.com.)

Цього тижня, 28 травня, у столичному кінотеатрі «Київська Русь» відбудеться урочисте відкриття восьмого фестивалю мистецтва кіно для дітей та підлітків «Чілдрен кінофест».

 

Покази проходитимуть до 2 червня загалом у понад 20 містах України. Частину фільмів також буде продемонстровано онлайн до 6 червня на сайті online.childrenkinofest.com.


До конкурсної програми традиційно ввійшло сім дитячих фільмів, відібраних на найбільших європейських кінофорумах.


Відкриється «Чілдрен кінофест» прем’єрою повнометражного фантастичного анімаційного фільму «Віктор_Робот» (виробництва студії анімації «Червоний собака» — режисер Анатолій Лавренішин, продюсер Олена Голубєва), який у цьогорічній конкурсній програмі представляє Україну. Картина вже відзначена призом глядацьких симпатій Одеського міжнародного кінофестивалю та премією «Кіноколо».


Нагадаємо, що український анімафільм «Віктор_Робот» знімали три роки. Сюжетом стрічки є далеке майбутнє: штучна зірка, що має забезпечувати енергією планети навколо себе, не працює. Єдиний, хто може її полагодити, — дідусь маленької Віки, який і створив це світило.

 

Однак він таємничо зникає. Дівчинка разом із помічником, — крихітним роботом Віктором — вирушають на його пошуки. Так починаються захопливі пригоди двох друзів. У фільмі звучать хітові саундтреки у виконанні Dakh Daughters, Антона Слєпакова («вагоновожатые»), Мар’яни Головко та Марка Галаневича (Dakhabrakha).


Як і раніше, юні глядачі виступають у ролі журі фестивалю та голосують за фільми, які сподобалися їм найбільше. Переможця міжнародного конкурсу буде обрано шляхом підрахунку глядацьких голосів та оголошено на онлайн-церемонії закриття фестивалю 6 червня.


Спеціальною подією цього року стане показ угорської анімаційної стрічки «Лисенятко Вук», яка цього року відзначає своє 40-річчя. Також у межах кінофесту глядачі матимуть змогу подивитися роботи фіналістів П’ятого конкурсу короткометражних фільмів, знятих українськими дітьми у віці від 7 до 14 років.

 

Переможців обере професійне журі. А глядачі фестивалю по всій Україні за допомогою голосування оберуть переможця в номінації «Приз глядацьких симпатій».


Безкоштовна реєстрація на кожен фільм кінотеатральної програми «Чілдрен кінофесту» розпочинається за чотири дні до його показу.

 

Так, на фільм-відкриття фестивалю «Віктор_Робот» можна зареєструватися з 24 травня, на «Як Гітлер вкрав рожевого кролика» — з 25 травня, і т. д. У реєстраційній формі на сайті для цього потрібно обрати місто і фільми для перегляду.


Почесною амбасадоркою восьмого «Чілдрен кінофесту», який цьогоріч відбудеться в гібридному форматі, стала співачка та авторка пісень Христина Соловій.

 

«Думаю, що кіно — це той вид мистецтва, який найніжніше відлунює в юних душах. Не побоюсь сказати, що кіно часто здатне донести дітям важливі істини чи історичні події краще за підручники. Коли ми дивимось і співпереживаємо героям на екрані — це об’єднує нас у таких почуттях, як доброта, справедливість, рівність і милосердя. Кіно допомагає розвивати емоційний інтелект. Із трепетом і в очікуванні розділити з вами це свято», — так коментує свою участь у фестивалі Христина Соловій.


Закриватиме фестиваль володар гран–прі попереднього року — українська фантастична пригодницька стрічка «Фокстер & Макс» Анатолія Матешка.


Фестиваль організовано компанією «Артхаус трафік» за підтримки Державного агентства України з питань кіно.