Посли ЄС погодилися відкрити кордони для іноземців: які умови треба буде виконати

21.05.2021

Є рішення євросоюзних послів у справі дозволу в’їзду для іноземців на територію ЄС, але за певних умов, повідомила Єврокомісія.

 

Європейський Союз відкриває кордони для тих, хто вже щеплений препаратами, які завізовані Європейською агенцією ліків, та для тих, хто приїжджає з країн, де низький показник заражень коронавірусом.

 

Про досягнення компромісу в середу повідомила речниця Португалії (що головує нині у Раді ЄС) в комітеті постійних представників ЄС.

 

Цю угоду ще має затвердити Рада ЄС у вигляді рекомендації, але це вже буде лише формальність. Ухвалення може відбутися або на засіданні міністрів торгівлі, або за письмовою процедурою.


Деталі того, про що домовилися постійні представники країн ЄС, стануть відомі лише після остаточного ухвалення рішення. Послабити обмеження Єврокомісія запропонувала 3 травня.

 

Оскільки повноваження відкривати кордони мають винятково держави, то Рада ЄС ухвалить ці послаблення у вигляді рекомендації. Кожна країна об’єднання впроваджуватиме їх на свій розсуд.

 

Але загальний наратив такий, що Рада ЄС рекомендувала державам-членам відкрити кордони для іноземних туристів, які повністю щеплені від коронавірусу.


Європейський Союз робить більше зусиль для того, щоб знову відкритися для туристів, через більше року після початку пандемії, зазначає зі свого боку «Євроньюс».

 

27 країн-членів погодилися впускати до себе гостей звідти, де успішно йде вакцинація.

 

Мандрівник повинен довести, що йому зроблено належну кількість уколів за два тижні до відправлення. Вирішено також полегшити надання третім країнам статусу безпечних залежно від кількості інфікованих.


Однак Євросоюзу не вдалося узгодити документ для поїздок між країнами-членами. Переговори трьох головних органів влади загальмували через розбіжності про ціну ПЛР-тестів і про необхідність повної вакцинації молодих людей.

 

Тим часом країни-члени вже почали розробляти свої посвідчення про відсутність у пасажирів коронавірусу. Це ускладнює завдання створення спільного і єдиного сертифікату для всього Євросоюзу до червня.