На турнірі в Любляні українські хокеїсти здобули залікове очко у матчі з поляками

26.05.2021
На турнірі в Любляні українські хокеїсти здобули залікове очко у матчі з поляками

На турнірі в Любляні українські хокеїсти здобули залікове очко у матчі зі старими знайомими — поляками. (Фото з сайту iihf.com.)

На відміну від минулого року, коли були скасовані чемпіонати світу в усіх дивізіонах, цьогоріч Міжнародна федерація хокею на льоду дала добро на проведення планетарного форуму серед еліти.

 

Планувалося, що його син­хронно приймуть Рига та Мінськ, однак через недемократичні процеси, засуджені світовим товариством, Білорусь втратила своє право на проведення ЧС-2021.


Цими днями в столиці Латвії точаться групові баталії. І їх­ньою найбільшою спортивною інтригою залишається питання виходу з групи іменитих збірних Швеції та Канади, котрі з кількох поразок розпочали свої виступи в Ризі.


Напередодні ж старту елітного «мундіалю» в столиці Словенії завершився турнір Beat COVID-19.

 

Позбавлені можливості проводити офіційні баталії, у такий спосіб представники нижчих дивізіонів вирішили заповнити «вікно», створене в календарі саме для матчів національних збірних.

 

Однiєю з учасниць цього неофіційного турніру була й збірна України.


Опинившись у компанії збірних Франції, Австрії, Словенії, Польщі та Румунії, «синьо-жовті» змогли оцінити свої сили й прикинути перспективи на майбутнє.

 

Зрештою вийшло так, що, здобувши один заліковий бал, змагання в Любляні українська команда завершила на остан­ньому місці.

 

Поповнити очковий багаж команді Вадима Шахрайчука вдалося в першому турі, дотягнувши до овертайму в підсумку програний поєдинок збірній Польщі.

 

Зачепитися за очки могли українські хокеїсти ще в поєдинку з румунами, але до завершення гри не змогли втримати переможний рахунок.


По суті, чим вищим був рівень суперника, тим важче давалася «синьо-жовтим» гра. За словами Вадима Шахрайчука, в кожному матчі перед його підопічними виникали одні й ті ж проблеми.

 

«Ми зустрічаємося з командами, які вище нас за класом. У найближчому майбутньому ми хочемо складати цим суперникам конкуренцію, тож зараз змушені вчитися на своїх помилках», — пояснював очільник української збірної.


Ставши біля керма «синьо-жовтих» кілька місяців тому, Шахрайчук намагатиметься реалізувати прагнення нового президента ФХУ Георгія Зубка, котрий обіцяє найближчим часом підвищити в класі українську національну збірну.

 

«Наша мета — повернутися в еліту світового хокею. Україна зараз перебуває в третьому за силою дивізіоні, тож нам потрібно зробити два кроки до еліти. Перший — через 2-3 роки піднятися в класі дивізіоном вище. Після цього, посилившись, можливо, іноземцями через натуралізацію, а також дочекавшись прогресу молоді, зробити ривок до еліти», — Георгій Зубко розповів про свою стратегію в коментарі каналу UA:Перший.


А ще очільнику ФХУ доведеться докласти зусиль, аби згуртувати вітчизняних хокеїстів навколо збірної. Нагадаємо, що через конфлікт федерації та клубів на турнір до Любляни не поїхала низка провідних виконавців, зокрема й ті, хто виступає за чемпіонський «Донбас».


Відтак на турнірі в Любляні в збірній України дебютувала чимала кількість молодих хокеїстів.

 

«Дякую всім без винятку дебютантам. У цих матчах хлопці набралися досвіду, а гравці й тренери притерлися один до одного. Хочеться, аби такі турніри, як Beat COVID-19, відбувалися постійно», — зазначив асистент Шахрайчука Костянтин Симчук.


У тренерському штабі «синьо-жовтих» сподіваються, що найближчим часом матимуть нагоду знову зіграти на представницькому міжнародному турнірі — цього разу в Румунії. За словами Симчука, у проведенні такого роду змагань зацікавлені всі сторони.

ТАБЛО

Міжнародний турнір Beat COVID-19. Польща — Україна — 4:3 ОТ, Україна — Румунія — 2:3, Австрія — Україна — 9:3, Україна — Франція — 2:4, Україна — Словенія — 2:3.